https://peopleselect.nl/youngprofessional/de-keuken/terugblik-keuken-events/de-keuken-bij-jumbo-de-keukenhulpjes-van-jumbo/
People Select Young Professional

De Keuken bij Jumbo: De keukenhulpjes van Jumbo

Netwerkclub De Keuken was een dag lang te gast bij Jumbo. En niet om de nieuwbouw van het hoofdkantoor eens van dichtbij te zien, want Jumbo zette de young talents vooral aan het werk, in en om Veghel. Met als resultaat een serie onbevangen ‘pitches’ voor de category managers van Jumbo.

De Keuken wil meer zijn dan een netwerkclub voor starters in de sector. Het zoekt nadrukkelijk naar inhoudelijke verdieping door middel van bijvoorbeeld workshops en werkbezoeken.  Eind september werden die twee gecombineerd toen circa 30 leden afreisden naar Veghel voor  een kijkje in de Jumbo-keuken. De groep werd ontvangen door unitmanager houdbaar Gert Han Boersma, die al eerder bij bijeenkomsten van De Keuken betrokken was. “Maar dit is de eerste keer dat we de leden naar Veghel hebben gehaald. Dan moet er ook een wat uitgebreider programma liggen. Dat de mensen daarbij vooral zelf aan het werk zouden zijn stond voor mij op voorhand al wel vast.”

Frisse blik
De dag begon in de Jumbo-hal, waar de afgelopen jaren meer dan 100.000 medewerkers (afkomstig van Super de Boer en daarna van C1000) hun Jumbo-training hebben ontvangen. De leden van De Keuken werden weliswaar niet ‘geelgewassen’, maar kregen van Boersma wel uitgebreid uitleg  over Jumbo, de Jumbo-formule, het Nederlandse retaillandschap en de rol die Jumbo daarin speelt. Vervolgens werd de groep opgedeeld in negen groepjes die daarna een van de drie door Jumbo voorbereide cases kregen toegewezen (drie groepjes per case). De cases bestonden uit  categorievraagstukken waarvoor Jumbo de bezoekers om een oplossing vroeg. “We hebben geen cases verzonnen. Dit zijn echte vraagstukken uit de praktijk van onze category managers”, benadrukte Boersma. “Het aardige is dat je het voor de mensen op deze manier realistisch maakt, terwijl wij een frisse blik op een aantal categorieën krijgen”, aldus senior category manager Michel Engelbertink.

Baby, reinigers en noten
De categorieën waarmee Jumbo de leden van De Keuken op pad stuurde waren baby (zowelfood als non-food), reinigers en verse noten. Het begon echter met een uitleg van de cases waarbij in feite de categorieplannen van het komend jaar voor die categorieën werden gepresenteerd, met daaraan gekoppeld de ‘uitdaging’ waarvoor een oplossing gezocht moest worden. Boersma: “Natuurlijk kunnen we niet alles delen, maar tegelijkertijd ben ik er niet zo bang voor als mensen van buiten onze prestatie in een bepaalde categorie kennen. Nou en, zeg ik dan.” Voor de categorie baby lag de uitdaging erin het begin dit jaar gelanceerde babyconcept Hallo Mama beter inhoudelijk te laden, terwijl voor de categorie reinigers vooral een oplossing moest worden gezocht voor de afvloeiing naar LERformules  (low end retail, red.) zoals Action en Big Bazar. En voor verse noten werd gevraagd naar een meer onderscheidende invulling, in het schap of anderszins. Per groepje moest aan het eind van de middag een pitch van drie minuten worden verzorgd met daarin een antwoord op het geschetste probleem. De Keuken-leden mochten de betrokken category managers nog wel aanvullende vragen stellen, waar volop gebruik van werd gemaakt. Engelbertink nam daarbij de categorie reinigers voor zijn rekening, terwijl category  manager Maria van der Velden aanspreekpunt was voor baby en category manager Marieke Neefs voor verse noten.

 

AH, Lidl, Action

Na de lunch gingen de groepjes op pad. Want hoe ziet dat notenschap er bij Jumbo eigenlijk uit? En dat van reinigers? En is dat dan heel anders dan bij de concurrentie? En wie zijn die concurrenten eigenlijk? Behalve een Jumbo werd dus ook een Albert Heijn bezocht en een Lidl. Maar ook een Kruidvat en een Etos en een Action en een Big Bazar. En - ongepland - een kaasspeciaalzaak (vanwege de verse noten). Allemaal in en om Veghel en Uden. Na deze winkelbezoeken keerden de groepjes terug om hun indrukken (en foto’s) te analyserenen in een paar uur uit te werken. Nicoline vanLeeuwen, manager bij Leading Talent, de initiatiefnemer van De Keuken: “Tijdens onze avondbijeenkomsten hebben we veel minder tijd en worden cases doorgaans op basis van korte brainstormsessies uitgewerkt. Nu gaan de leden een stuk verder en worden er complete presentaties  gemaakt en wordt er zelfs gerekend aan concrete plannen.” Het ene groepje beperkte de presentatie tot enkele eenvoudige powerpointsheets, terwijl een ander groepje koos voor een geliktere ‘Prezi’. Engelbertink kwam tussentijds nog een keer polshoogte nemen. “Ik ben wel benieuwd. Maar eigenlijk zouden we vooral bevestigd moeten worden in onze keuzes. Anders zouden we hier niets niet helemaal goed doen.”

Hallo Oma

En toen was het zover: negen pitches van drie minuten (drie pitches per case). Op het podium  van de Jumbo-Hal, en met de category managers van Jumbo als jury. Van diverse Keuken-leden waren ook de leidinggevenden uit de eigen organisatie gekomen. De presentaties waren zeer uiteenlopend, zowel qua vorm als inhoud. Uiteindelijk wees de jury één groepje als winnaar aan. Niet vanwege een baanbrekend nieuw idee, maar vooral vanwege een aantal hele praktische aanbevelingen die getuigden van een doortimmerde analyse van de babycategorie. De winnaars – Jorrit van Geel (Hooghoudt), Stefan van Lint (Dr. Oetker) en Anne van Vlerken (Duvel Moortgat) – werden beloond met een waardebon voor een persoonlijke training naar keuze. Vermeldenswaardige ideeën uit de pitches waren verder de Hallo Oma-app (want wie kan jonge ouders nou beter adviseren over welke producten te kiezen dan oma?) en het ‘Jumbo(rrel)’-pakket om de verkoop van verse noten een boost te geven.

© 2023 People Select Young Professional - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@peopleselect.nl - 030 63 739 04