Rijk Zwaan

Rijk Zwaan

De groenteconsumptie verhogen met lekkere en gezonde rassen én actief een positieve bijdrage leveren aan de wereldvoedselvoorziening. Met die missie ontwikkelt Rijk Zwaan, een vermaard, internationaal groenteveredelingsbedrijf, nieuwe groenterassen en verkoopt de zaden daarvan aan telers wereldwijd. Het bedrijf is een top 4 speler in groentezaden, groeit stabiel en heeft momenteel een jaarlijkse omzet van ongeveer 500 miljoen euro. Er worden nu zaden voor circa 30 verschillende gewassen ontwikkeld.

Het familiebedrijf maakt bij het veredelingsproces slim gebruik van de variaties die de natuur biedt en combineert die bovendien met diverse moderne technologieën en bijna een eeuw aan marktkennis. Ze maken er kruisingen van rassen voor de gehele groenteketen en selecteren uitsluitend de beste nakomelingen. Dankzij hightech onderzoek werkt dit proces steeds gerichter en efficiënter. Naast het verkopen van zaden helpen ze hun afnemers ook maximaal rendement te halen uit de rassen door het beste assortiment groenten voor de consument te ontwikkelen. De afzetmarkt van meer dan 100 landen wordt momenteel bediend door lokale dochterbedrijven in 30 landen in alle werelddelen. Het internationale hoofdkantoor staat in De Lier, in het hart van het Westland.

Drie families

Rijk Zwaan is voor circa 90 procent eigendom van drie families. Het resterende deel is via werknemersparticipatie in handen van een grote groep medewerkers. De organisatie kiest er bewust voor om altijd een zelfstandige onderneming te blijven, omdat ze geloven dat dit alleen de manier is om invulling te geven aan hun doelstelling: medewerkers een prettige en duurzame loopbaan bieden. Jaarlijks investeert het bedrijf één derde van de omzet in R&D. Er worden constant nieuwe rassen veredeld, een proces dat 6 tot 12 jaar kan duren. B2B heeft de hoofdfocus in de organisatie, waarbij er plannen zijn om verder te groeien in alle werelddelen.

Er werken in totaal 3.600 medewerkers, die elke dag meerwaarde aan de producten en diensten proberen te leveren aan de partners. De organisatie investeert diepgaand in mensen en heeft als primaire doelstelling medewerkers een duurzame en prettige baan te bieden met ruimte voor ondernemerschap. Lange dienstverbanden, veel samenwerking en een hoge mate van loyaliteit en betrokkenheid horen bij de kenmerkende bedrijfscultuur van Rijk Zwaan. Het kantoor in De Lier is ruim en groen, met bomen in de centrale hal. De sfeer is er informeel en motiverend. In 2018-2019 is Rijk Zwaan verkozen tot Beste Werkgever in de categorie Productie & Industrie.

Lees ook het Werken bij-interview met Ingeborg Kleijer en Kim Reuter

2024 Copyright - People Select - Privacy statement