https://peopleselect.nl/opdrachtgevers/ikea/
People Select
Aandacht maakt alles mooier

‘Een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen’, vanuit die visie werkt IKEA elke dag aan kwaliteitsproducten tegen een betaalbare prijs. Dat lukt uitstekend, want bijna iedereen heeft wel een of meer van de 9.500 producten van IKEA in huis staan. Het bedrijf is met een omzet van 35 miljard euro en 340 woonwarenhuizen in 28 landen met recht een grote speler in retail.

 

Wegwijzer

Het Nederlandse hoofdkantoor - oftewel het Service Office - van IKEA staat in Amsterdam en ligt vlakbij de winkel. Bij de voordeur kun je op een blauw wegwijzerbord in één oogopslag zien waar en hoeveel kilometer alle Nederlandse winkels van dit kantoor liggen. Zij draaien samen een omzet van ongeveer één miljard euro en groeiden vorig jaar met 9 procent. Binnen waan je je, dankzij de herkenbare inrichting met eigen producten, de hele dag een beetje in een IKEA-filiaal. In het Service Office werken zo’n 225 mensen. Zij ondersteunen vanuit hun expertise alle nationale vestigingen op het gebied van onder meer marketing, sales, food en logistiek. De zwart-witte naam- en fotobordjes op elke gang verraden wie op welke verdieping zit: ‘We work here’ staat er boven.

 

Eindexamencadeau

De geschiedenis van IKEA begint in 1926 met de geboorte van oprichter Ingvar Kamprad in de Zweedse regio Småland. Hij heeft als vijfjarige jongen al door dat het slim is spullen in bulk te verhandelen en start met lucifers. Die verkoopt hij met winst aan de buren in zijn dorp. Assortimentsuitbreiding volgt al snel en in 1943 richt Kamprad IKEA op met het geld dat hij krijgt als eindexamencadeau. Hij begint met het ontwerpen, maken en verkopen van meubels. In de jaren daarna volgt de internationale doorbraak van het bedrijf en worden vele verkoopklassiekers geboren, zoals fauteuil POÄNG en bank KLIPPAN. De eerste winkel in Nederland opent in 1978 in Sliedrecht, in het jaar dat ook de beroemde BILLY kasten het levenslicht zien.

 

Ruimte

Bij IKEA worden goede ideeën enorm op prijs gesteld en maakt het daarbij niet uit of je in het magazijn werkt, of op het hoofdkantoor. Hoewel het gedachtegoed en veel richtlijnen voor elke winkel hetzelfde zijn, is er altijd ruimte voor veranderingen. Wie wil kan binnen het bedrijf volop ondernemen. Sterker nog: als het idee slim en handig genoeg is, wordt het mogelijk breed geadopteerd. Die open houding van IKEA biedt medewerkers de kans om op natuurlijke wijze door te groeien naar hogere, andere of zelfs internationale functies.

© 2020 People Select - Dorpsstraat 74 3732 HK De Bilt - info@peopleselect.nl - 030 63 739 04