local_offer Interview

Interview met Robert Mulder – Pervasco

Commercieel Directeur  Pervasco
mei 2008

"Ik vind niet zo snel dingen moeilijk, ik zie uitdagingen."

Hoe ben je in de zoetwaren terechtgekomen?
Na de agrarische hogeschool ben ik bij Agrico gaan werken, toen nog van ondermeer de aardappels van Célà Vita, als junior account manager voor België en Luxemburg. Ik ben in vier jaar doorgegroeid naar sales manager West-Europa. Toen het tijd was voor een overstap, ben ik rond gaan kijken in het zuiden omdat mijn vriendin, inmiddels mijn vrouw, uit Limburg kwam en zo ben ik terechtgekomen in de zoetwaren bij Cadbury-Schweppes. Ik werd exportmanager en vervolgens commercieel manager. De uitdaging in Nederland was om de private label-business te veranderen in merkoperaties, zoals bij export reeds het geval was. Na vijf jaar ben ik naar Astra Sweets gegaan, een familiebedrijf in zoetwaren. Hier kreeg ik weer meer het contact met de markt en de mensen in plaats van veel rapporteren. Uiteindelijk miste ik hier het uitbouwen van merken. Toen werd ik ruim vier jaar terug gevraagd door de eigenaar van Pervasco. Aanvankelijk als commercieel manager Nederland en inmiddels als commercieel directeur Benelux. Ik ben nu ook verantwoordelijk voor de productievestiging.

Agrarische school, Agrico; kom je uit een agrarische familie?
Nee, mijn vader werkte bij Welkoop, de winkels voor het buitenleven, Welkoop voor boven de rivieren en Boerenbond voor beneden de rivieren. M’n vader was bedrijfsleider van enkele Welkoop-vestigingen in het oosten van het land. Ik ging vaak met hem mee op zaterdag en werd gegrepen door het boerenleven. Daarom ben ik wel bij de coöperatie Agrico gaan werken. En ik was ook graag in een boerderij in Friesland gaan wonen.

Nu woon je in het zuiden. Wel in een boerderij?
Nee, we wonen in Lage Zwaluwe, een dorpje in Brabant. Het is geen boerderij, maar wel een vrijstaand huis. We hebben een grote tuin waar ik in de weekends graag in werk. Dan waardeer ik de rust en de natuur.

Hoe is je balans tussen werk en privé?
Door de weeks is het hectisch, met jonge kinderen en werk. Mijn vrouw zit in de pensioenen bij Nationale-Nederlanden en werkt vier dagen per week in Rotterdam. We hebben drie kinderen, van 6, 5 en 1. Wij hebben goede afspraken met elkaar en hebben gelukkig gezonde kinderen. Op zondagavond bekijken we elkaars agenda en bespreken wie de ruimte heeft om eventueel naar huis te gaan als er een kind onverhoopt ziek wordt. Ik ben nogal van de controle. Ik ben dat privé wel veel minder dan in mijn werk. Toen de kinderen nog niet op school zaten, nam ik ze mee naar de crèche in Rotterdam en zat ik met de kinderen om zeven uur in de auto. Nu zitten ze op school, maar we staan nog Partner Evelyn Günther van Günther & Van Grinsven Executive Search interviewt managers uit de branche over hun waarden/normen, werk/privé, uitdagingen/ ergernissen en ‘leermomenten’. Deze maand: Robert Mulder, commercieel directeur Pervasco. steeds om zes uur op. Ik zie ze ‘s ochtends en ‘s avonds. In de weekends ga ik op zaterdag boodschappen doen en kook ik. Op zondag doen we lekker niks. Netwerken doe ik vooral tijdens de werkweek. In de baas z’n tijd zijn er genoeg netwerkbijeenkomsten, maar ik ben daar erg rationeel in en bedenk of een bijeenkomst toegevoegde waarde heeft. Als het alleen maar gezellig kletsen is, laat ik het voorbijgaan. Want daar word ik niet veel wijzer van en ik hou er niet zo van.

Wat is Pervasco voor een bedrijf?
Een handelsonderneming in zoetwaren en snacks, in eigendom van Arie Leeuwenburgh. Vanuit Rotterdam bewerken we de Nederlandse markt en vanuit Antwerpen de Belgische. Wij hebben zeven concepten, waarvan een aantal van onszelf. We doen de ontwikkeling en productie in eigen huis evenals de sales, marketing en distributie. Daarnaast hebben we een aantal productreeksen die we voor derden in de markt zetten. We werken met vijftien man in de commerciële Benelux-organisatie. We zijn een middelgrote zoetwarenaanbieder en we hebben meestal de topdriepositie binnen de segmenten waarin we opereren. Bijvoorbeeld, in de keelverzorgers strijden we met AntaFlu om de nummer een- of twee-positie, in de zuurtjes zijn we marktleider met Napoleon, in toffee en kauwbonbons zijn we de nummer drie met Lonka.

Hoe bevalt het je bij Pervasco? Het is een klein bedrijf, een klein aantal medewerkers.
Heel erg goed, omdat we van de eigenaar alle vrijheid krijgen om te doen wat we willen doen. Hoewel we misschien geen Amerken hebben, hebben we toch mooie merken met een duidelijke positie in de segmenten. We hebben een adviesfunctie voor de handel, zijn door onze omvang flexibel en kunnen snel reageren. We werken met een leuk team en weten wat we van elkaar kunnen verwachten en we vullen elkaar goed aan. We kunnen met dit goed lopende, relatief kleine team veel omzet realiseren. Ik zit goed op mijn plek.

Hoe kijkt de handel tegen jullie aan?
We zijn een betrouwbare partner die onze afspraken nakomen.

En wat vind jij van de handel?
Sinds de prijzenoorlog zijn de verhoudingen op scherp gezet en de onderhandelingen zijn moeilijker geworden. Alles wordt vooral financieel bekeken, maar daar ben ik zelf ook wel een voorstander van. Het biedt ook weer kansen, want de markt wordt weer opnieuw verdeeld. Wij zitten in de groep suikerwerk, met heel veel aanbieders, en dan moet je snel en slim opereren, anders mis je de boot. Je moet op de veranderingen in de markt blijven inspelen. De markt wordt harder, maar dat nemen we voor lief, je kunt er je voordelen uit halen als je er goed mee omgaat.

Wat vind je moeilijk aan je huidige rol?
Ik vind niet zo snel dingen moeilijk, ik zie het meer als uitdagingen. Wat nu voor mij speelt, is dat ik verantwoordelijk ben geworden voor onze productievestiging, terwijl ik daar maar zijdelings iets van weet. Ik moet mij nog echt verdiepen in deze materie, want ik wil altijd graag precies weten waar het over gaat om een volwaardige gesprekspartner te zijn en mee te kunnen denken. Dan moet je je invreten. En dat kost tijd en energie, terwijl we heel erg druk zijn als klein bedrijf. Het commerciële belang wil ik niet verwaarlozen aan de andere kant wordt er wat van mij verwacht in de productie. Dat moet ik matchen met de uren die ik heb. Ik moet daarover nadenken hoe ik dat het beste aanpak.

Je verantwoordelijkheid is flink toegenomen. Op welke manier geef jij leiding?
Ik ben iemand die graag de teugels in handen heeft, daar ben ik heel eerlijk in. Maar aan de andere kant geef ik veel vrijheid als ik iemand helemaal vertrouw in zijn functioneren. Het klinkt tegenstrijdig, maar zo werkt het bij mij.

Vind jij het lastig om mensen los te laten?
Nou, ik vind het belangrijk dat mensen goed begeleid worden en weten hoe de hazen lopen. En ja, het is ook controle.

Heb je een idee waar je motivatie vandaan komt?
Onder meer van mijn familie. Mijn vader had ook een druk bestaan als bedrijfsleider, want je bent dan met van alles en nog wat in de weer. Hij wilde het goed voor elkaar hebben en weten waar hij het over had. Dat hebben ze mij met de paplepel ingegoten. Van mijn opleiding bakte ik niet zoveel. Ik moest bijna van de havo af en toen hebben mijn ouders wel gezegd dat ik het serieus moest nemen of moest stoppen. Toen heb ik besloten om door te gaan en ben enorm gedreven geworden om iets te bereiken. Ik kick op succes, maar niet ten koste van alles, want mijn familie is ook belangrijk. Maar het blijft staan dat ik graag wil scoren, ook met mijn team.

Wat zou je willen veranderen aan jezelf?
Ik wil altijd meer. Ik geniet misschien te weinig van de successen, zowel zakelijk als privé. Ik denk dan: ‘Zo, dit is weer gelukt, op naar het volgende.’ Ik sta langer stil bij wat er niet lukt. Ik heb wel wakker in bed gelegen, maar merk gelukkig dat dat bijna niet meer voorkomt. Nu ik ouder word, wil ik ook meer balans krijgen tussen die twee.

Wat is je toekomstdroom?
Mijn wens is om over twintig jaar in Scandinavië te wonen. Niet nu al, want ik wil niet opgeven wat ik nu heb bij Pervasco. We gaan om de twee jaar naar Scandinavië op vakantie, maar straks wil ik in een land als Noorwegen of Zweden wonen. En daar echt genieten van wat het land te bieden heeft.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement