https://peopleselect.nl/inspiratie/anders-werken-in-coronatijd/
People Select

Anders werken in coronatijd

"De komende weken kunnen we pas echt zien of kandidaat en klant ook ‘ja’ zeggen tegen elkaar, terwijl ze elkaar nog nooit hebben gezien."
Anders werken  in coronatijd
Josceline Bogaers 

FoodPersonality besteedt in april aandacht aan de bijzondere werkomstandigheden in coronatijd. De consument gedroeg zich ineens anders, maar de branche is ook volledig veranderd doordat iedereen – behalve de medewerkers in de supermarkt – vooral thuis werkt. ‘Anders werken’ werd het nieuwe adagium. Josceline Bogaers vertelt hoe solliciteren en werving en selectie werken in deze periode.

Zien we nu in deze tijden meer vacatures bij supermarktbedrijven en fmcg-fabrikanten, of minder?
“Ik zou nog geen duidelijke trend kunnen aangeven. Nadat de eerste drastische maatregelen waren ingegaan, zagen we een vertraging in de processen, maar inmiddels zien we dat de meeste lopende procedures bij de supermarktbedrijven en fmcg-fabrikanten gewoon doorlopen. Voor opdrachtgevers die procedures tijdelijk stopzetten, kunnen we een interim-oplossing verzorgen. Het prettige aan interimmers is dat ze direct beschikbaar zijn, nauwelijks ingewerkt hoeven te worden en zelfstartend zijn.

Er zijn tot op heden niet veel nieuwe procedures bijgekomen, maar dit kan ook toeval zijn. Wel zien we een groot contrast bij opdrachtgevers die zowel voor out of home en foodservice als voor retailers werken. De ene fabriek moet sluiten, terwijl de andere overuren maakt.”

Stel, je hebt iemand op het oog voor een functie. Dat gaat nu via Skype of een ander videocommunicatiemiddel?
“Ja. Wij hebben al vroeg besloten dat alle medewerkers thuis zouden gaan werken, dus interviewen wij kandidaten via Skype. Voorheen deden we dat soms ook al, om reistijd uit te sparen of processen te versnellen. Wel hebben veel met elkaar gesproken over vragen als: hoe maak je een skypegesprek persoonlijk en hoe zorg je voor een echte connectie tijdens zo’n video-interview. Hoe vervang je een handdruk? Het blijft ook eindeloos met elkaar afstemmen of je de juiste toon hebt gevonden. Oefening baart kunst.”

En hoe verandert nu de rol van een bedrijf dat iemand zoekt?
“Allereerst ons contact met hen. Wij hebben altijd een job-intakegesprek bij zo’n bedrijf, om ook de sfeer te proeven in een organisatie en te zien waar de kandidaat komt te werken. Gelukkig werken we voor de meeste van onze klanten al lang, waardoor wij veel over het bedrijf en de cultuur weten. In de eerste twee weken van de coronacrisis hebben enkele bedrijven kandidaten nog op hun kantoor uitgenodigd– mét 1,5 meter afstand, natuurlijk – maar dit loopt terug.

Veel procedures waar wij aan werken liepen al voordat de maatregelen werden doorgevoerd, dan waren de eerste interviews bij de opdrachtgever al geweest. Dat maakt het makkelijk om het laatste gesprek via Skype te plannen. De kandidaat heeft dan al een goed beeld van het bedrijf. Natuurlijk is het persoonlijker en leuker om een contract in fysieke aanwezigheid te ondertekenen, maar dat zegt niks over het inhoudelijke enthousiasme voor de functie. Voor startende procedures is het afwachten. De komende weken kunnen we pas echt zien of kandidaat en klant ook ‘ja’ zeggen tegen elkaar, terwijl ze elkaar nog nooit hebben gezien. Zelf heb ik twee keer eerder iemand aangenomen bij People Select die ik alleen via Skype heb gesproken en dat pakte prima uit.”

Wordt zo’n procedure nu eerder langer of korter?
“Doorgaans duurt een procedure 6 tot 9 weken, het verschilt per rol hoe lang. Hierin hebben we minimaal twee keer face-to-face contact met een opdrachtgever. Dit verandert al in Skype-gesprekken. Positief daaraan is: het scheelt al die tijd dat je niet in de auto zit. Maar het inplannen zou veel sneller kunnen gaan. Het blijft een noodoplossing. 

Een contract wordt trouwens al vaak digitaal ondertekend. Ook zijn er bedrijven die kandidaten nog uitnodigen op kantoor om samen dat bijzondere moment te bekrachtigen. Gelukkig zijn er allemaal apps die het mogelijk maken om ook dit moment feestelijk in te steken.”

Als je met een nieuw baan begint, moet je wel thuis blijven werken. Zo raak je niet echt thuis onder je nieuwe collega’s.
“Het is zoals het is. Sommige bedrijven werken nu in ploegen, wat starten op locatie mogelijk maakt. Mocht dat niet kunnen, dan raak je wellicht niet meteen thuis met nieuwe collega’s maar we zien veel nieuwe initiatieven die een inwerkperiode mogelijk kunnen maken. Denk aan ‘onboardingprogramma’s’ online en kennismakingssessies met collega’s via Skype. Wellicht geen ideale start, maar er komen maanden genoeg dat we weer bij elkaar aan het bureau kopjes koffie kunnen drinken. Alle bedrijven worden creatiever en maken er het beste van.

In onze werkzaamheden en procedures heeft het echter een versnelling in de techniek ontketend in het aannameproces. We stappen af van de traditionele manier van interviewen van kandidaten en omarmen noodgedwongen Skype of Facetime, wat lang geen slechte oplossing is. Ook als we door deze periode heen zijn, kunnen delen van het proces heel goed via een videocall, om de snelheid in het proces te garanderen en om te voorkomen dat je goede kandidaten verliest door volle agenda’s of locatiekwesties.”

© 2021 People Select - Maliebaan 80A 3581 CW Utrecht - info@peopleselect.nl - 030 63 739 04