Josceline Bogaers is columniste van FoodPersonality. Zij interviewt managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Marjolijn Niggebrugge, Commercieel Directeur bij Nestlé.
"Ik zat vanaf het begin op mijn plek."

Jij deed in januari mee aan veganuary – de hele maand alleen veganistisch eten. Waarom?
Bij Nestlé zit de innovatiepijplijn vol met plantaardige producten. Ik wilde wel eens weten hoe het is om puur vegan te eten. Ontdekken welke aanpassingen je dan moet doen. Ik hou erg van eten en koken en heb een breed repertoire. Ik verdiep me graag in verschillende keukens door (kook)boeken te lezen, te koken, uit eten te gaan en aan workshops deel te nemen. Natuurlijk kom ik ook via mijn werk veel met recepten in aanraking. Thuis ben ik daarom ‘hoofd voeding’. Ik vind het ook echt leuk om dingen uit te proberen. Dus ik heb een vegan kookboek gekocht en ontdek zo toch weer nieuwe recepten. Het bevalt me uitstekend, het is erg lekker en ik voel me fitter.
Is Nestlé altijd al zo met plantaardige producten bezig geweest? Dat beeld heb ik niet direct…
De laatste jaren hebben we een steeds duidelijker route naar plantaardig en duurzaam. Met het portfolio, maar ook met de logistiek, landbouw, recycling en betere verpakkingen. Op dit moment zitten we in een versnelling. Dat je dat niet zo duidelijk merkt, komt doordat we bij Nestlé eerst iets doen voordat we erover gaan vertellen. Dat is mooi en tegelijkertijd jammer, omdat dit daardoor misschien niet zo bekend is. De kern is dat mensen bij Nestlé aan verbetering werken.
Soms is het lastig om te zien of duurzaamheid gewoon een beleidsonderdeel is of echt een uitgangspunt.
Bij Nestlé zit het echt in het dna. Het bedrijf startte ook 150 jaar geleden met een farmaceut die een probleem wilde oplossen: de sterfte van kinderen die geen borstvoeding konden krijgen. Daarom ontwikkelde hij melkpoeder. Het zit diepgeworteld in het bedrijf om te willen bijdragen aan maatschappelijke oplossingen met voeding. Met de huidige transformatie naar plantaardig doen we dit ook.
Hoe druk jij je stempel op het duurzaamheidsstreven?
Door veel focus te leggen op het versnellen van de introductie van plantaardige producten. Nederlanders zijn vaak early adopters, omdat veel consumenten bewust met hun gezondheid bezig zijn. Net als Scandinavië lopen we daarin voorop. Samen met andere Nederlandse collega’s nemen we deel aan internationale ontwikkeltrajecten om op toekomstige consumentenbehoeften in te spelen, en pionieren we in het naar de markt brengen van innovaties. Dat werkt erg goed.
Wat moet er beter?
Meer bekendheid geven aan onze duurzaamheidsinspanningen is een belangrijk speerpunt. Daar kunnen en willen we meer over vertellen en ook klanten en andere stakeholders bij betrekken. Onze focus ligt van oudsher op de lange termijn; op dat wat je doet, zo goed mogelijk doen. Aan onze innovaties en marktgroei zie je dat dit werkt, maar in de perceptie kunnen we nog wel wat verbeteren. Mijn rol daarin is om dat het komende jaar actiever op te pakken. Juist lokaal kunnen we een bijdrage leveren als we samenwerken op logistiek en verpakkingen.
Jij werkt al vijftien jaar voor het bedrijf. Dat komt niet meer zoveel voor. Wat bindt jou zo?
Wat me aanspreekt is dat dna, en dat iedereen echt gepassioneerd is over eten en drinken. En het verzorgende karakter van het portfolio. Daarnaast is Nestlé ’s werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf, waardoor ik, maar ook anderen, veel kansen en ruimte krijgen. Sinds de start als trainee aan het begin van mijn carrière voelde dit echt als ‘mijn’ bedrijf. Ik zat vanaf het begin op mijn plek.
Wat doet corona met jullie business?
In het algemeen maken alle categorieën voor thuisgebruik een grote ontwikkeling door. Die trend is er ook voor vers- en premiumproducten, die normaal buitenhuis geconsumeerd worden. Die kopen consumenten nu voor thuisgebruik. We zien bijvoorbeeld dat mensen thuis kwalitatief betere koffie zijn gaan drinken, vaker thuis koken en daardoor verschillende keukens willen uitproberen, meer gericht zijn op gezondheid en daardoor vaker voor plantaardig kiezen. En e-commerce heeft natuurlijk een enorme vlucht genomen.
In welk opzicht verliepen de eindejaargesprekken met de retailers dit jaar anders dan normaal?
We hoopten vanaf september dat we deze gesprekken face-to-face konden doen, maar dat hebben we niet gedaan. Het is jammer dat je elkaar al lang niet ‘live’ hebt gezien. Dus de vorm was het grootste verschil. De gesprekken worden functioneler, het informele gesprek eromheen valt weg, terwijl het belangrijk is dat ook te behouden. Beide kanten moeten nu meer moeite doen om elkaar te begrijpen. Ik merkte wel dat iedereen graag samen vooruit wilde kijken naar wat er in 2021 mogelijk is. Je hebt elkaar ook iets meer nodig om in te schatten hoe het eruit gaat zien, normaal weet iedereen dat allang. De digitale omgeving helpt om minder tijd tussen gesprekken te hebben. Dat is belangrijk en goed voor het contact. Juist nu.
Welke invloed heeft deze periode op jou?
Ik vind het een interessante tijd en heb de luxe van een supergoed team om me heen, dat al erg goed draaide voor het uitbreken van de coronacrisis. De aanpassingen die we moesten doen gingen daardoor heel erg soepel. We hebben meteen gedaan wat nodig was. Je ziet ook weer een nieuwe kant van mensen. Want niet alleen op het werk, maar ook privé kwam iedereen in een hele andere situatie terecht. Wij zijn gegaan voor maximale flexibiliteit, omdat mensen dan het best hun werk kunnen doen. Het geeft vrijheid in je hoofd om keuzes te maken. Ik denk dat de tijdsgeest hierom vraagt.
Hoe kom jij er persoonlijk doorheen?
Ik vind een vol huis gezellig en heb het geluk dat ik een man heb en drie kinderen, dus van sociaal isolement heb ik geen last. In de eerste lockdown was het goed weer en gingen we tussendoor veel naar buiten. Nu moeten we meer plannen dat onze beweging op peil blijft. Maar bij Nestlé hebben we daar al langer middelen voor. Je kunt een vragenlijst invullen over hoe je slaapt, eet, werkt en leeft en dan krijg je een rapport met mogelijke verbeteringen. Die heb ik laatst weer een keer ingevuld. In ons team wordt altijd al veel over gezondheid gepraat en over wat je kunt doen om fit te blijven.
Aan welke veranderingen wil je straks vasthouden?
Het thuiswerken. Ik denk dat niet iedereen fulltime terug gaat komen op kantoor. Thuiswerken biedt flexibiliteit en wendbaarheid. Ik wil zelf 50/50 of 60/40 op kantoor en thuis gaan werken, afhankelijk van mijn agenda. Ik denk dat je beter gaat kijken naar waarvoor je naar kantoor gaat: om samen te zijn, te brainstormen, te discussiëren, bepaalde gesprekken te voeren en om de onderlinge band te onderhouden. En voor het gesprekje bij het koffie-apparaat. Daarvoor heb ik nog geen goede digitale oplossing ontdekt. Als je geconcentreerd iets moet doen, werk je liever thuis. Je moet de goede dingen behouden.
Verlies je de controle niet te veel?
Sinds corona moet je meer loslaten, omdat je het geheel minder goed kunt overzien als je niet elke dag allemaal op kantoor zit. Je moet er meer op vertrouwen dat mensen doen wat ze moeten doen. En het voelt goed om te zien dat dit bij ons goed werkt. Ik merk ook dat de behoefte om elkaar te ontmoeten ondanks alles toch blijft. Mensen willen elkaar af en toe even zien, even informeel met elkaar praten, zich met elkaar verbinden. Dat vind ik eigenlijk heel goed.
Wat is de grootste misvatting over jou?
Dat ik serieus en streng ben. Als mensen mij niet kennen en voor het eerst ontmoeten hoor ik vaker terug dat ik heel serieus ben, terwijl ik denk dat dit wel meevalt. Mijn eerste indruk komt niet per se overeen met verdere indrukken.
Is jouw leven in balans?
Ja. Voor mij is er balans als ik door de dag heen kan genieten van dingen. Dat kan werkgerelateerd zijn, maar ook een moment met mijn kinderen of mijn man. Ondanks de beperkingen van dit moment kan ik genieten van ‘klein’ dagelijks geluk. Je bent momenteel meer teruggeworpen op wat je nodig hebt om gelukkig en in balans te zijn. En daarin heb ik een fijne en sterke basis.
Heb jij nog dromen of idealen die je wil verwezenlijken?
Ik ben altijd bezig met de vraag: hoe lever ik een bijdrage aan de maatschappij en aan de ontwikkeling van mensen? Ik heb het geluk dat ik dit door mijn werk op een goede manier kan doen. Ik vind het super dat een team van ons meer dan een ton heeft opgehaald met een actie voor het Rode Kruis. Daarmee ondersteunt het Rode Kruis gezinnen die niet genoeg geld hebben om boodschappen te doen. Dat wordt door onze mede- werkers bedacht, opgezet en uitgevoerd. Er is bij Nestlé vrijheid voor initiatieven die onze merken en producten inzetten als ‘maatschappelijke kracht’. Het voelt goed dat wij als industrie een positieve bijdrage leveren. Dat blijft niet bij dromen, dat doen we gewoon.

