Vandemoortele Nederland is ‘shaping a tasty future’. Want redeneren ze: zonder eten kun je niet leven en is er geen gezelligheid. Passie en genot zit van oudsher in hun DNA ingebakken, waardoor ze het beste halen uit het ambachtelijke en inspiratie vinden in hun vakmanschap. Zo is Vandemoortele (VDM) uitgegroeid tot een toonaangevend voedingsmiddelenbedrijf in Europa, dat bouwt aan de categorieën diepgevroren bakkerijproducten en margarines, culinaire oliën en vetten.
Historie
Vandemoortele is een bedrijf met een lange traditie en een rijke historie, die begint in 1899. De eerste fabriek voor oliën en vetten is in het Belgische Izegem gestart door Constant Vandemoortele en zijn zoon Adhémar. Daar wordt in eerste instantie veevoer en zeep geproduceerd. Vanaf 1936 breidt het assortiment uit en wordt het maken van tafelolie steeds belangrijker. Inmiddels is het bedrijf het grootste niet-beurs genoteerde voedingsbedrijf in België met eigen vestigingen in twaalf Europese landen.
Smaak
Vandemoortele kent twee divisies: diepvries bakkerijproducten en olie, vetten en margarines. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert een breed scala aan diepgevroren brood- en banketproducten, margarines, oliën en sauzen. Topkwaliteit en smaak zijn centrale uitgangspunten. De producten worden zowel verkocht aan de ambachtelijke bakkerijen als binnen foodservice en retail. Het hoofdkantoor zit sinds 2010 in Gent. In Nederland opereert VDM vanuit Zeewolde. Binnen de categorie olie, vetten en margarine is VDM in Nederland marktleider met frituurvet en –olie, zowel onder de merken Diamant en Remia als onder private label. Ook merken als Gouda’s Glorie en Ossewit vallen onder Vandemoortele.
Private Label
Ongeveer 25 procent van de jaaromzet komt van de merken en het overgrote deel uit Private Label. Ze opereren in een complexe markt die de nodige uitdagingen kent door de trends in gezonde voeding. VDM is druk bezig met het herpositioneren van bestaande merken en private labels. De cultuur is no-nonsense, pragmatisch en open, de lijnen zijn kort.
Lees het Werken bij-interview met Alwin van den Berg en Ellen Roos