Commercieel Directeur

Een Commercieel Directeur is verantwoordelijk voor het stimuleren van de omzetgroei en het vergroten van de winstgevendheid van een organisatie door effectieve commerciële strategieën en activiteiten te initiëren en bewaken. Hieronder gaan we dieper in op wat een Commercieel Directeur precies is, wat zijn/haar taken zijn en hoe organisaties geschikte kandidaten kunnen vinden voor deze belangrijke rol.

Executive search bureau People Select heeft jarenlange ervaring met het invullen van Commercial Director vacatures voor voor uiteenlopende opdrachtgevers in consumentengoederen, FMCG, retail en durables. Wij werken sinds 1995 voor multinationals, familiebedrijven, private equity en scale-ups en hebben een actueel en groot netwerk. Lees hieronder meer over het werk van een Commercieel Directeur en hoe ons bureau u kan helpen bij het vinden van een kandidaat die perfect past in uw organisatie.

Wat is een Commercieel Directeur?

Een Commercieel Directeur (of Commercial Director) is eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van strategieën om de omzet te verhogen en de winstgevendheid van een organisatie te vergroten. Deze strategieën kunnen betrekking hebben op zowel nieuwe als bestaande klanten, en kunnen variëren van het lanceren van nieuwe producten of diensten tot het betreden van nieuwe markten. 

De Commercieel Directeur speelt een sleutelrol bij het bepalen van de koers van het bedrijf op het gebied van verkoop en marketing, en werkt nauw samen met andere afdelingen binnen de organisatie om de commerciële doelstellingen te behalen.

Voor opdrachtgevers Voor kandidaten

Wat doet een Commercieel Directeur?

Een Commercieel Directeur heeft een breed scala aan verantwoordelijkheden binnen een organisatie. Allereerst is hij/zij eindverantwoordelijk voor het aansturen van het commerciële team en het ontwikkelen van strategieën om de verkoop te stimuleren en nieuwe klanten aan te trekken. Dit omvat het opstellen van verkoopplannen en -strategieën, het identificeren van nieuwe kansen en het onderhandelen over contracten met klanten.

De commercieel directeur heeft een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst. Samen met de sales manager en de commercieel managers wordt er gewerkt aan een duidelijke visie die de strategische koers van het bedrijf bepaalt. Deze visie is niet alleen een theoretisch plan; het omvat ook de benodigde acties om bedrijfsdoelen te bereiken.

Daarnaast speelt de Commercieel Directeur een belangrijke rol in het creëren van een commerciële cultuur binnen de organisatie. Dit houdt in dat hij/zij ervoor zorgt dat alle afdelingen van de organisatie gericht zijn op het behalen van commerciële doelstellingen en dat alle medewerkers begrijpen hoe hun rol bijdraagt aan het algemene commerciële succes van de organisatie.

De Commercieel Directeur of commercieel manager, bevindt zich op het hoogste niveau van het managementteam, direct onder de CEO of algemeen directeur. Hij/zij speelt een cruciale rol bij het bepalen van de algehele commerciële richting van het bedrijf en werkt nauw samen met andere afdelingen, zoals marketing, verkoop, productontwikkeling en klantenservice, om de strategische doelstellingen te bereiken. Als leidinggevende op C-level niveau vertegenwoordigt de Commercieel Directeur de belangen van het bedrijf op commercieel gebied, zowel intern als extern.

De Commercieel Directeur geeft leiding aan verschillende teams binnen de organisatie, afhankelijk van de structuur en omvang van het bedrijf. Een van de belangrijkste teams waar de Commercieel Directeur verantwoordelijk voor is, is het salesteam. Het team is verantwoordelijk voor het genereren van omzet en het onderhouden van relaties met klanten. Dit team wordt vaak aangestuurd door een Commercieel Manager, die rapporteert aan de Commercieel Directeur. De Commercieel Directeur bepaalt de sales strategieën, stelt verkoopdoelstellingen vast en biedt leiding en ondersteuning aan het verkoop- en accountmanagementteam om deze doelstellingen te bereiken.

Daarnaast geeft de Commercieel Directeur leiding aan het marketingteam, dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten en leads te genereren. Hij/zij werkt samen met het marketingteam om een consistente merkboodschap te ontwikkelen en te communiceren, en om marketingcampagnes te plannen en uit te voeren die de verkoop stimuleren en de klantbetrokkenheid vergroten.

Naast het verkoop- en marketingteam kan de Commercieel Directeur ook leidinggeven aan teams op het gebied van productontwikkeling, klantenservice en business development, afhankelijk van de behoeften en de structuur van de organisatie. De Commercieel Directeur zorgt ervoor, door effectief leiding te geven aan deze teams, dat de commerciële doelstellingen van het bedrijf worden behaald en dat het bedrijf blijft groeien en concurrentievoordeel behoudt in een dynamische marktomgeving.

Taken van een Commercieel Directeur

Een Commercieel Directeur geeft leiding aan de commerciële afdeling, heeft een breed scala aan bepaalde taken, waaronder het ontwikkelen van verkoopstrategieën, het onderhouden van relaties met klanten en het monitoren van de prestaties van de verkoopafdeling. Daarnaast is de Commercieel Directeur vaak betrokken bij het bepalen van de prijsstrategieën van de organisatie, het beheren van de verkoopbudgetten en het identificeren van nieuwe marktkansen.

Hoe vind ik een Commercieel Directeur?

De zoektocht naar een competente en perfect passende Commercieel Directeur (Commercial Director) kan lastig zijn. Gelukkig zijn er gespecialiseerde executive search bureaus zoals People Select die kunnen helpen bij het invullen van uw vacature voor een Commercieel Directeur. Wij vinden voor u de perfecte kandidaat voor deze cruciale rol en ontzorgen uw HR-afdeling. Dankzij ons uitgebreide netwerk en expertise kunnen wij organisaties helpen bij het vinden van hooggekwalificeerde en ervaren professionals die voldoen aan de specifieke eisen van de functie en de organisatie.

Als toonaangevend executive search bureau biedt People Select een breed scala aan diensten om organisaties te helpen bij het aantrekken en selecteren van topkandidaten voor de rol van Commercieel Directeur. Wij hebben ruime ervaring met het invullen van deze positie voor vele organisaties in FMCG, retail, consumentengoederen of durables, variërend van multinationals tot familiebedrijven en scale-ups. Organisaties waar wij eerder succesvol voor werkten zijn actief in onder meer de FMCG, retail, consumer goods en durables. Onze klanten variëren van food producenten tot DIY’s en van meubel- en raambekledingsspecialisten tot elektronica- en fietsfabrikanten.

Wij kennen de best gekwalificeerde kandidaten in de Nederlandse markt, hebben actuele marktkennis en ontzorgen organisaties door een aanzienlijk deel van het wervingsproces uit handen te nemen en onderbouwd advies te geven over de mogelijkheden. Vervolgens voeren wij uitgebreide screenings en interviews uit. People Select staat garant voor een grondig, discreet en professioneel wervingsproces.

Werken als Commercieel Directeur

Een succesvolle Commercieel Directeur beschikt over een breed scala aan vaardigheden en eigenschappen. Enkele van de belangrijkste vaardigheden zijn uitstekend leiderschap, strategisch denken, excellente communicatievaardigheden en onderhandelingsvaardigheden en een sterk commercieel inzicht. 

Daarnaast is het belangrijk dat een Commercieel Directeur resultaatgericht, proactief en gedreven is om successen te behalen in een competitieve marktomgeving. Met deze vaardigheden en eigenschappen kan een Commercieel Directeur effectief leidinggeven aan het commerciële team en bijdragen aan het succes en de groei van de organisatie.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar een Commercieel Directeur? People Select helpt u de ideale persoon te vinden. Wij zijn sinds 1995 specialist in het invullen van rollen op C-level en directieniveau en hebben een breed en actueel netwerk in consumer goods, FMCG, retail en durables.

Meer weten over onze diensten? Lees meer over onze werkwijze en aanpak. Liever persoonlijk contact? Neem vrijblijvend contact op met Josceline Bogaers.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement