https://peopleselect.nl/youngprofessional/opdrachtgevers/fairtrade-nederland-voorheen-max-havelaar/
People Select Young Professional

Fairtrade Nederland (voorheen Stichting Max Havelaar)

Eerlijke producten

Fairtrade Nederland (voorheen Stichting Max Havelaar) is een keurmerkorganisatie met een uniek concept: een goed doel verbinden aan commerciële ontwikkeling. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. In totaal zijn al 1,65 miljoen boeren aangesloten. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook bekend als het Max Havelaar keurmerk. Via het keurmerk werken consumenten, fabrikanten, retailers en boeren dus samen aan een betere wereld.


Fairtrade Nederland heeft in Nederland twee hoofddoelen, waar vol overgave aan gewerkt wordt. Het eerste is om de werk- en leefomstandigheden van kleine boeren en plantage medewerkers onder de aandacht te brengen. Ze zijn hierin transparant en waarheidsgetrouw over de impact die het kopen van Fairtrade gecertificeerde producten op de boeren en arbeiders heeft en ook over hoe er nog meer bereikt kan worden. Hiermee proberen ze het maatschappelijk draagvlak voor Fairtrade producten onder diverse stakeholders (waaronder consumenten) te vergroten, zodat de totale omzet van Fairtrade producten stijgt. Het tweede doel is om het aanbod van Fairtrade producten te stimuleren. De organisatie zet zich  in om haar huidige licentiehouders zo goed mogelijk te bedienen, om nieuwe licentiehouders aan te trekken en om de verkoop in het retail en out-of-home kanaal te vergroten.


De organisatie begeeft zich op het snijvlak van commercieel en ideëel. Fairtrade biedt bedrijven een positiever merkimago, onderscheidend vermogen en een grotere consumentenloyaliteit. Het keurmerk is te vinden op veel verschillende soorten producten waaronder koffie, thee, chocolade, bloemen, rijst en bananen. Er zijn al bijna 30.000 keurmerkproducten wereldwijd. De organisatie is onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging, Fairtrade International, met zusterorganisaties in circa 30 ‘ontwikkelde’ landen.


Fairtrade Nederland is gevestigd in Utrecht en heeft een open, moderne kantoorruimte. Het is een commerciële, kleine, slagvaardige organisatie met achttien medewerkers. Zij zetten zich met passie en gedrevenheid in om het draagvlak voor Fairtrade  te vergroten bij zowel overheid, NGO’s, media, bedrijven als  consumenten. Hoewel commercie belangrijk is voor de organisatie hecht het ook aan kernwaarden als authenticiteit, rechtvaardigheid, mensgerichtheid, vooruitstrevendheid en ondernemingszin. De sfeer op de werkvloer is informeel en open met korte communicatielijnen.

© 2021 People Select Young Professional - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@peopleselect.nl - 030 63 739 04