local_offer Werken bij...

Werken bij VS Food – Indra Stas

maart 2024

"Dit familiebedrijf is echt vanuit passie, durven en doen ontstaan."

Bij VS Food hebben ze de smaak te pakken. De jonge, ondernemende organisatie is de drijvende kracht achter het eigenzinnige chocolademerk Johnny Doodle en voegt daar stapsgewijs nieuwe merken en producten aan toe, zoals Chocido en Uptimism!, vegan vitamin gummies. Het food-minnende team werkt – met de typisch Rotterdamse mentaliteit – hard aan verdere groei vanuit het commerciële kantoor in Heinenoord, waar de chocolade letterlijk in kruiwagens klaarligt. De internationale salesstrategie is gemaakt door Head of Sales Indra Stas. In dit interview vertelt ze alle ins en outs over die plannen en de organisatie.

Wat voor organisatie is VS Food?
VS Food is een groeiend voedingsbedrijf en onderdeel van VS Global, een ondernemende holding waar verschillende bedrijven onder vallen. Onze naam is misschien nog niet zo bekend, maar wij zijn een groeiend en financieel stabiel familiebedrijf dat is opgericht door Johan van Schaften. Hij is van huis uit ondernemer in vrachtwagens en kranen, maar zijn passie voor goed en lekker eten heeft geleid tot VS Food. Dat begon in 2015 met de chocola van Johnny Doodle en is inmiddels uitgebreid met meerdere merken. Wij zijn dus volop in ontwikkeling als jong voedingsbedrijf en willen op termijn nog meer producten gaan maken.

Jullie maken nu chocolade en vitamin gummies. What’s next?
Dit bedrijf wil uitgroeien tot een platform voor kwalitatief goede voeding in een breed  segment. Zo bieden we natuurlijk de standaard chocolade, maar experimenteren we ook veel met ingrediënten en allergenen. En dat geldt ook voor de gummy producten. Zo bieden wij in merk en in private label de toegevoegde waarde. Voordat we verder uitbreiden in assortiment, willen we dat de productie in onze huidige fabrieken optimaal draait. En we gaan onze nieuwe merken Chocido en Uptimism! een podium geven. Daarna ligt alles open. Ik zeg altijd gekscherend: ’Voor hetzelfde geld kopen we over een paar jaar ook een gehaktballen-fabriek’.

Jullie hebben zowel merken als private label en het grootste deel van de omzet komt nu uit private label. Waarmee willen jullie vooral groeien?
De basis moet op termijn uit de merken gaan komen. Met Johnny Doodle lagen we al in Nederland en Duitsland, onze strategie is om ook daarbuiten verder door te groeien. Ons nieuwe merk Chocido- dat bijna een jaar bestaat – moet nog helemaal neergezet gaan worden in de retailmarkt. Dat geldt ook voor Uptimism!, ons vegan vitamin gummimerk. We bieden vanuit de gummy fabriek ook white label aan. Daarnaast zullen we private label in chocolade blijven aanbieden en willen hierin een specialisten rol blijven spelen.

Jullie zijn een jonge organisatie die snelt groeit. Wat merk je daarvan in de praktijk?
Dat zit in kleine dingen. De laatste jaren is de organisatie al flink geprofessionaliseerd en dat proces loopt nog steeds. Dat zie je ook terug in de structuur. Er zijn mensen met meerdere petten op, omdat we nog niet voor elke taak een fulltime collega hebben. Groeien gaat met vallen en opstaan en dat maakt het werk juist mooi en soms ook wel pittig. Dit is een bedrijf in scale-up fase, we zijn het kleine broekje al ontgroeit en werken er keihard aan om verder door te groeien.

Wat zijn voor jullie de belangrijkste markten?
Nederland en Duitsland zijn onze basismarkten voor zowel merk als private label. Groeien in Europa heeft onze meeste focus, maar stap voor stap komen er wereldwijd meer landen bij. We zijn al gestart in de UK en Israël en werken hard aan het maken van afspraken met een aantal andere landen. In Nederland en Duitsland zetten we momenteel – met nieuw assortiment – ook in op groei in OOH.

Hoe is de cultuur en sfeer?
Het is een jong familiebedrijf met een Rotterdamse mentaliteit: open, eerlijk, direct, persoonlijk en joviaal. Het is een kleine club met mensen die een passie hebben voor food en echt hart voor de zaak hebben. Je merkt vooral dat er over de teams heen met elkaar wordt samengewerkt om het doel te bereiken. En dat samenwerken zie ik ook binnen het salesteam groeien, wat ik een mooie eigenschap vind van de groep.

Waarom koos jij voor VS Food?
Ik vind werken in een familiebedrijf heel prettig en had al goede ervaringen bij een ander familiebedrijf met eigen fabrieken. Bij VS Food kreeg ik bovendien de kans om de sales strategie te bepalen en een eigen team op te zetten en uit te bouwen. Aan het roer staan, de sales-weg bedenken en het bedrijf hier in zien groeien, dat vind ik een gave uitdaging die ik graag aanneem.

Wat verraste jou toen je net begon?
Dit familiebedrijf is echt vanuit passie, durven en doen ontstaan. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat de eigenaar ook actief is in vrachtwagens en kranen. Het is toch mooi dat hij met een vriend besloot dat hij goed eten voor meer mensen beschikbaar wilde maken. Dat ze gewoon begonnen zijn, en dat dit al na korte tijd een succes bleek. Durven, doen en passie zijn echt verankerd in de organisatie. Dat heb ik zo nog niet eerder meegemaakt.

Wat voor baas ben jij?
Ik ben ietwat allergisch voor het woord ‘baas’, want ik ben meer een leider dan een manager. Ik werk graag met ondernemende collega’s die proactief en gedreven zijn en zelf aan de slag gaan. Zowel bij junior als senior teamleden geldt dat ik ze graag meeneem in het doel dat wij willen bereikeb en ik wil ze daarvoor motiveren. Ik wil graag weten waar ze mee bezig zijn en hoe zij denken dat doel te behalen. Ik weet dat mijn team goed is hun werk en motiveer ze daar graag in.

Wat voor type persoon zoek je voor jouw team?
Hier passen ondernemende mensen met een passie voor hun werk, die graag net een stapje extra zetten. Je moet eager zijn om de business binnen te halen want er is nog een groot gebied te ontginnen. Vasthoudendheid is ook van belang. Je moet op dichte deuren willen kloppen en net zo lang volhouden tot je de juiste mensen te spreken krijgt. Het is verder belangrijk dat je analytisch bent, want je moet ook op niveau kunnen schakelen met inkopers van retailers of inkooporganisaties. En je moet een mensen-mens zijn.

Wat vind je het leukst aan werken bij VS Food?
Hoe we met elkaar omgaan en dat iedereen daar helemaal achterstaat. Voor mij als Belgische was het in het begin wel even wennen dat je hier gewoon een inhoudelijke pittige discussie met elkaar kunt hebben en direct daarna gewoon weer in een fijne sfeer met elkaar verder kunt. Inmiddels vind ik die openheid en directheid juist prettig.
In mijn rol vind ik het mooi dat ik structuur in sales kan aanbrengen en dit met mijn eigen team naar een hoger plan kan tillen.

Wat vind je lastig?
Wij zitten in fast moving consumer goods, maar toch lijken dingen soms traag te gaan. Ik wil altijd dat het sneller gaat. Dus dat is iets wat ik soms anders zou willen zien. Mijn sales kant wil natuurlijk erg graag dat we morgen al groot zijn. Tegelijkertijd is het ook een voordeel dat het iets langer duurt, omdat het dan direct goed en steady gebeurt.

Waarom raad jij iemand aan om hier te werken?
Gewoon, omdat het een toffe club is. En doordat we nog niet giga-groot zijn, kan je echt ondernemen. Je kan hele brede kennis opdoen en je hebt echt de ruimte om je eigen ding te doen en VS Food verder op de kaart te zetten.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement