"We stimuleren samenwerking vanuit de gedachte: als de mensen groeien, groeit het bedrijf mee."

Bij Paulig – bekend van de merken Santa Maria en Gold&Green – draait alles om smaak. Van pittige salsa’s en tortilla’s tot plantaardige Pulled Oats om smakelijke gerechten uit de wereldkeuken mee te maken. Die passie voor smaak en food geldt ook voor het Benelux-team van 17 personen. Zij bedenken creatieve manieren om klanten en consumenten te inspireren en werken daarvoor graag nauw samen. Country Manager Benelux Arthur Ham stimuleert die energie.
Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een Country Manager Benelux eruit?
Voor corona was er geen gemiddelde dag, nu wel. Ik ben veel online en voer eigenlijk continu gesprekken over verschillende projecten. Die variëren van strategische plannen tot orders bij klanten en zijn zowel internationaal, als lokaal met mijn team. Dat is intensiever dan in de oude situatie, want de gesprekjes bij de koffiemachine bleken erg effectief te zijn om even af te stemmen. Dus eigenlijk zit ik vooral veel tegen een laptop aan te praten. Thuiswerken is voor mij inmiddels bijna normaal geworden. Eén keer per week werk ik inmiddels weer vanuit kantoor. Soms wil je gewoon even live met mensen praten.
Welk effect heeft corona op het bedrijf gehad?
Door corona gingen de verkopen in de supermarkt door het dak, terwijl het in foodservice juist kommer en kwel was. Toch waren er voor ons overall goede resultaten. Mijn team is heel creatief geweest in coronatijd. Onze assortimentsuitbreidingen en promoties gingen als vanouds door. Om onze introducties aan de man te krijgen hebben we zelfs complete warme maaltijden bij voordeuren van category managers en inkopers bezorgd en samples gestuurd met een videoboodschap van een kok. Ik ben supertrots dat we vrij snel de draad hebben opgepakt en op de energie die is gebleven. Thuiswerken was niet voor iedereen gemakkelijk. Ik heb de luxepositie dat ik een apart kantoortje heb, maar dat geldt niet voor iedereen.
Welke ontwikkelingen in de organisatie spelen op dit moment?
Twee jaar geleden zijn we gestart met het plant-based merk Gold&Green, een start-up uit Finland die we uiteindelijk helemaal hebben overgenomen. Daarmee geeft Paulig ook het statement dat we voorloper willen zijn in duurzaamheid. Dit merk gaan we de komende periode in de Benelux zowel in retail als in foodservice verder op de kaart zetten. De ontwikkelingen in de categorie gaan snel en wij leveren daar een bijdrage aan met nieuwe concepten. Door de combinatie van kruiden en Tex Mex in DKW en de toevoeging van plant-based producten in het koelschap is de Benelux-organisatie continu in ontwikkeling. Er is bijvoorbeeld een volledige nieuwe supply chain bij gekomen, met een eigen logistiek kanaal en nieuwe contactpersonen.
En voor Santa Maria?
Voor de categorie Tex Mex, die in de Benelux by far het grootste is, baseren we onze activiteiten sinds 2014 op insights gedreven categorievisies. De categorie is sindsdien meer dan verdubbeld en het eind is nog niet in zicht. Er is nog steeds veel potentieel. Dat stimuleert en motiveert ons met een positieve vibe door te gaan. Een voorbeeld is dat we op dit moment een volledig nieuw taco-concept lanceren: Next Mex.
Waar ligt jouw eigen focus vooral?
Op bekendheid van het bedrijf Paulig in Benelux en onder andere onze voorlopersrol in duurzaamheid. Eind 2019 heeft de organisatie heel vooruitstrevende duurzaamheiddoelen voor 2030 gesteld. We willen een belangrijke rol vervullen bij het creëren van een betere wereld. Dat zie je ook in onze pay off: ‘For a life full of flavour’. Dat kun je vertalen als ‘kleur geven in het leven’, maar ook als ‘het mogelijk maken van een prettige samenleving en een mooie toekomst’. Gold&Green is daar onderdeel van en voor Santa Maria staan duurzame verpakkingsvormen en optimaliseren van recepturen hoog op de agenda. In de Benelux hebben we tot nu toe niet veel over duurzaamheid gecommuniceerd. In Scandinavië zijn we er verder mee. Ik ga daar meer aandacht voor creëren in de Benelux waardoor tevens de bekendheid van Paulig een stimulans krijgt.
Hoe zou jij de bedrijfscultuur omschrijven?
Onze kernwaarden vatten het goed samen. ‘Stay curious’ staat voor vrijheid geven en zorgen dat medewerkers nieuwsgierig kunnen zijn, dingen uitproberen en fouten maken. Ze worden niet beperkt. ‘Strive for excellence’ gaat over effectief zakendoen en jezelf steeds verder verbeteren, waarbij je de winstgevendheid uiteraard in het oog houdt. ‘Grow together’ zegt iets over onze relatie met de klant. We willen de markt echt samen ontwikkelen en coöperatief samenwerken. Intern zegt het iets over de relatie tussen werknemer en bedrijf en de teams onderling. We stimuleren samenwerking vanuit de gedachte: als de mensen groeien, groeit het bedrijf mee.
Jij werkt al meer dan tien jaar bij Paulig. Hoe is de organisatie door de jaren heen veranderd?
Het bedrijf is enorm geprofessionaliseerd. Het is een familiebedrijf dat als een multinational wordt aangestuurd. Vanuit realisme en vertrouwen. Met meer dan 2.000 medewerkers in 13 landen. Tot 2019 zaten er eigenlijk twee bedrijven onder één dak. In Finland zat de koffietak, de fooddivisie werd vanuit Zweden aangestuurd. Die twee zijn nu volledig geïntegreerd, met het hoofdkantoor in Finland. Voor thema’s als communicatie en duurzaamheid is het goed dat ze centraal opgepakt worden. Er is meer power en er zijn meer middelen beschikbaar. Het bedrijf heeft een heldere visie op de toekomst en daarin wordt geïnvesteerd. Dat is prettig werken.
Maakt dat jouw werk anders?
Het was even wennen, je hebt minder invloed omdat de markt sindsdien centraler aangestuurd wordt. Plannen die je vroeger lokaal kon regelen moeten nu in het internationale stramien passen. Als we in Nederland een kans zien voor productontwikkeling, maar die voor andere markten niet interessant is, is de kans kleiner dat R&D het gaat ontwikkelen. Dat maakt het soms lastiger, maar de doelstellingen zijn ambitieus en realistisch. De regio’s worden goed op de hoogte gehouden over de internationale plannen, bijvoorbeeld met webinars en presentaties over de strategie.
Wat heeft jou verrast toen je net in dienst kwam?
Dat ik de vrijheid kreeg om mijn rol zelf op te pakken, uit te zoeken hoe de lijntjes met het hoofdkantoor liepen en hoe ik het best leiding kon geven aan het Benelux-team, want dat was nieuw voor me. Dat ik gestimuleerd werd om te doen wat ik wilde doen. Ik werkte daarvoor bij beursgenoteerde multinationals die veel directiever zijn. Ik voelde me hier meteen een ondernemer.
Waarom past deze organisatie goed bij jou?
Ik ben verknocht geraakt aan food en de passie die veel collega’s ervoor hebben. En ik vind het superleuk om het potentieel van de categorieën van Paulig te ontwikkelen. De leiderschapsstijl van de organisatie hang ik zelf ook aan. Het is een van oorsprong Scandinavisch bedrijf dat zijn mensen vertrouwt en ruimte geeft. Dat is een prettige manier om samen te werken. Als je van de top volledig vertrouwen krijgt, kun je dit doorgeven aan je eigen team.
Wat voor leidinggevende ben jij dan?
Ik geef mijn mensen veel vrijheid, want dat stimuleert hun creativiteit. Ik wil dat ze zelf nadenken en met initiatieven komen. Ik hoef niet te weten waar ze zijn, ben geen controlfreak. Ik vind dat zelf ook het prettigst. Van te veel aansturing word je lui. Dan ga je zitten wachten op een volgende opdracht. Natuurlijk wil ik wel voeling houden met wat er gebeurt. Er zijn overlegstructuren. Eens per week overleg ik met het managementteam en tussendoor spreek ik de leden ook nog 1 op 1. Dat doen zij ook met hun teamleden.
Waar let jij op bij het aannemen van nieuwe medewerkers?
De centrale eigenschap hier is een passie voor food. Als je eten niet echt leuk vindt, pas je niet in het team. Wij zijn echt foodies, die in onze groepsapp over en weer foto’s delen van gerechten. Gedrevenheid en zelfsturend zijn vind ik ook belangrijk, dit vanzelfsprekend naast de juiste kennis van het vakgebied. Je moet verder een natuurlijke nieuwsgierigheid hebben om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.
Hoe uit die passie voor food zich verder?
Wij hebben bij Paulig een Taste Academy waarin we ook gamification hebben opgepakt. Er is een tool waarmee je allerlei kookopdrachten doet en quizvragen beantwoordt over het gehele portfolio. Daarin kun je veel productkennis opdoen, je inleven in het bedrijf en leren hoe je de producten moet gebruiken. Helemaal vrijblijvend is dat overigens niet, want als Benelux-medewerker bijvoorbeeld word je wel geacht het Tex Mex deel te hebben gevolgd, omdat dit onze belangrijkste categorie is. Daar moet je echt wat tijd in steken. Er zijn bijvoorbeeld ook events en challenges om hoger op de ranglijst te komen.
Welke doorgroeimogelijkheden zijn er in de organisatie?
Wij kijken per situatie en persoon naar wat er mogelijk is. Online is sinds een aantal jaar in opkomst. Als iemand zich die richting op wil ontwikkelen stimuleren wij dat. Dat is niet alleen goed voor die persoon, maar ook voor het bedrijf. Ook op het gebied van category management hebben we niet alleen het team van category managers en trade marketeers sterk ontwikkeld, maar ook de mensen in sales en marketing.
Wat wil je in 2021 realiseren?
Voor het team wil ik zoeken naar de nieuwe balans tussen op kantoor en thuiswerken na corona. Ik denk dat de huidige hybride situatie deels blijft. Thuiswerken is definitief ontdekt. Nu moeten we kijken hoe we daar voor de toekomst afspraken over kunnen maken, zodat mensen gemotiveerd, aangelijnd en gedreven blijven en nieuwe successen mogelijk blijven. Een andere concrete doelstelling is om met Tex Mex te blijven groeien in Nederland en België en ons kruidenassortiment in België op een nieuwe manier door te ontwikkelen, samen met Delhaize. Ook wil ik een doorbraak voor Gold&Green bij de klant en de consument. En mijn persoonlijke opdracht is duurzaamheid meer gaan communiceren.

