local_offer Werken bij...

Werken bij A-ware – Roy Karsies

juni 2019

"Ik ben de tussenpersoon tussen de kaasleveranciers en A-ware."

Een enorme koe, die al van behoorlijke afstand te zien is, verraadt het hoofdingrediënt van de producten op de Almeerse locatie van Royal A-ware. Eenmaal binnen ruik je een zuivellucht en kun je vanaf de gang bij de kantoorruimtes zien hoe grote ronde kazen met vier tegelijk van een rolband komen en in hoge schappen getild worden door een machine-arm. Kort daarvoor hebben ze een speciale coating gekregen die verdere rijping mogelijk maakt. Timing is key bij alles.

Wat doet een Supply Chain Planner bij A-ware?
Ik ben eigenlijk de tussenpersoon tussen de kaasleveranciers en ons eigen bedrijf. Ik zorg ervoor dat alle producten die we zelf maken én de speciale batches die ingekocht worden op het juiste moment binnenkomen, zodat ze hier intern verwerkt kunnen worden. Dat de voorraden op orde zijn en alle benodigde soorten product goed getimed arriveren. Dus ik werk met de productieschema’s van de fabrieken en zorg voor de logistiek. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor alles dat wordt ingekocht en naar deze locatie komt. Mijn interne klanten zijn vervolgens de verschillende afdelingen, bijvoorbeeld de verpakkingsafdeling, of de rijpingsdivisie. Zij verwerken de producten die ik heb laten binnenkomen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou eruit?
Door de week heen heb ik een aantal vaste deadlines, maar daaromheen gebeurt van alles. De ene keer begint de dag hectisch omdat een levering bijvoorbeeld niet op tijd aankomt, of de vrachtwagens niet meteen gelost kunnen worden. De andere keer verloopt alles helemaal soepel en is het rustiger. Alle logistieke problemen komen op mijn bordje terecht. Daardoor is er geen vaste flow en gebeurt er altijd weer wat anders. Het interessante is om alles naar tevredenheid op te lossen. Het geeft een goed gevoel als dat weer lukt.

Dus je hebt veel interne en externe contacten?
Ja, de communicatie met de leveranciers en de afdelingen is heel belangrijk. Ik spreek een aantal van mijn contactpersonen geregeld en dat is leuk om ook echt persoonlijk contact te hebben. Ik weet echt wie ze zijn en bespreek meer dan het werk alleen. Dan hebben we het over het weekend, of hun vakantie. Ik ben een echt mensen-mens. Het handige van goed contact is dat het ook helpt om in dringende situaties last minute zaken geregeld te krijgen die eigenlijk niet meer kunnen. Dan zorg je samen dat het toch geregeld wordt.

Had je voor je start een goed beeld van de functie en het bedrijf?
Dit is mijn eerste baan, dus ik wist niet heel veel van het bedrijf. Maar: je wordt hier goed ingewerkt en opgeleid. Ik ben bijvoorbeeld niet direct in mijn functie begonnen, maar ben de eerste weken breed ingewerkt om alle facetten te leren die bij de kaaswereld horen. Dat is belangrijk, want anders weet je niet precies wat je aan het doen bent. Zeker ook omdat kaas een natuurproduct is komt er van alles bij kijken. Veel mensen denken dat supply chain is dat je ervoor zorgt dat producten van A naar B komen, maar zo simplistisch is het niet. Er zitten veel meer facetten aan.

Hoe zou je A-ware als bedrijf omschrijven?
Het is een open, toegankelijk en informeel bedrijf met gedreven mensen. Iedereen wil je hier helpen. Als je een vraag hebt, kun je die altijd stellen. Iedereen kent elkaar en dat is fijn. Je bent geen nummer. Omdat het een familiebedrijf is, zijn de lijnen kort en kan er snel geschakeld worden om iets nieuws te introduceren. Je hebt hier niet de bureaucratie van een corporate.

In wat voor team werk je?
Ik deel een kantoor met acht mensen, die allemaal iets anders doen. De een houdt zich bezig met voorraadbeheer, de ander met export, iemand die ondersteunt bij de orders en mijn manager zit er. Allemaal functies die wel aansluiting op elkaar hebben. Het team is jong, de meesten zijn onder de 35 jaar. We doen geregeld leuke dingen samen, zoals paintballen, karten en samen uit eten.

Wat vind je leuk en minder leuk aan je werk?
Het persoonlijke contact met de leveranciers vind ik het leukst. En dat ik elke dag weer nieuwe dingen leer, omdat het altijd anders is. Minder leuk vind ik dat het als tussenpersoon soms lastig is iedereen tevreden te houden. Dat je dan moet kiezen tussen verschillende partijen. Maar als ik er niet uitkom, bespreek ik dat soort situaties met mijn manager.

Wat heeft je verrast?
Ik houd echt van kaas en wist er al best wel wat van, maar sommige dingen waren nieuw. Bijvoorbeeld dat melk door het jaar heen verschillende hoeveelheden eiwitten bevat, waardoor melk uit sommige seizoenen minder kaas opleveren. Dan kunnen er tekorten ontstaan. Omdat kaas schimmelgevoelig is, komt de timing en vervoerwijze bovendien heel nauw. Soms heb je een mooie planning gemaakt, maar als er iets is met de ingrediënten moet je alles aanpassen. Die eerste periode heb ik vooral heel veel vragen gesteld. Ik heb er nu nog meer feeling mee.

Kom je zelf vaak in de fabrieken?
Ik heb tot nu toe een paar fabrieken bezocht en binnenkort ga ik ook nog kijken bij onze vestiging in Zeewolde. Het is goed om af en toe zelf in de praktijk de gevolgen te zien van de keuzes die ik maak. Meestal zit ik achter mijn computerscherm naar cijfers en letters te kijken. Het is goed om te zien waar die voor staan en wat er concreet gebeurt als een vrachtwagen gelost wordt.

Ben jij ook betrokken bij projecten?
Ja, die zijn interessant om aan deel te nemen, hoewel ze qua drukte niet altijd op het juiste moment komen. Dan krijg ik bijvoorbeeld de vraag om KPI’s op te stellen om op transportkosten te kunnen besparen. A-ware is actief bezig met duurzaamheid. Ik laat soms een vrachtwagen niet rijden omdat die niet vol is. Dat vind ik dan zonde.

Welke competenties zijn belangrijk voor een Supply Chain Planner?
Ik denk je stressbestendig moet zijn, analytische kennis moet hebben en goed met Excel moet kunnen werken. Je moet leergierig zijn en een mensen-mens, omdat je veel moet bellen om zaken te regelen. Flexibiliteit is belangrijk omdat het werk fluctueert en wisselt.

Zijn er doorgroeimogelijkheden bij A-ware?
Bij A-ware zijn veel kansen. In Supply Chain heb je niet een duidelijk carrièrepad omdat iedereen hier een unieke functie heeft. Het leuke daarvan is dat je elkaar vervangt bij vakanties, dus je kijkt altijd breder dan je eigen functie. Dat biedt allerlei mogelijkheden. En het bedrijf stimuleert ook dat je bijvoorbeeld cursussen volgt om je verder te ontwikkelen.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement