local_offer Interview

Interview met Koen Burghout – Verkoopdirecteur Danone

Verkoopdirecteur Danone
januari 2009

"Ik vind het niet gek als de claim ‘gezond’ aan inflatie onderhevig raakt."

Vier werkgevers in tien jaar, zegt dat iets over jou?
Ja, dat denk ik wel. Ik heb uitdaging nodig en bovendien blijf ik niet ergens zitten wachten. Waar ben je gestart?
Ik heb na mijn studie bedrijfskunde in Rotterdam viereneenhalf jaar bij Procter & Gamble gewerkt. Eerst als account manager en daarna in customer marketing. Ik heb er veel geleerd en een leuke tijd gehad maar uiteindelijk ligt alles vast bij Procter. Er werken goede en slimme mensen met uitermate goed ontwikkelde analytische vaardigheden, die zich ook prettig voelen in een strak gestructureerde organisatie. Ik zelf merkte dat ik openstond voor meer ruimte voor eigen initiatief. Ik ben toen naar Louis Vuitton Moët Hennessy gegaan, LVMH. Het leek mij een mooi bedrijf, met veel ambitie. Het leek me dat zeker in de top ondernemende mensen werkten. Ik had amper leidinggevende ervaring en nu werd ik op mijn 28ste verantwoordelijk voor vijftig man in de verkoop. Waar ik echter al snel achter kwam, was dat de cosmeticabranche en dit Franse bedrijf niet was wat ik had verwacht. Het is juist traditioneel, letterlijk, van die sigarenrokende mannen. Het heeft volstrekt niet de dynamiek van de levensmiddelenbranche. Ik vond de uitdaging vrij beperkt. Daarentegen was het leidinggeven aan een grote diverse groep – accountmanagers, vertegenwoordigers, winkelpersoneel – een mooie uitdaging, waar ik ook erg veel van geleerd heb. Want ik kwam uit zó’n andere omgeving…

Wat bedoel je daarmee?
Bij Procter & Gamble is vrijwel iedereen academisch geschoold en is de sfeer heel amicaal. Dan is ineens het aansturen van bijvoorbeeld winkelpersoneel echt heel anders. Van de 50 mensen die ik aanstuurde, werkten er 35 in een ‘shop in shop’ in een warenhuis. Zoals de parfumerie-afdeling van de Bijenkorf: dat is bijvoorbeeld een shop van LVMH. Nu zou ik het trouwens wel anders aan-pakken dan toen. In plaats van vooral coachen zou ik nu strikter leiding geven.

En na LVMH?
Weer terug naar het tegenovergestelde: een Amerikaans bedrijf. Bij PepsiCo werd ik verantwoordelijk voor Tropicana en Gatorade en de verkoop van Pepsi/7up aan Vrumona. Toen was PepsiCo nog niet één organisatie, zoals nu. Na twee jaar werd alles in elkaar geschoven, maar in die situatie bleek dat mijn functie te weinig eindverantwoordelijkheid zou inhouden. Toen kwam Danone met de functie van verkoopdirecteur op mijn pad. Dat doe ik nu tweeëneenhalf jaar. Het is het leukste bedrijf waar ik gewerkt heb, en de beste match. De cultuur is juist het tegendeel van Frans. CEO Franck Riboud heeft weleens gezegd dat Danone eigenlijk een Europees bedrijf is. Elk land heeft veel autonomie. Als het onder aan de streep maar klopt, is het goed. Het maakt niet uit of we met tien of vijftig man werken: als de winst-en-verliesrekening maar klopt. Dat geeft veel vrijheid in je handelen en biedt echt ruimte voor initiatieven.

Heb je nog genoeg uitdaging in deze baan?
Ja, want er is nog veel door te ontwikkelen. Wij zijn de laatste vier jaar hard gegroeid en zijn nu nummer 11 op de lijst van fabrikanten in Nederland. Wij hebben gebouwd aan onze eigen organisatie door veel nieuwe mensen aan te trekken. Ik ben er een groot voorstander van dat functies niet standaard worden ingevuld. Een team moet uiteraard goed samenwerken, maar ook: de teamleden moeten elkaar aanvullen en zij moeten volgens mij mensen zijn mét, maar ook zonder, de benodigde expertise. Kijk naar de competenties en persoonlijkheid van iemand en niet naar de specifieke kennis. Ik heb onlangs nog iemand van een congresorganisatiebureau aangenomen voor category management. Het is mooi om te zien dat mensen vanuit andere branches ook weer andere, zinvolle gezichtspunten voor de salesorganisatie meebrengen.

Hoe werkt dat samen met de retailers?
Meestal goed. Ik ben juist op zoek naar meer creativiteit in de samenwerking omdat het onder-handelingsspel op een gegeven moment uitgespeeld is. Ik vind dat het veel meer moet gaan over diepgaande samenwerking tussen fabrikant en retailer. Ik zou tegen de retailers willen zeggen: kies een aantal fabrikanten waar je een nauwe strategische samenwerking mee opzet om je eigen formule en je merk te versterken. Die verdieping zou ik graag willen maken.

Als je niet in deze branche zou werken, wat zou je dan willen doen?
In de politiek, maar dan in de frontlinie, zoals bijvoorbeeld Euro-commissaris Neelie Kroes. Of iets heel anders, een horeca-onderneming opzetten. Een mooi concept bedenken en dat tot in de puntjes uitvoeren. Maar dat is een losse flodder, een jongensdroom.

 

Heb je genoeg tijd voor je privé-leven?
Wij hebben net ons vierde kindje gekregen. Mijn vrouw werkt part-time en kan haar werk vaak vanuit huis doen. Ik ben in de weekends en avonden vooral met mijn gezin bezig. Etentjes en sporten, daar komt het niet echt meer van. Wel probeer ik nog geregeld hard te lopen en lees ik graag. Mijn reistijd vind ik wel zonde; ik rij van Rotterdam naar Maarssen. Gelukkig heb ik mijn Blackberry!Wat is je grootste teleurstelling tot nu toe?
Die heb ik eigenlijk niet.

Ook niet een paar maanden geleden toen je Niek van Exel niet ging opvolgen als general manager Nederland van Danone?
Nee, dat was zeker geen teleurstelling. Het is nooit de bedoeling geweest dat ik Niek zou gaan opvolgen. Ik ambieer zeker de positie van een algemeen directeur, maar ik zou graag bij Danone in het buitenland verdere ervaring willen opdoen.

Wat heb je vooral de laatste jaren geleerd?
Ten eerste dat het belangrijk is dat je in een organisatie werkt waar je een klik mee hebt. Dan kom je pas echt tot je recht. Ten tweede heb ik geleerd situationeel leiding te geven en merk dat mij dat goed afgaat. Ik vind het leuk om met allerlei soorten mensen om te gaan en denk dat daar ook mijn kracht ligt. En ik ben niet in een hokje te plaatsen; ik kan in en buiten de FMCG werken en ik ben een generalistische bouwer.

Wat vind je het moeilijkste aan je huidige baan?
Time management. Hoewel ik de nodige ervaring heb, blijven dagen over het algemeen nog steeds anders lopen dan gepland!

Wat wil je ontwikkelen bij jezelf?
Dit ligt meer in de vervolgstap van de huidige job. De capaciteit om leiding te geven aan ver-schillende disciplines.

Hoe motiveer jij je mensen?
Tja, ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet heel bewust mee bezig ben. Ik denk dat ik met name op de juiste momenten ruimte kan geven voor discussie en eigen initiatief.Waar word jij door geïnspireerd in de branche?
Door mensen die met een verrassend nieuw inzicht komen. Ik moet zeggen dat ik niet direct een naam paraat heb in onze branche. Ik heb wel van heel veel managers en klanten veel geleerd.Door wíe word je dan geïnspireerd?
Als ik ‘food’ wat breder mag trekken, dan kom ik bij Gordon Ramsay uit. Ramsay heeft een aanstekelijke passie voor koken en authenticiteit. En weet dat ook nog neer te zetten in ijzersterk goed doordachte concepten.

Heeft Danone last van de kredietcrisis?
Nee, onze producten hebben gezondheidseigenschappen, aan de hand van claims die weten-schappelijk onderbouwd zijn. Ik constateer wel dat er in alle categorieën steeds meer gezondheidsclaims opduiken, die vaak wetenschappelijk niet genoeg onderbouwd zijn. Ik vind het niet gek als daardoor na verloop van tijd de claim ‘gezond’ aan inflatie onderhevig raakt.

Wat is jouw verwachting van deze crisis voor retailers en fabrikanten?
Wanneer je merk niet leidend is op de markt en/of geen onderscheidend vermogen heeft, zal de dalende trend versnellen. Dit geldt zowel voor retailers als fabrikanten. Het positieve aan deze crisis is dat er een groter beroep wordt gedaan op je visionaire en strategische vaardigheid als manager. Persoonlijk vind ik dat een mooi vooruitzicht. Een jonge manager moet leren zich juist in turbulente tijden staande te houden.

 

2023 Copyright - People Select