"Johma wil in het merkverhaal dat typisch Twentse gevoel meegeven."

Bij het pand van Johma in Losser wordt druk verbouwd. De organisatie groeit gestaag, waardoor uitbreiding nodig is. Daardoor rijden er niet alleen vrachtwagens af en aan om de salades bij de productielocatie op te halen, maar is er ook volop bouwverkeer in de straat. Eenmaal binnen zie je meteen een wand waar producten én prijzen zijn uitgestald. Zoals de Beste Product van het Jaar- prijzen voor Johma Gevuld Eitje salade (2017-2018) en de Twentse Boerenkipsalade (2016-2017). “Wij werken met z’n allen samen om de allerlekkerste recepturen te ontwikkelen. De smaak moet helemaal kloppen. En elk jaar komen er innovatieve producten bij”, aldus Nijensteen die na een half jaar al helemaal ingeburgerd is. “Ik voelde me bij de sollicitatiegesprekken al thuis hier.”
Wat doet een Brand Manager bij Johma?
Ik ben verantwoordelijk voor de hele scope van merkuitingen. We willen dat consumenten een consistent beeld van Johma hebben. En dat gaat van tv-commercials en social media tot aan de verpakkingen van de producten en onze huisstijl. We monitoren continu de naamsbekendheid van het merk en doen hiervoor wekelijks metingen bij consumenten. Om onze bekendheid op peil te houden moet je zorgen dat je op het juiste moment zichtbaar bent. Dat doen we natuurlijk op de momenten in het jaar dat Johma het meest gegeten wordt, maar ook daarbuiten.
Waar ben je op een gemiddelde dag mee bezig?
Dat varieert enorm. Eén keer per jaar maken we een tv-commercial waarin we een nieuw product uitlichten. Daarvoor maak ik dan een jaarplan, schakel ik met het bureau dat die commercial maakt en met een mediabureau dat ons helpt om zo goed en efficiënt mogelijk zendtijd in te plannen. Ik maak een social mediaplan voor onder meer Facebook en Instagram, om de doelgroepen daar te verleiden en inspireren. We kijken welke posts daar werken en passen de langetermijnplannen voortdurend aan op basis van informatie uit de markt en de laatste trends. Met niet-concurrerende foodbedrijven delen we kennis en learnings om de merkstrategie aan te scherpen. Maar ik heb ook een brand book gemaakt om te zorgen dat de brand assets, ons lettertype, presentaties en alles van briefpapier tot visitekaartjes past bij waar wij als merk voor staan.
Welke werkzaamheden vind je het leukst?
Er zijn heel veel momenten dat ik denk: ‘Yes!’. Ik werk hier pas een half jaar en eigenlijk vind ik elk plan waar ik op dat moment mee bezig ben het leukst, of het nou gaat om de tv-commercial of de social media-activiteiten. Ik hou ervan om me helemaal in zo’n plan te verdiepen, tot het superscherp uitgewerkt is. En daarna is het leuk om het plan te implementeren en te tracken of het succesvol is. In de data kun je precies zien of een plan slaagt en kun je waar nodig bijschakelen. Dat is een continu proces waarin steeds kleine momenten zitten om blij van te worden.
Op welk resultaat ben je – tot nu toe – het trotst?
Op de Lekkers Oet Twente-box. Dat is een box met allerlei Twentse producten die wij tijdens een actie hebben verloot onder Twentse studenten. Met die box konden zij met een stukje Twente hun nieuwe studentenhuis elders in het land binnenstappen. Daarvan hebben we er 250 weggegeven. Wij bereiken een grote doelgroep via de tv, maar de jonge doelgroep kijkt daar steeds minder naar. Daarom heb ik deze online actie opgezet om 18-22-jarigen te bereiken. Die boxen hebben we ook persoonlijk afgeleverd. Veel werk, maar heel erg leuk.
Is deze baan precies wat je ervan had verwacht?
Ja. Ik had direct al een goed gevoel bij het bedrijf. Alsof ik meteen onderdeel van de familie was. Echt een warm bad. Ik vind het leuk dat het kantoor ook direct bij de productiefaciliteit zit, zodat daar een echte verbintenis tussen is. We knokken hier echt samen voor ons mooie merk. De rol als Brand Manager was nieuw voor mij, en ook in het bedrijf, waardoor ik veel vrijheid heb om mijn rol mede te vormen en verantwoordelijkheden te pakken. Ik heb wel even moeten puzzelen om te kijken wie wat doet en hoe de taken het best verdeeld konden worden. Maar het voelt eigenlijk alsof ik hier al jaren werk, in positieve zin.
Hoe is de bedrijfscultuur van Johma?
Open, nuchter en lekker Twents. We doen alles hier samen en voelen ons allemaal verantwoordelijk voor de omzetgroei. Veel mensen werken al lang in het bedrijf en kennen de historie en het Johma-gevoel. Het management doet ook veel taken zelf, het is een hele platte organisatie. Intussen groeien we zo hard dat er weer nieuwe structuren moeten komen.
Welke competenties moet je hebben voor succes in het marketingteam?
Een open houding. Je moet flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Ondernemerschap is ook belangrijk. Hoewel je hier in loondienst bent, voel je je echt medeverantwoordelijk voor de omzet. Als Brand Manager moet je ook creatief en analytisch zijn. Uiteindelijk zie je de resultaten van een creatief proces terug in de data. Een teamplayer zijn hoort er ook bij. Niemand doet hier iets alleen, het is echt een samenspel waarbij ieders kwaliteiten op de juiste plek ingezet worden voor het beste resultaat.
Wat viel je tegen, of vind je minder leuk aan deze rol?
Ik merkte vooral dat ik de switch van mijn vorige werkgever Stegeman naar deze baan gemakkelijker had ingeschat. Bij Stegeman heb ik zes jaar gezeten, waardoor ik precies wist hoe alles werkte. Dat is bij een nieuwe organisatie natuurlijk anders. Bovendien was deze brandmanagementrol ook nieuw voor mij. Ik had wel een basis aan kennis, maar nog niet veel ervaring bij hoe het werkt bij Johma. Het leuke is wel dat het je blikveld verruimd en weer nieuwe ervaringen opdoet.
In een nieuwe baan word je uit je comfort zone gehaald…
Ja. Ik wist wel dat ik zou moeten wennen, maar je moet alle specifieke dingen voor dat bedrijf eerst leren. Die kun je alleen maar leren door vragen te stellen en blijven stellen. Vragen, vragen en nog eens vragen. Natuurlijk kun je wel terugvallen op je eerdere werkervaring, maar het is fijn om bij mensen die de organisatie goed kennen af en toe te peilen: ‘hoe zou jij dit doen?’ Je hoeft niet alles zelf te ontdekken.
Waarom kies jij voor een baan in food?
Ik kan niet zo goed uitleggen wat het is, maar ik wist al vrij snel zeker dat ik in food en fast moving wilde werken. Dat is een gevoel. Vervolgens heb ik diverse stages gedaan om uit te vinden of dat idee klopte. En of ik beter pas aan retail- of fabrikantzijde. In food, of toch in non-food. Het is food geworden en ik wil me graag verder ontwikkelen in marketing in deze branche. Misschien heeft het ermee te maken dat echt iedereen met voedsel bezig is.
Zijn er doorgroeimogelijkheden?
Die zijn er zeker. Afhankelijk van je interesse kun je hier breed doorgroeien. Je kunt bijvoorbeeld van marketing doorstromen naar sales, of richting managementrollen. Dat ligt ook aan je eigen ambitie natuurlijk.
Hoe hecht zijn de medewerkers van Johma?
Het is niet zo dat er elke week geborreld wordt, maar als er iets te vieren valt, gebeurt het goed. Toen het hoogste punt van de nieuwe aanbouw bereikt was, was er een uitgebreid pannenbier. En omdat we dit jaar 50 jaar bestaan was er een groot personeelsfeest waar iedereen samenkwam en je echt de onderlinge verbintenis voelde. Er is zelfs een feest op het dorpsplein in Losser voor en door Johma georganiseerd met 1000 mensen, eten en optredens. Als bedankje. Dat zegt ook wel wat. In Twente heb je noaberschap (nabuurschap), dat betekent dat je iets goeds doet voor je buren en omgeving. Zo denkt Johma ook. Ieder jaar brengen we een leuk pakketje met salades naar onze buren, die ongetwijfeld af en toe last van hebben van de bedrijvigheid rond Johma. Dat past bij onze Twentse wortels.
