De voordelen van een executive search bureau

In een snel veranderende commerciële omgeving is het vinden van gedreven en gekwalificeerde leidinggevenden en professionals van cruciaal belang voor het succes van een organisatie. Het aantrekken van toptalent voor executive posities is daarom een uitdaging. People Select is sinds 1995 actief als executive search bureau en is uitgegroeid tot een toonaangevend specialist in het invullen van commerciële rollen in FMCG, retail en consumer goods.

Executive search FMCG

Als gespecialiseerd executive search bureau helpen wij werkgevers met maatwerk om de beste executives te vinden voor hun teams. Onze consultants hebben een groot en actueel netwerk in FMCG, retail en consumer goods en weten wie er op zoek is naar een volgende stap. Hieronder bespreken we de voordelen die People Select als executive search bureau biedt. Ook leggen we uit hoe een executive search opdracht werkt en hoe executive search bureaus bijdragen aan leadership development.

calendar_month C-level functies

Executive search: alleen voor senior of managementfuncties?

Nee, executive search is veel breder inzetbaar. People Select is als executive search bureau gespecialiseerd in het vinden van gekwalificeerde kandidaten op allerlei functieniveaus: van C-level en directie tot managers, (senior) professionals en starters. In tegenstelling tot traditionele wervingsbureaus, die zich vaak richten op het invullen van een breed scala aan functies voor allerlei soorten werkgevers, concentreert een executive search bureau zich specifiek op het identificeren, selecteren en aantrekken van executives met precies de juiste vaardigheden en ervaring.

FMCG, (re)tail en consumer goods

People Select is daarbij gespecialiseerd in het succesvol invullen van commerciële rollen bij organisaties in FMCG, (r)etail en consumer goods. Een branche die vaak om kandidaten met zeer specifieke ervaring en ambities vraagt. Executive search is een krachtige tool voor het vinden van de juiste leidinggevenden en biedt daarnaast ook veel waardevolle voordelen voor het binnenhalen van talent op andere niveaus binnen een organisatie.

Bij het overwegen van executive search voor het aantrekken van (senior) executives, is het van essentieel belang om samen te werken met het beste executive search bureau voor jouw bedrijf. People Select adviseert daarom voor een bureau te kiezen dat gespecialiseerd is in het vinden van de topkandidaten voor functies in jouw specifieke branche of sector. Ons bureau beschikt over senior consultants met diepgaande kennis van commerciële rollen in FMCG, retail en consumer goods, de actuele marktontwikkelingen, een omvangrijk netwerk en de expertise om de unieke eisen van (senior) executive rollen in deze branches te begrijpen en te vervullen.

Identificeren van professionals

Zoals gezegd kan executive search niet alleen helpen bij het vinden van de beste senior executives voor een organisatie. Een executive search bureau kan ook waardevol zijn bij het identificeren van professionals op andere niveaus binnen een organisatie. Ook deze professionals vervullen vaak cruciale specialistische rollen die specifieke ambities en competenties vergen. People Select weet wie op zoek is naar een carrièrestap en kan zo doelgericht kandidaten benaderen. Management consulting is een ander gebied waar executive search van pas kan komen. People Select geeft werkgevers advies op maat en precies wat er in de markt speelt en wat er nodig is voor langdurig succes van een kandidaat.

Diepgaande branchekennis

Het voordeel van executive search ligt dus in de diepgaande branchekennis en het uitgebreide netwerk van executive search bureaus. Daar profiteren zowel de bedrijven als de professionals van die benaderd worden door een bureau. Door dit netwerk en de gespecialiseerde kennis kunnen de consultants van People Select snel gekwalificeerde kandidaten identificeren, ongeacht het specifieke functieniveau. Bovendien richten wij ons op het vinden van kandidaten die niet alleen over de juiste vaardigheden beschikken, maar ook goed passen bij de bedrijfscultuur en de doelen van de organisatie. Dat is cruciaal voor langdurig succes en commitment. Dit resulteert in een optimale match tussen werkgever en kandidaat.

 

Wat zijn de kosten van executive search?

Het inschakelen van een executive search bureau als werkgever is een strategische zet om de juiste (leidinggevende) talenten aan te trekken. Uiteraard zijn er kosten verbonden. De kosten voor het inschakelen van een executive search bureau kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Langdurige samenwerkingsovereenkomst

People Select hanteert als vergoeding een percentage van het bruto jaarsalaris van de geplaatste kandidaat. (inclusief vakantiegeld en variabele vergoedingen). Voor de opdracht van start gaat wordt er een overeenkomst over de kosten, werkwijze en voorwaarden opgesteld tussen het bureau en de opdrachtgever. Wij werken graag langdurig samen en bouwen een persoonlijke band op met onze opdrachtgevers. Naast losse opdrachtovereenkomsten werken wij daarom ook met samenwerkingsovereenkomsten voor een langere periode. De voorwaarden worden altijd afgestemd op de specifieke wensen van de opdrachtgever.

Retained executive search

Een veelgebruikt model bij executive search bureaus is het ‘retained executive search’ model. Hierbij wordt een initiële aanbetaling, ofwel een ‘retainer fee‘, betaald door de werkgever aan het bureau aan het begin van het wervingsproces.
Bij People Select werken we in drie fases:

  1. Bij de start van de opdracht wordt 1/3 van de geschatte fee in rekening gebracht. Deze eerste fase dekt de kosten van het initiële onderzoek, het opstellen van het wervingsprofiel en het bepalen van de juiste zoekstrategie.
  2. Bij het presenteren van geschikte kandidaten brengen wij opnieuw 1/3 van de geschatte fee in rekening. Dit is Fase 2.
  3. Bij aanname van een kandidaat (Fase 3) factureren wij het resterende bedrag. Daarnaast kunnen er kosten in rekening gebracht worden voor het afnemen van optionele diensten, zoals assessments. Voor interim rollen en starter-rollen gelden andere tarieven.

Kwaliteit boven kwantiteit

Hoewel het inschakelen van een executive search bureau op het eerste gezicht duur kan lijken, biedt het aanzienlijke voordelen voor werkgevers. Het zorgt voor een grondige en gepersonaliseerde zoektocht naar de beste kandidaat, met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit. Het helpt werkgevers om de risico’s van een slechte aanwerving te minimaliseren en de kans op een succesvolle match te vergroten. Bovendien biedt het werkgevers toegang tot de expertise van ervaren consultants binnen het bureau, die vaak beschikken over diepgaande branchekennis en uitgebreide netwerken. Dit kan resulteren in een snellere en efficiëntere plaatsing van gekwalificeerde executives. Ook neemt het bureau een opdrachtgever veel werk uit handen. People Select biedt bovendien garantie op geplaatste kandidaten. Vraag onze consultants naar de voorwaarden.

 

De werkwijze van een executive search bureau

Het proces van executive recruitment begint met een (kennismakings)gesprek met de organisatie. De consultants van People Select willen een goed beeld krijgen van de ontwikkelingen in de organisatie, de behoeften en verwachtingen en de specifieke eisen die gesteld worden aan kandidaten bij het invullen van een vacature. Wij zijn gespecialiseerd in het invullen van rollen op het gebied van sales, marketing, inkoop, category management, directieposities en general management in FMCG, retail, etail en consumer goods.

Samenwerking HR

Wij werken nauw samen met de lijnmanager en HR van het bedrijf om een duidelijk profiel te creëren van de gewenste kandidaat. Dit omvat niet alleen de technische vaardigheden en ervaring die nodig zijn, maar ook de culturele fit en leiderschapskwaliteiten die vereist zijn voor succes op het executive level. Ook brengen wij de kandidatenmarkt in kaart en bespreken we target bedrijven. Onze aanpak is daardoor veel specialistischer dan die van een recruitment bureau.

Uitgebreid netwerk

Met het profiel in gedachten gaan onze executive recruiters actief op zoek naar geschikte kandidaten. Hiervoor gebruiken wij onder meer ons uitgebreide netwerk, onze database, LinkedIn en onze website. Afhankelijk van de functie zetten wij ook aanvullende media in om specifieke doelgroepen te bereiken. Wij stellen bovendien een uitgebreide profielschets op over de functie en maken een advertentie voor onze website. Onze consultants gebruiken hun expertise en connecties om potentiële (senior) managers te identificeren, zelfs als deze niet actief op zoek zijn naar een nieuwe positie.

Screening kandidaten

Wanneer potentiële kandidaten zijn geïdentificeerd, volgt een grondige screening. Dit omvat het beoordelen van hun professionele achtergrond, ambities en referenties om hun geschiktheid voor de functie te bepalen. Onze executive recruiters spelen in deze fase een cruciale rol, omdat ze de ervaring hebben om diepgaande gesprekken te voeren en de juiste vragen te stellen om de kandidaten te beoordelen. De bevindingen worden teruggekoppeld aan de opdrachtgever tijdens een voortgangsbespreking.

Presentatie kandidaten

Na de screening presenteren wij de meest geschikte kandidaten. Die kan dan kiezen welke kandidaten verder de procedure in gaan. Bij People Select voeren de consultants altijd vooraf een gesprek met de kandidaten, waarbij hun ervaring, wensen en ambities besproken worden. Daarbij wordt het vier-ogen-principe gehanteerd, wat betekent dat elke kandidaat met twee consultants spreekt.

Coördinatie interviews en assessments

Het proces gaat verder met het coördineren van de interviews en eventuele assessments bij de opdrachtgever en het onderhandelen over het uiteindelijke aanbod aan de gekozen kandidaat. Onze consultants fungeren als tussenpersoon bij deze onderhandelingen, waarbij ze de belangen van zowel de klant als de kandidaat behartigen.

Plaatsingsgarantie

Eenmaal geplaatst, houden wij contact met zowel de opdrachtgever als de geplaatste kandidaat om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt. Het bureau biedt opdrachtgevers bovendien een garantie op de plaatsing, omdat wij pas tevreden zijn als een kandidaat lange tijd succesvol is in de nieuwe rol.

 

Verschillende soorten recruitmentbureaus

In de wereld van arbeidsbemiddeling zijn er diverse recruitment bureaus die organisaties helpen bij het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures. Elk type bureau heeft zijn eigen specialisaties en benaderingen. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende typen recruitment bureaus:

Executive Search Bureaus

Executive search bureaus, ook wel headhunters genoemd, richten zich op het vinden van topmanagement talent voor organisaties. Ze hebben uitgebreide netwerken en middelen om de meest geschikte kandidaten te identificeren voor executive-level posities. Deze bureaus streven naar een perfecte match tussen kandidaat en organisatie. People Select is een headhunter met expertise in het invullen van commerciële rollen in FMCG, retail en consumer goods.

No Cure No Pay Bureau

No cure no pay recruitmentbureaus, ook bekend als contingency recruitmentbureaus, rekenen alleen kosten als ze erin slagen een geschikte kandidaat te plaatsen. Dit betekent dat ze werken op basis van ‘no cure, no pay’. Ze zijn vaak gericht op een breed scala aan functies en sectoren. Hun inkomsten zijn afhankelijk van het succesvol vervullen van vacatures.

Retainer Recruitment Bureaus

Retainer recruitment bureaus werken anders dan no cure no pay bureaus. Ze worden vooraf betaald door hun klanten om exclusief te zoeken naar kandidaten voor specifieke posities.

Niche Recruitment Bureaus

Niche recruitment bureaus specialiseren zich in een specifieke sector, functiegebied of branche. Voorbeelden zijn technische recruitmentbureaus of medische recruitmentbureaus.

In-House Recruitment Bureaus

Sommige grote organisaties hebben hun eigen interne recruitment teams, bekend als in-house recruitment bureaus. Deze teams werken exclusief voor hun eigen organisatie en zijn verantwoordelijk voor het werven van intern personeel.

Online Recruitment Bureaus

Met de opkomst van internet en technologie zijn online recruitment bureaus populairder geworden. Deze bureaus opereren voornamelijk via digitale platforms.

Elk type bureau heeft zijn eigen sterke punten en specialisaties, afhankelijk van de behoeften van de klant en de aard van de vacatures. Organisaties moeten zorgvuldig overwegen welk type bureau het beste bij hun specifieke behoeften past om succesvolle werving resultaten te behalen. Het juiste recruitmentbureau kan een cruciale rol spelen bij het aantrekken van getalenteerde kandidaten en het bouwen van een sterke workforce.

 

Waarom bedrijven een executive search bureau inhuren

Een vooruitstrevend Executive Search bureau als People Select richt zich op het vinden van topkandidaten voor (leidinggevende) functies en biedt werkgevers een reeks voordelen ten opzichte van traditionele wervingsmethoden. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen besproken.

Diepgaande branchekennis

Een van de meest waardevolle voordelen van het werken met een executive search bureau is de diepgaande branchekennis die ze hebben. De consultants van People Select begrijpen de trends, uitdagingen en unieke behoeften in FMCG, retail en consumer goods, waardoor ze in staat zijn om snel potentiële kandidaten te identificeren die niet alleen de juiste vaardigheden hebben, maar ook goed passen binnen de bedrijfscultuur van de organisatie.

Uitgebreide netwerken en toegang tot ‘passieve’ kandidaten

Een ander belangrijk voordeel van een People Select is ons uitgebreide netwerk aan professionele contacten. Wij hebben toegang tot een brede pool van kandidaten, inclusief directieleden, professionals en senior managers die niet actief op zoek zijn naar nieuwe kansen, maar wel openstaan voor interessante aanbiedingen. Dit betekent dat werkgevers via een executive search bureau toegang krijgen tot een groter aantal potentiële kandidaten. Dit is waardevol bij het benaderen van kandidaten op het hoogste niveau, die vaak zeer selectief zijn in hun carrièrekeuzes.

Werving op maat

Elke organisatie heeft unieke behoeften en culturele kenmerken die van invloed zijn op het wervingsproces. People Select levert altijd maatwerk om aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen. Geselecteerde kandidaten beschikken bovendien niet alleen over de juiste competenties, maar passen ook goed in de organisatie.

Tijd- en kostenbesparing

People Select neemt het grootste deel van het wervingsproces op zich, van het identificeren van potentiële kandidaten tot het uitvoeren van initiële interviews en het uitvoeren van referentie controles. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten die anders aan advertenties en andere wervingsactiviteiten worden besteed.

Vertrouwelijkheid

In sommige gevallen kan het werven niet in het openbaar plaatsvinden. People Select begrijpt het belang van vertrouwelijkheid en gaat discreet te werk bij het benaderen van potentiële kandidaten.

Diepgaande evaluatie

People Select voert diepgaande evaluaties uit van kandidaten, waaronder gedragsgerichte interviews en referentie controles. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde kandidaten niet alleen op papier geschikt lijken, maar ook in de praktijk kunnen presteren op het hoogste niveau.

Lange Termijn Partnerschap

People Select is niet alleen gericht op het invullen van de huidige vacature, maar ook op het begrijpen van de langetermijndoelen en strategieën van de organisatie. Wij bieden onze opdrachtgevers een partnerschap en helpen hen bij het opbouwen van sterke leiderschaps- en managementteams voor de toekomst. Dit partnerschap kan zich uitstrekken tot opvolgingsplanning, leadership development, talentontwikkeling en strategische werving adviezen.

 

Beschikbare vacatures

2024 Copyright - People Select - Privacy statement