https://peopleselect.nl/youngprofessional/carriere/wat-is-fmcg-en-retail/
People Select Young Professionals

Wat is FMCG en Retail?

Wat is FMCG?

FMCG staat voor Fast Moving Consumer Goods. De definitie van FMCG staat altijd ter discussie, maar People Select Young Professional beschrijft het als volgt; Fast Moving Consumer Goods zijn artikelen met een korte levensduur en dus een snelle omloop.

Bedrijven in de FMCG-branche produceren allerlei consumentengoederen die wereldwijd of op nationaal niveau te koop zijn. Denk aan talloze categorieën voedingsmiddelen, toiletartikelen of wasmiddelen. Consumenten zullen producten als shampoo, groenten en frisdrank op regelmatige basis blijven kopen, met het gevolg dat er in deze markt continu gevochten wordt om marktaandeel.

Concurrentiestrijd

Tussen FMCG-bedrijven heerst een stevige concurrentiestrijd. In Nederland spelen niet alleen de grote multinationals een rol, maar zijn er ook talloze nationale fabrikanten. Met merken – ook wel brands genoemd – proberen ondernemingen in de FMCG de consument aan zich te binden. Branding (marketing en imago-building) vormt dan ook een belangrijk werkterrein in FMCG.

Waarschijnlijk weet jij heel wat soorten en merken snoep op te noemen, maar weet je ook de fabrikantennaam?  Wat is de fabrikant van Kitkat? Of de fabrikant van Grand’Italia?

Het verschil tussen nationaal vs. internationaal in FMCG

Zoals je begrijpt zijn er verschillen tussen nationale en internationale bedrijven. Ook maakt het uit of het hoofdkantoor van een bedrijf in Nederland is gevestigd of niet. Als je vlakbij de fabriek werkt is de kans groot dat je meer invloed hebt en meer kans om te innoveren en te creëren. Staat het hoofdkantoor in het buitenland, dan moet je sterk zijn in het ontdekken en gebruikmaken van mogelijkheden op de Nederlandse markt.

Verschillende functies binnen de FMCG

Binnen deze branche wordt onderscheid gemaakt in verschillende commerciële disciplines. Zo kun je als Young Professional starten binnen deze branche in marketing, sales, trade marketing, finance of supply chain. 

Wat is Retail?

Retail is de verzamelnaam voor alle bedrijven die rechtstreeks goederen en diensten aan consumenten verkopen. Denk aan bijvoorbeeld supermarkten en groothandels, maar ook aan inkooporganisaties en warenhuizen. De verkochte producten zijn altijd tastbaar.

Verschillende functies binnen Retail

Binnen de Retail zijn verschillende commerciële mogelijkheden: Category Management, Inkoop, Formule Management, Operations en E-commerce.

 

Wil je meer informatie, of vrijblijvend kennis maken met People Select Young Professional?  Neem dan nu contact met ons op.

 

 

Zelf een kijkje nemen in de keuken van FMCG?

Meld je dan aan voor ons kennisnetwerk De Keuken:

• 10 events per jaar met mooie netwerkkansen
• tweemaandelijkse field trips naar bekende FMCG-spelers
• persoonlijke en vakinhoudelijke workshops
• netwerkborrels
© 2018 People Select Young Professionals - Dorpsstraat 74 3732 HK De Bilt - info@peopleselect.nl - 030 63 739 04