Wat is FMCG en retail?

FMCG staat voor Fast Moving Consumer Goods. Kort gezegd zijn dit alle producten met een korte levensduur en een snelle omloop, zoals voedingsmiddelen, toiletartikelen of wasmiddelen.

Wat en voor wie?

Er wordt in de markt voortdurend gevochten om marktaandeel. Er zijn diverse producenten. Niet alleen multinationals als P&G, Unilever en Heineken proberen de consument aan hun merken te binden, maar ook vele nationale en internationale fabrikanten. Marketing en sales zijn daarom belangrijke werkterreinen in de FMCG om ervoor te zorgen dat er voldoende omzet en winst wordt gemaakt.

People Select heeft al sinds 1995 een groot, actueel en goed netwerk in de FMCG en retail. Wij bemiddelen al sinds onze start bij (commerciële) functies in deze branches. Dankzij ons expertise kunnen wij zowel kandidaten als opdrachtgevers voorzien van advies op maat. Wij bieden de mensen in ons netwerk bovendien toegevoegde waarde door onze kennis over de markt en de organisaties te delen. Daarnaast begeleiden wij kandidaten actief met bijvoorbeeld concrete sollicitatietips, informatie over hun gesprekspartners, het bedrijf en de cultuur. Alles wat helpt om die ideale baan te krijgen.

Invloed
Afhankelijk van het bedrijf waar je terechtkomt, kun je als werknemer meer of minder invloed uitoefenen op de koers, werkzaamheden, innovatie en ontwikkelingen. Als het hoofdkantoor en/of de productiefaciliteit van het bedrijf in Nederland is gevestigd is de kans groot dat je meer invloed hebt op innovatiemogelijkheden en groeikansen dan als je werkt voor een multinational met het hoofdkantoor elders. In dat laatste geval moet je sterk zijn in het ontdekken en optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden op de lokale markt en het vertalen van de internationale input.

Wat is retail?

Retail is de verzamelnaam voor alle bedrijven die rechtstreeks goederen en diensten aan consumenten verkopen. Denk aan bijvoorbeeld supermarkten en groothandels, online winkels, maar ook aan inkooporganisaties en warenhuizen. De verkochte producten zijn altijd tastbaar.

Carrière in de FMCG en retail

Voor een carrière in de FMCG en retail is een afgeronde HBO of WO opleiding een must, liefst in commerciële of economische richting. Verder is het belangrijk dat je aantoonbaar affiniteit hebt met de branche. Het helpt daarbij enorm als je stage hebt gelopen bij een FMCG-bedrijf of een (bij)baan gehad hebt in bijvoorbeeld retail of horeca.

Persoonlijkheid, motivatie en ambitie zijn factoren waar werkgevers streng op selecteren. Het is belangrijk dat jij jezelf kunt verkopen, weet hoe de FMCG en/of retail werkt en je verdiept in je toekomstige werkgever en branche. Communicatieve, analytische en organisatorische vaardigheden zijn belangrijke competenties in deze branche. Het is daarom een plus als je tijdens je studie bijvoorbeeld een bestuursfunctie gehad hebt. Als jij ook nog eens goed kunt samenwerken, graag verantwoordelijkheid en initiatieven neemt en ondernemend ingesteld bent, dan is de kans groot dat jij in de FMCG of retail past.

Bedrijven in de FMCG en retail zijn op zoek naar toptalenten met passie voor merken en een winnaarsmentaliteit. Als jij je talent kunt bewijzen, biedt de branche interessante en uitdagende doorgroeimogelijkheden en kun je vaak snel carrière maken. Bij multinationals kun je vaak ook internationale ervaring opdoen.

Functies die mogelijk interessant voor je zijn, zijn bijvoorbeeld: (Junior) Account Manager (sales), (Junior) Brand of Product Manager (marketing), (Junior) Category Manager (retail), of (Junior) Trade Marketeer.

Interesse?

Wil je meer informatie, of vrijblijvend kennis maken met People Select? Neem dan contact met ons op.

free_breakfast

Interesse in De Keuken? Wil je meer informatie over het lidmaatschap van ons kennisnetwerk De Keuken? Stuur dan een e-mail met je contactgegevens. Dan nemen wij snel contact met je op.

2023 Copyright - People Select