"Het tijdschriftenschap is bijna net zo dynamisch als de vers-categorie"

Bij Aldipress sta je tussen de retailwereld en de mediawereld in. Als dé schakel tussen uitgevers en retailers verzorg jij voor elke klant het volledige tijdschriftenschap op maat. De ene dag ben je er bezig met het voorbereiden van een presentatie of een contractvoorstel voor LINDA., Donald Duck of Playboy, de volgende dag werk je aan de schapindeling of promotiekalender voor een retailer. Om inspiratie op te doen staat op het kantoor van Aldipress daarom een altijd rijkelijk gevuld tijdschriftenschap. Sales Manager Pamela Muller vertelt over wat er allemaal in deze bijzondere business speelt.
Wat doet Aldipress precies?
Wij zijn de brug tussen uitgevers en retailers. Wij regelen voor hen de distributie, promotie en schapinrichting van magazines voor de losse verkoop en zijn daarin de category captain met een marktaandeel van ongeveer 75 procent. Door altijd de trends en marktontwikkelingen te onderzoeken zijn wij een belangrijke partner voor beide partijen. Wij geven uitgevers advies over bijvoorbeeld oplage, covers, bladformaat en promoties. Voor retailers doen wij gedetailleerde voorstellen voor het juiste assortiment, in de juiste hoeveelheden, en de indeling van het schap.
Dus data zijn belangrijk in deze business…
Van ruim de helft van onze klanten krijgen wij dagelijks scandata binnen, zodat we tijdig kunnen zorgen voor replenishment. Maar daarnaast doen we veel meer met deze data, waaronder het actief delen van insights met de retailers en uitgevers. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van onze Trade Marketeer. Deze collega kan echt zelfstandig gaan bouwen aan de verdere categorieontwikkeling. Het is in deze zorgelijke economische tijd extra belangrijk om te bepalen welke kant we met elkaar op moeten. Mensen zien tijdschriften als niet-essentieel en slaan makkelijk een editie over. Wij kijken hoe we elke meter schap kunnen behouden en relevant kunnen blijven voor de retailer.
Lukt dat?
Ja, dat lukt goed. De retailer vertrouwt in ons advies als category captain en laat alles rond het tijdschriftenschap zoveel mogelijk aan ons over. We zijn ook nog steeds belangrijk voor de belangrijkste doelgroepen van de retailer. En ze lopen geen risico, omdat er recht op retour is. Alle niet-verkochte bladen worden teruggestuurd. Als tweevoudig winnaar van een Indistributie award is dat vertrouwen ook al meerdere malen bevestigd door de retailers.
Hoe dynamisch is een tijdschriftenschap?
Enorm. Je kunt het beste vergelijken met de vers-categorie. Wij leveren vier dagen per week bladen aan de retailer, want er zijn maandbladen, weekbladen en specials. Allemaal bladen met een eigen verschijningsdag en frequentie. En al die magazines moeten op tijd en aantrekkelijk op het schap komen. Daarvoor leveren wij ‘vlekkenplannen’ aan. De schapverzorger van de retailer kan daarin zien waar een blad moet komen, of de bladen ‘full face’ of ‘gewaaierd’ moeten staan. En dan is er nog het schaponderhoud. Mensen bladeren in tijdschriften, kinderen verplaatsen ze. Het is voor natuurlijk ons belangrijk dat het schap er aantrekkelijk uitziet.
Hoe ziet een werkdag er voor jou dan uit?
Geen dag is hier hetzelfde. Vanmorgen heb ik bijvoorbeeld een presentatie gegeven aan het marketingteam van LINDA.meiden en een wekelijks overleg met DPG Media gehad. Dan in de middag even voorbereiden voor het maandelijkse overleg met Jumbo en straks heb ik een bespreking over de teruglopende consumentenbestedingen, en dan met name bij Gen Z’ers. Daar doen wij ook eigen onderzoek naar, omdat dit een belangrijke doelgroep is die we willen bereiken. Wij hebben met alle uitgevers langdurige en intensieve samenwerkingsverbanden. Samen bekijken we nu hoe we die trend onder Gen Z kunnen omdraaien.
Maar er wordt al jaren steeds minder gelezen…
Er wordt inderdaad minder gelezen. We werken in een markt die onder druk staat, maar ons doel is om zo lang mogelijk een gezonde distributie van bladen te verzorgen. Lezen is nog steeds ook één van de belangrijkste zaken voor de ontwikkeling van een mens.
Er zijn wellicht nog wat veel titels nu, maar ik denk dat er een stabiele lijn voor de tijdschriftenmarkt komt. Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd lezen nog steeds veel, denk aan titels als Tina en Donald Duck. De leeftijdsgroep daarna – de Gen Z-generatie – leest minder, maar consumenten van eind twintig en ouder herontdekken het lezen en puzzelen vaak weer. Die zien het als een vorm van ontspanning. En je wil niet weten hoeveel mensen nog elke week een tv-gids kopen.
Welke uitdagingen spelen er nog meer?
Van alles. Duurzaamheid is een thema dat speelt. Wij willen, samen met onze retailers en uitgevers, zorgen voor zo min mogelijk retouren, want dan hoeft er minder oplage gedrukt te worden en hoeven er ook uiteindelijk minder vrachtwagens heen en weer te rijden. Alle onverkochte bladen komen sowieso bij ons terug. De helft van die oplage wordt alsnog gebruikt in tijdschrift- en leespakketten. De andere helft wordt vernietigd en gerecycled. Daarnaast zijn veel uitgevers zeer serieus bezig met bijvoorbeeld duurzame vervangers voor de plasticfolies die om tijdschriften zitten.
Hoe ziet jouw team eruit?
Het team bestaat uit vier Account Managers en een Traffic Coördinator/Promotion Manager. Daar wordt binnenkort een Trade Marketeer aan toegevoegd, die de rechterhand wordt van alle teamleden. Wij zijn geen gladde verkopers, maar zitten echt op relatiebeheer en het opbouwen van een goede samenwerking met de uitgevers en retailers. Vooral met de uitgevers hebben we een hechte band. Je voelt je soms bijna onderdeel van hun team.
Wat voor baas ben jij?
Allereerst vind ik de term “baas” echt helemaal niets. Ik ben totaal niet hiërarchisch ingesteld. Ik zie ons echt als een team. Ik ben sinds februari doorgegroeid van Account Manager naar Sales Manager. Naast het coachen van collega’s en het MT-lidmaatschap, heb ik zelf ook gewoon nog steeds een paar klanten, zowel uitgevers als retailers, waar ik primair contactpersoon ben. De accountverdeling maken we ook altijd samen. We kijken onderling naar welk pakket retailers en uitgevers het beste bij welke accountmanager past. Ik ben verder super enthousiast over dit werk. Dit is echt mijn droombaan en ik denk dat ik dat ook wel uitstraal.
Wat is het lastigste aan jouw werk?
De markt loopt terug en je kunt consumenten maar tot op zekere hoogte beïnvloeden. Dus onze successen zitten bijvoorbeeld in een optimale verkoop van een bepaalde titel, of dat we een speciale editie van een blad op tijd en succesvol op het schap krijgen. En soms moet je afscheid nemen van een titel, of heb je een moeilijk gesprek met een retailer die besluit om een paar meter van het schap af te halen. Maar uiteindelijk komen ook dit soort dingen altijd weer goed.
Waar ben je trots op?
Op onze goede relatie met de uitgevers en retailers. Onlangs hebben we met veel uitgevers en retailers nieuwe lange-termijn contracten afgesloten waarin we ook merken dat zij alle vertrouwen hebben in onze lange termijn missie; om een sterk en toekomstbestendig distributiemodel voor magazines te creëren en te behouden.
Op deze manier wil Aldipress voor uitgevers en retailers de jarenlange vertrouwde dienstverlener blijven op gebied van distributie en trademarketing van magazines, puzzelboekjes en strips. Maar het meest trots ben ik nog op ons hele team. Met een kleine groep collega’s hebben we enorm veel bereikt de laatste maanden. Een beloning na de turbulente tijd die we hebben gehad.
Hoe komt dat? Is er de laatste jaren veel veranderd?
Toen ik hier 4,5 jaar geleden kwam, werden er vooral veel (te) hoge oplages naar de winkels verzonden. Daarvan kwam dan ook weer bijna 75% terug. Iets wat natuurlijk helemaal niet meer past in deze tijd. Inmiddels is de retailer ook meer in de lead en wordt veel meer gedacht vanuit een categorievisie: welk blad moet waar verkocht worden. Dat levert voor de uitgevers uiteindelijk ook meer rendement op. Daar hebben wij als Aldipress duidelijk een stempel op gedrukt. Ons systeem berekent op basis van data die we bijna dagelijks binnenkrijgen welke titels er – naast het basisassortiment – in welke winkels moeten liggen en in welke oplage.
En intern?
Daar is veel veranderd. We zijn vorig jaar overgenomen door het Belgische AMP. Voor deze overname is er ook een grote reorganisatie geweest, waarbij we flink, maar echt noodzakelijk, zijn gekrompen. Dat was nodig voor een duurzame toekomst. Aldipress bestaat nu nog uit ongeveer 30 personen. Inmiddels is er een nieuwe strategie en zijn we ook echt weer in de opbouwende fase. Er is veel ambitie en ook nog heel veel mogelijk voor de Nederlandse markt.
Hoe is de sfeer in het team?
Wij zijn een echt team met een familiegevoel. We overleggen veel met elkaar en leren ook echt van elkaar. Het team bestaat uit een mix van zeer ervaren en jonge mensen en er is weinig natuurlijk verloop. Ik ervaar de collega’s echt als een warm bad. Het is hier ook helemaal niet hiërarchisch. Onze Managing Director Andrea stond ook gewoon verhuisdozen in te pakken voor de verhuizing. En sinds ik Sales Manager ben, noemen ze mij nog steeds gewoon ‘Pam’. Het is een knus team. Als je in deze wereld stapt, wil je er niet zo snel meer uit.
Is er ruimte om intern door te groeien?
Ja, daar ben ik zelf natuurlijk het voorbeeld van. Het team is wel klein, dus de mogelijkheden om verticaal te groeien zijn enigszins beperkt. Maar als Trade Marketeer zou je kunnen doorgroeien naar accountmanagement. En als Account Manager kun je je hier – zelfs als je al veel ervaring hebt – toch veel leren en je verder ontwikkelen. In deze branche gaat 150 miljoen euro om en heb je contact met zoveel verschillende klanten. Wat dat betreft heb je hier een unieke rol. Ik heb nergens zoveel geleerd als hier.

