local_offer Werken bij...

Werken bij Müller Nederland/Almhof – Andrea Gottmer

september 2021

"Almhof is een merk dat speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt wordt. Daarom bedenken wij voor Almhof van A tot Z alles zelf."

Het brein achter slimme campagnes als ‘Natuurlijk genieten’ en ‘Alle lof voor Almhof’ is het marketingteam van Müller Nederland, producenten van Almhof en sinds vorig jaar ook Müllermilk. Marketing Manager Andrea Gottmer werkt er al ruim veertien jaar en ziet vol trots dat consumenten nog steeds volop genieten van ‘haar merken’.

Wat spreekt jou aan in zuivel?
Het is een dynamische wereld, waarin ontwikkelingen snel gaan. Het leuke van Müller is dat er heel veel mogelijk is. Je kunt snel iets uitproberen, maar als het niet werkt doorgaan met het volgende project. Onze strategische funnel zit voor de komende jaren helemaal vol met nieuwe producten en ideeën. Dus we werken altijd vanuit een duidelijke strategie en een positieve vibe.

Waarom past Müller/Almhof zo goed bij jou?
Vanwege het lokale ownership. Dat je onderdeel bent van een internationale organisatie, maar lokaal echt verantwoordelijk bent voor je eigen markt. Na al die jaren ben ik nog steeds niet op het spel uitgekeken, omdat het steeds verandert. En het is leuk omdat we niet alleen aan een nieuwe verpakking of smaak werken, maar ook steeds weer aan echt nieuwe en andersoortige producten en opvallende campagnes.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
We zijn een NPD-gedreven organisatie, dus ik ben veel bezig met nieuwe producten en introducties voor zowel Almhof als Müllermilk. Ik zit veel in overleg om al die projecten en mogelijkheden af te stemmen met mijn team en met andere delen van de organisatie, ook internationaal. Dus dat is heel afwisselend.


Hoe zijn de taken in het marketingteam verdeeld?
Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Daar geloven we sterk in bij Mülller. Elk teamlid is verantwoordelijk voor een eigen productgroep en werkt aan de projecten die daar spelen. Zo heeft iedereen ‘een eigen winkeltje’. Ik begeleid, coach en stuur het team aan en help met brainstormen. En ik ben verantwoordelijk voor de media-inkoop.

Hoe verliep het afgelopen jaar voor jullie?
Het was een heel goed jaar, waarbij Almhof zelfs sterker dan de markt is gegroeid. Het is een merk dat mensen kennen en vertrouwen. Omdat er niet veel mocht, merkte je dat mensen ervoor kozen om producten te kopen waar ze thuis extra van kunnen genieten. Wij hebben onze mediacampagne bewust laten doorlopen en op de winkelvloer is ook niet veel veranderd. De investeringen gingen juist nu gewoon door. Voor ons als marketeers was ons werk niet opeens heel anders. Wij kijken toch vooral in de toekomst en ietsje minder naar het nu. En we zijn eraan gewend om op afstand samen te werken met internationale collega’s. Voor mijn team veranderde dus vooral dat we niet op kantoor zaten, maar thuis werkten.

En Müllermilk kwam op de Nederlandse markt.
Ja, het was wel spannend om dit merk te introduceren in een Covid-jaar. Wij verwachtten dat de producten het goed gingen doen in ‘on the go’, bijvoorbeeld bij studenten die naar hun studie reisden. Maar dat lag natuurlijk stil. We moesten het daarom echt van de supermarkten hebben. Ik ben er trots op hoe dat gegaan is. En natuurlijk gaan we de komende tijd verder bouwen aan Müllermilk.

Denken jullie ook na over alternatieven voor zuivel?
Onze merken hebben een unieke positie op de markt en zijn voor consumenten zeer relevant. Wij staan voor kwaliteitsproducten die ook echt lekker zijn. Natuurlijk kijken we dus naar alle ontwikkelingen in de markt. Ik denk dat elke zuivelspeler de trend in plantaardige zuivel meeneemt bij het nadenken over nieuwe producten.

Hoeveel invloed heeft het Duitse hoofdkantoor?
Almhof is een merk dat speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt wordt. Daarom bedenken wij voor Almhof van A tot Z alles zelf. Müller gelooft in lokaal expertise en werkt niet met een ‘one size fits all’ benadering. Dus wij kunnen echt onze eigen draai aan producten en introducties geven en vertalen niet alleen de plannen van het hoofdkantoor door. Het is natuurlijk wel fijn dat we onderdeel zijn van het grote Müller, omdat we kunnen profiteren van bijvoorbeeld hun R&D en productiefaciliteiten. En we onze kennis kunnen delen en uitwisselen met andere landen. Omdat we allemaal dezelfde soort producten hebben, kunnen we soms internationale ideeën overnemen die ook voor de Nederlandse markt geschikt zijn. Dus we hebben wel de lusten, maar niet de lasten.

Hoe is de organisatie in de loop der jaren veranderd?
We zijn enorm gegroeid. Toen ik veertien jaar geleden begon was ik de enige marketeer en waren we met een klein team. Het voelt echt of we samen het bedrijf hebben groot gemaakt. Met sommige collega’s werk ik al superlang samen. Door de groei zijn er veel mensen bijgekomen en is de dynamiek veranderd, omdat we nu veel meer projecten kunnen aanpakken. Maar het ondernemerschap van het begin, is er nog steeds. Het voelt echt een beetje als mijn eigen kindje. Als ik langs het schap in de supermarkt loop ben ik ook echt trots. Helemaal als ik zie dat mensen onze producten in hun winkelwagen hebben.

Hoe omschrijf jij de bedrijfscultuur en sfeer?
Je krijgt bij ons snel veel eigen verantwoordelijkheid. Ook als Junior Brand Manager ben je zelfstandig verantwoordelijk voor de introductie van nieuwe producten. Je krijgt meteen je eigen projecten en die presenteer je ook gewoon zelf aan het MT, of aan de internationale projectteams. Je draagt direct een steentje bij aan de groei. Het is een kleine, platte organisatie met korte schakels en een gemoedelijke sfeer. Onze kantoorruimte in Veenendaal is heel open, ruimtelijk en licht. Dat maakt het makkelijk om even bij elkaar langs te lopen om te overleggen. Het teamgevoel is belangrijk, want je hebt elkaar nodig om een product op het schap te krijgen. En…het klinkt wat flauw misschien, maar ik vind het ook gezellig. En natuurlijk we vieren successen graag samen.

Wat voor baas ben jij?
Ik laat mensen vrij en geef autonomie in het uitvoeren van projecten. Ik ga echt niet de hele tijd over hun schouder meekijken. Mensen kunnen wel altijd terecht voor overleg en hulp. Ik vind de menselijke kant belangrijk om je werk goed te kunnen doen. Dus ik heb ook regelmatig gesprekken met mijn team over hoe het met ze gaat.

Welke competenties zijn belangrijk voor jouw teamleden?
Een bepaalde drive en zelfstandigheid. En een passie voor de producten en food Je stopt toch je ziel en zaligheid in je werk. En wij proeven natuurlijk altijd alles. Inhoudelijke competenties die relevant zijn, zijn projectmanagement- en analytische vaardigheden en creativiteit. Oog voor detail is ook van belang, omdat je je bijvoorbeeld ook druk moet maken over of een verpakking wel precies de juiste tint blauw heeft. Het verschil zit in de details. Ik let er tijdens sollicitatiegesprekken ook altijd op of mensen een sprankeling in hun ogen krijgen als ze vertellen over eerdere projecten die ze gedaan hebben. Het is verder belangrijk dat het bij je past om in een kleine organisatie te werken, waar je ook met je voeten in de modder moet staan. Omdat wij van A tot Z alles zelf doen heb je ook taken die misschien minder aansprekend zijn.

Hoe hecht is het team?
Hecht. Er zijn mensen die zelfs nu in coronatijd regelmatig samen gaan wandelen. Normaal gesproken gaan we een paar keer per jaar met het team gezellig iets doen. We samplen bijvoorbeeld altijd een dag onze toetjes tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dat is heel gezellig. Wel in onze eigen ‘bedrijfskleding; de dirndl of lederhosen. Als je hier komt werken krijg je daarom standaard je eigen dirndl of lederhosen. Ook doen we regelmatig eigen onderzoek waarbij we consumenten uitnodigen en uitgebreid interviewen om zelf gevoel te houden met de consument. Daar leren we altijd veel van. Je kunt wel iets in je ivoren toren bedenken, maar misschien denkt de consument er wel heel anders over.

2023 Copyright - People Select