Category Director

Een Category Director is verantwoordelijk voor het strategisch beheer van productcategorieën of assortimenten. Deze professional speelt een cruciale rol bij het bepalen van de productmix, het ontwikkelen van categorieplannen en het maximaliseren van de omzet en winstgevendheid van de toegewezen categorieën. 

Executive search bureau People Select heeft jarenlange ervaring met het invullen van vacatures voor Category Directors voor uiteenlopende opdrachtgevers in consumentengoederen, FMCG, retail en durables in Europa. Wij werken sinds 1995 voor multinationals, familiebedrijven, private equity en scale-ups en hebben een actueel en groot netwerk. Lees hieronder meer over het werk van een Category Directeur en hoe ons bureau u kan helpen bij het vinden van een kandidaat die perfect past in uw organisatie.

Wat is een Category Director?

Een Category Director is een executive die verantwoordelijk is voor het strategisch beheer van de productcategorie(ën) en het assortiment binnen een organisatie. Deze rol vereist een diepgaand begrip van de markt, klantbehoeften en concurrentieomgeving, evenals het vermogen om effectieve strategieën te ontwikkelen om de prestaties van de toegewezen categorieën te optimaliseren.

De Category Director rapporteert doorgaans aan de Chief Marketing Officer (CMO), de Chief Operating Officer (COO) of de General Manager en leidt vaak een team van Category Managers, Product Managers en analisten.

Voor opdrachtgevers Voor kandidaten

Wat doet een Category Director?

Een Category Director heeft een leidende positie binnen een organisatie en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en beheren van strategieën om de omzet, winstgevendheid en marktaandeel van de categorieën te vergroten. 

Deze rol omvat het analyseren van markttrends en klantgedrag, het identificeren van groeikansen, het ontwikkelen van categorieplannen, het bepalen van prijsstrategieën, het beheren van leveranciersrelaties en het monitoren van de prestaties van de categorieën ten opzichte van gestelde doelen.

Taken van een Category Director

Een Category Director houdt zich bezig met het analyseren van markttrends, concurrentiegedrag en consumentenvoorkeuren om inzicht te krijgen in de kansen en uitdagingen binnen de toegewezen categorieën. Op basis van marktinzichten ontwikkelt een Category Director vervolgens strategische categorieplannen die gericht zijn op het maximaliseren van omzet en winstgevendheid, het vergroten van marktaandeel en het verbeteren van klanttevredenheid. Het leidinggeven aan en coachen van het Category Development team is een andere belangrijke taak.

Een Category Director bepaalt prijs- en promotiestrategieën om de concurrentiepositie van de categorieën te versterken en klanten aan te trekken en te behouden. Ook onderhoudt hij/zij relaties met leveranciers en onderhandelt over inkoopvoorwaarden, prijzen en voorraadniveaus om de winstgevendheid van de categorieën te maximaliseren. Een belangrijke taak van een Category Director is het regelmatig monitoren van de prestaties van de toegewezen categorieën en het nemen van corrigerende maatregelen indien nodig om gestelde doelen te bereiken.

Een Category Director werkt nauw samen met verschillende afdelingen binnen de organisatie, waaronder marketing, sales, inkoop en financiën, om de uitvoering van categorieplannen te coördineren en synergiën te realiseren. Een Category Director is bovendien betrokken bij het identificeren van nieuwe productkansen en het ontwikkelen van innovatieve producten om de groei van de categorieën te stimuleren en concurrentievoordeel te behouden.

Hoe vind ik een Category Director?

Voor organisaties die op zoek zijn naar een ervaren Category Director met de juiste kennis en persoonlijkheid, kan het vinden van de juiste kandidaat een uitdagende taak zijn. People Select is een gespecialiseerd executive search bureau dat openstaande vacatures voor een Category Directeur voor u kan invullen. Wij vinden voor u de perfecte kandidaat voor deze cruciale rol en ontzorgen zo de HR-afdeling. Dankzij ons uitgebreide netwerk en expertise kunnen wij organisaties helpen bij het vinden van hooggekwalificeerde en ervaren professionals die voldoen aan de specifieke eisen van deze functie. 

Als toonaangevend executive search bureau biedt People Select een breed scala aan diensten om organisaties te helpen bij het aantrekken en selecteren van topkandidaten voor de positie van Category Director. Wij hebben ruime ervaring met het invullen van deze positie voor internationale organisaties die hun business willen starten of uitbreiden in Nederland, de Benelux en/of Europa, variërend van multinationals tot familiebedrijven en scale-ups. Organisaties waar wij eerder succesvol voor werkten zijn actief in onder meer de FMCG, retail, consumer goods en durables. Onze klanten variëren van food producenten tot DIY’s en van meubel- en raambekledingsspecialisten tot elektronica- en fietsfabrikanten.

Wij kennen de best gekwalificeerde kandidaten in de Nederlandse markt, hebben actuele marktkennis en ontzorgen organisaties door een aanzienlijk deel van het wervingsproces uit handen te nemen en onderbouwd advies te geven over de mogelijkheden. Vervolgens voeren wij uitgebreide screenings en interviews uit. People Select staat garant voor een grondig, discreet en professioneel wervingsproces.

Werken als Category Director

Een succesvolle Category Director heeft doorgaans uitgebreide ervaring in category development of management of trade marketing. Deze ervaring stelt hem/haar in staat om een diepgaand inzicht te ontwikkelen in de markt, consumentengedrag en concurrentieomgeving, wat essentieel is voor het ontwikkelen van effectieve strategieën voor categoriebeheer. 

Een Category Director moet in staat zijn om strategisch te denken en langetermijndoelstellingen te formuleren voor de toegewezen categorieën, rekening houdend met markttrends, concurrentieanalyse en organisatiedoelen. Het vermogen om gegevens te analyseren, trends te identificeren en inzichten te genereren uit markt- en consumentenonderzoek is verder cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen over assortimentsbeheer, prijsstrategieën en promotieactiviteiten.

Een Category Director moet in staat zijn om een team te leiden en te motiveren om de gestelde doelen te bereiken en de prestaties van de categorieën te optimaliseren. Effectieve communicatievaardigheden zijn daarom essentieel voor een Category Director, om effectief te kunnen samenwerken met verschillende belanghebbenden binnen de organisatie, waaronder marketing, sales, inkoop en financiën, en om strategieën en plannen over te brengen aan het managementteam. 

Ook moet een Category Director in staat zijn snel beslissingen te nemen en actie te ondernemen in een dynamische en snel veranderende omgeving en om te kunnen anticiperen op marktontwikkelingen en concurrentiebewegingen. Het vermogen om innovatieve oplossingen te bedenken en nieuwe ideeën te ontwikkelen voor productpresentatie, promotieactiviteiten en assortimentsstrategieën is essentieel voor het behalen van concurrentievoordeel en het stimuleren van groei binnen de toegewezen categorieën.

Een diepgaand begrip van de behoeften en voorkeuren van consumenten binnen de toegewezen categorieën is eveneens een must. Ook moet deze manager in staat zijn om strategieën te ontwikkelen die inspelen op deze behoeften en de klanttevredenheid vergroten. 

Deze rol kan aantrekkelijk zijn voor professionals met een achtergrond in category management, marketing, productmanagement, trade marketing of algemeen management die streven naar meer verantwoordelijkheid en impact binnen een organisatie. Na het vervullen van de rol van Category Director zijn er verschillende carrièrepaden op C-level niveau beschikbaar, afhankelijk van de interesses en doelen van de professional.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar een Category Director? People Select helpt u de ideale persoon te vinden. Wij zijn sinds 1995 specialist in het invullen van rollen op C-level en directieniveau en vele internationale organisaties geholpen bij het starten van hun business in Nederland en/of de Benelux.

Meer weten over onze diensten? Lees meer over onze werkwijze en aanpak. Liever persoonlijk contact? Neem vrijblijvend contact op met Josceline Bogaers.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement