local_offer Werken bij...

Werken bij P&G – Max Tania

december 2021

"P&G was direct een match."

Hoe ben je bij P&G terechtgekomen?
Ik kom eigenlijk uit een hele andere hoek dan het grootste deel van mijn collega’s. Ik heb Internationaal & Europees Belastingrecht gestudeerd, waarna ik meerdere fiscale stages heb gelopen. Tijdens mijn laatste stage bij een advocatenkantoor wist ik het zeker, ik wilde iets anders doen. Ik wist dat ik een commerciële functie wilde, het liefst bij een multinational. Via via kwam ik bij People Select Young Professional terecht. Zij hebben mij toen aangemeld voor het Day 1 Event van P&G, zodat ik kon kennismaken met de organisatie.

Hoe verliep het contact met People Select Young Professional?
Na de aanmelding bij P&G heb ik meerdere keren contact gehad met de consultant van People Select en ben ik enorm geholpen met het voorbereiden op de uitgebreide selectieprocedure en de gespreksrondes bij P&G. Daardoor was ik veel beter voorbereid. Ik ben het hele traject erg goed begeleid en die hulp heeft echt verschil gemaakt en ik kan het iedereen aanraden.

Hoe bevalt het bij P&G?
Het was voor mij een schot in de roos om naar P&G te gaan. Ik heb niet van mijn hobby mijn werk gemaakt, maar van mijn werk mijn hobby gemaakt. Dat dat zou lukken heb ik tijdens mijn studie niet voor mogelijk gehouden. Ik geniet enorm van mijn werk en probeer maximaal te profiteren van de unieke omgeving binnen P&G. Ik was meteen onder de indruk van het hoge niveau, de goede sfeer en positief verrast over de hiërarchische verdeling. Samen met de andere starters lunchen wij bijvoorbeeld een aantal keer per jaar met onze directrice en dat voelt erg natuurlijk. De teams zijn daarnaast jong. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd rond de 30 jaar ligt.

Wat heeft je nog meer verrast?
Een vriend van mij werkte al bij P&G en ik begreep niet helemaal waarom hij zo enthousiast was over zijn baan. Hij verkocht luiers en wasmiddel, er zijn producten die mij toentertijd meer aanspraken. Het zal je echter verrassen hoe belangrijk Pampers voor een retailer zijn. Jonge gezinnen zijn bij uitstek de meest gewilde klanten voor supermarkten. Als marktleider in het luiersegment speelt Pampers een grote rol bij het aantrekken van deze consumenten. Ik hou ook van onze (Amerikaanse) mentaliteit: uitgaan van je eigen kracht, vandaaruit de markt te leiden en met sterke innovaties categoriewaarde groeien bij onze retailers.

Je carrière begon met een internship. Hoe was dat?
Als stagiair bij P&G krijg je direct veel verantwoordelijkheid en krijg je vijf concrete projecten met meetbare doelen. Eén van mijn eerste projecten bestond uit het zoeken naar nieuwe online verkoopkanalen. In mijn eerste maand heb ik meerdere meetings gehad met potentiële klanten. Bij de eerste twee meetings zat een ervaren collega, maar vanaf de derde keer vertrouwde hij mij en representeerde ik na nog geen 30 dagen merken als Ariel, Gillette en Oral-B. Dat vertrouwen mondt uit in motivatie, energie en wil je natuurlijk koste wat kost waarmaken.

Aan het eind van je internship presenteer je de behaalde resultaten van je vijf projecten aan de directie. Dat is hét moment waar je die maanden naartoe hebt gewerkt. Hiermee krijg je de kans om te laten zien wat je allemaal bereikt hebt tijdens je internship. Het unieke aan P&G is dat we ‘build from within’ zijn. Bijna alle P&G-werknemers hebben ooit onze internship gelopen en ik besefte tijdens mijn presentatie dat onze directrice 20 jaar geleden ook op mijn stoel heeft gezeten. Dat vond en vind ik nog steeds erg bijzonder.

Wat heb je geleerd?
Om verantwoordelijkheid te nemen, efficiënt te werken en goed te communiceren. Bij de start van je baan krijg je direct een aantal grote klanten en dus verantwoordelijkheid. Er komt ontzettend veel op je af, maar je manager begeleid je goed in dit proces. Net zoals bij je internship krijg je uitdagende doelen en om die te halen zul je de juiste keuzes moeten maken.

Max Tania

Mag je fouten maken?
Zeker, als je daar maar open over bent en het op tijd aangeeft. Als starter met een groot klantenpakket gaat er wel eens iets mis. Dat is logisch. Expectation management is altijd belangrijk, des te meer als mensen afhankelijk van jouw resultaten zijn.

En nu ben je Account Manager…
Ja, ik ben verantwoordelijk voor alle P&G merken bij vier regionale supermarktketens in Nederland. Dat zijn producten in veel verschillende categorieën dus moet ik slim kiezen waar ik mijn tijd in stop. De meeste tijd steek je vanzelfsprekend in je grootste klant of categorie, maar in de realiteit is dit vaak lastiger dan gedacht. Mijn manager laat mij daarbij zelf kiezen hoe ik mijn werk invul. Daarna kijken we samen of dat de juiste keuzes zijn. Dat vertrouwen krijg je.

Wat heeft P&G voor jouw carrière betekend?
Heel erg veel. P&G was mijn eerste ervaring met de commercie en het was direct een match. De verantwoordelijkheden die ik nu na een jaar heb, krijg je ergens anders pas na een jaar of drie. Omdat iedereen hier ooit als starter is begonnen, zit P&G in ons DNA. Ik heb hier ook goede vrienden gemaakt. We gaan vaak borrelen met collega’s en gaan buiten werk hecht met elkaar om. Met de mensen die ook in mijn jaar gestart zijn, gaan we geregeld varen of andere leuke dingen doen.

Hoe ziet jouw volgende stap eruit?
Ik zit nu een jaar op mijn rol en heb het enorm naar mijn zin. P&G kijkt per werknemer naar wat hij of zij nodig heeft om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit loopbaanpad is voor iedereen verschillend. Vaak kun je vanuit een accountmanagementfunctie doorgroeien naar category management en daarna naar teamleader.

Wie zou jij P&G als werkgever aanraden?
Mensen die een commerciële carrière willen en die enthousiast, gemotiveerd en streetwise zijn. Je moet het commerciële spel snappen en tegengas durven geven bij je klanten. Maak kennis met P&G via een koffie met één van onze medewerkers of tijdens onze inhousedagen, dan krijg je een goede indruk van wie we zijn en wat we doen. Tijdens deze dag was ik bij de lunch al verkocht en zei ik meteen: ‘Hier zou ik willen werken’. Twee weken later had ik mijn stageplek binnen en kon ik beginnen!

2024 Copyright - People Select - Privacy statement