Josceline Bogaers is columniste van FoodPersonality en interviewt managers uit de FMCG over hun visie op leiderschap, hun dromen en hun ergernissen. Dit keer: Joost-Jan Kinds, eigenaar Van Bieren.
"We groeien goed door, maar onder aan de streep is het nog niet altijd hosanna"

Wat doet Van Bieren?
Wij hebben een platform waarop we door ons geselecteerde speciaal- en ambachtelijke bieren aanbieden. Vanuit een centrale locatie in Nederland kunnen wij aan elk café en elke slijterij, groothandel en winkel leveren. Ook in kleine hoeveelheden. Eén doos of fust bestellen is al genoeg. Omdat wij van het logistieke netwerk van PostNL gebruik maken, kunnen wij vanaf kleine hoeveelheden rijden, wat voor een lokale drankenhandel vaak te kostbaar is. Daardoor kunnen bedrijven makkelijk een keer iets nieuws uitproberen. We richten ons voornamelijk op horeca en slijters, maar zien ook steeds meer andere bedrijven bestellen. Zoals wijnwinkels, kaasboeren of delicatessenzaken. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld tien dozen bij een drankenhandel af te nemen, maar geregeld een of twee dozen lokaal en/of craftbier ontvangen, zien ze wel zitten. Op het food-fulfilmentcenter van PostNL liggen al onze bieren, waardoor wij via hun netwerk ook kleine hoeveelheden rechtstreeks kunnen leveren aan bedrijven. PostNL doet het orderpicken en de bezorging.
Nemen grote retailers ook bij jullie af?
Wij zijn een tussenpersoon voor lokale brouwers en retailers. De brouwerijen leveren rechtstreeks aan de winkel en de facturatie gaat via ons. Wij vinden het belangrijk dat lokale brouwers ook bij retailers kunnen liggen zonder dat de producten eerst naar een centraal magazijn moeten. We willen lokale verbinding en we willen steeds meer goede brouwerijen toegang verlenen. En retailers zijn blij dat ze hun klanten steeds beter lokale producten kunnen bieden. Jij komt uit de corporate wereld. Je hebt bij C1000, Coca-Cola en Diageo gewerkt. Hoe ben je ondernemer geworden?
Mijn compagnon Jeroen Welten en ik besloten samen dit bedrijf te starten. Wij kenden elkaar van Diageo en bleken een goed team op marketing en sales. En we waren onverslaanbaar met tafelvoetbal… Aanvankelijk wilden we een merk in gedistilleerd lanceren, maar tijdens de besprekingen daarover dronken we meestal speciaalbier. We zagen een kans om de opkomende craftbrouwers te helpen hun merken uit te bouwen. We begonnen met de voorkant, twee winkels, zodat we konden ondervinden wat consumenten belangrijk vinden in de keuze voor craftbier. De winkels hebben ons veel inzichten verschaft, maar we zijn daarna overgestapt op het uitgangspunt van merken helpen met bouwen. Er waren meteen veel brouwerijen geïnteresseerd in onze hulp bij verkoop, marketing en distributie. We raakten in gesprek met een business developer van PostNL die vroeg wat wij voor hun food-fulfilmentcenter konden betekenen. Dat hebben we toen allemaal bij elkaar gebracht.
Hoe runnen jullie het bedrijf?
Ik zeg vaak dat we vandaag, morgen en gisteren zijn. Jeroen is vooral van de nieuwe business, de commercie en de contacten met de brouwers. Ik ben van het doorschakelen op plannen en de koers en Henriëtte van Looveren zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Jeroen en ik zijn het wel eens oneens, maar het gaat heel goed. We geven en nemen en gaan uit van elkaars expertise. Maar de mensen die we bij elkaar hebben gebracht, zijn het belangrijkst.
Hoe bind je die mensen?
Ons kantoor omvat in acht mensen. Die nemen zelf het initiatief en maken hun eigen plan. Wij willen geen werknemers, maar mede-ondernemers. Ze creëren grotendeels hun eigen werk en voeren dat zelf uit. Ik vind het soms onvoorstelbaar hoeveel werk we doen als je kijkt naar dat aantal. En het mooie is dat we de back-end zo hebben ingericht dat we nog makkelijk kunnen groeien zonder uit te hoeven breiden.
Is het net zo leuk als je vooraf dacht?
Het begin met de winkel was interessant, maar een winkel runnen was toch niet helemaal mijn ding. Een platform bouwen en zaken anders aanpakken dan in de markt gebruikelijk is, is superleuk. Wij willen altijd de tweede of derde leverancier zijn, omdat we bewust een aanvullend assortiment leveren. Als veel klanten een paar keer per maand iets bij ons bestellen, is het goed. We hebben in een paar jaar al zo’n 2.000 klanten gekregen en willen doorgroeien naar 10.000.
Geen tegenvallers?
Als ik opnieuw zou kunnen beginnen, zou ik sommige dingen wel anders doen. Vooral op strategisch en budgettair vlak. Ik zou een gedegener financieel businessplan hebben gemaakt. Dan had ik in de startfase misschien geen stress gehad van de vraag of ik de salarissen wel kon betalen. In het begin liep ik tegen alle dooddoeners aan. Het ondernemen was intensiever dan verwacht. Maar: ik ben nog geen dag met tegenzin met Van Bieren bezig geweest. Nu we aan het uitbouwen zijn, weet je precies waar je het voor doet. Dat geeft voldoening en energie. Ik denk niet dat ik die uit een baan had kunnen krijgen.
Loopt het bedrijf goed?
We groeien hard. Vorig jaar zijn we verdrievoudigd. Dit jaar verdubbelen we. Steeds meer brouwers willen op ons platform staan en we verkopen via de website veel eenmalig gebrouwen bier. We kijken goed naar de kwaliteit en het verhaal. We gebruiken internationale ratingsites. Het gevoel over, en het vertrouwen in zo’n brouwerij, dat is belangrijk voor ons.Proef je altijd alles?
Ik zelf niet. Daar hebben we een ‘bierscout’ voor, die ook over de smaak en het product schrijft. Zelf vind ik een New England IPA het lekkerste bier. Dat moet je leren drinken, omdat het vrij bitter is. Maar dan proef je het fruit door het bittere heen.Mis je wel eens iets uit een corporate omgeving?
Nee, maar ik denk niet dat ik dit had kunnen doen zonder die ervaring. Door mijn werk bij C1000, Diageo en Coca-Cola heb ik geleerd hoe je moet onderhandelen en hoe de FMCG en de retail in elkaar zit. In een corporate ben je de eerste tien jaar bezig om elk jaar een stapje te maken. Met meer geld verdienen, een steeds betere functie krijgen. Dat had ik ook. Een onderneming maakt je nuchter, je moet gewoon zelf het printerpapier bestellen. Ik ben niet meer bezig met een volgende stap, maar met de toekomst van het bedrijf en hoe het optimaler kan.
Blijf je dit tot je 67ste doen?
Wij hebben geen exitstrategie. Investeerders die we hebben gesproken, vinden dat vreemd. Maar wij hebben niet de ambitie om belachelijk groot te worden en dan de zaak te verkopen. De komende tien jaar ben ik hier sowieso nog mee bezig. Onze kernwaarden zijn: lol, een gezonde dosis zelfspot en kwaliteit en service leveren. We willen de beste zijn, maar niet de grootste. Op kantoor is het echt gezellig. Elke dag is leuk en ik kan het ook goed combineren met mijn privéleven.
Dat klinkt wel heel relaxt…
Natuurlijk stopt het werk niet om vijf uur. We zitten in een opschalingsfase en groeien goed door, maar onder aan de streep is het nog niet altijd hosanna. We werken keihard voor elke euro. Toch voetbal en hockey ik geregeld, ga ik graag een hapje eten met vrienden en maken mijn vrouw en ik bewust tijd voor elkaar vrij, anders schiet dat erbij in. En in het weekend en op vakantie kan ik gerust mijn telefoon wegleggen. Doordeweeks ben ik deels ook huisman. Ik haal en breng vaak de kinderen van en naar school, omdat mijn vrouw arts is. Ik bepaal mijn eigen agenda en werk veel in de avond. Sporten is een lekkere uitlaatklep. Even een stuk rennen en daarna een lekker biertje.
Wat doe je als je even een moment voor jezelf hebt?
Netflixen. Dan kijk ik een stomme serie en denk ik verder even aan helemaal niks. Maar dat gebeurt niet vaak.
Vindt iedereen jou aardig?
Nee, want ik heb een duidelijke mening over zaken en steek die niet onder stoelen of banken. Ik ben ook geen politiek dier. Jeroen is daar veel beter in. Ik zeg wat ik vind. Dat is niet altijd handig, maar zo ben ik.
Waar erger jij je aan?
Dat er nog vaak niet wordt samengewerkt in onze branche. Zeg maar, de gevestigde orde/traditionele bedrijven samen met de nieuwe lichting/innovatieve bedrijven in die branche. Er wordt toch nog vaak vooral gedacht aan bedreigingen, terwijl als je probeert samen te werken er mooie dingen kunnen ontstaan.
Wie zijn jouw inspiratiebronnen?
Ik heb veel contact met Joris Snelten van Delta Wines. Hij is een soort mentor bij wie ik mijn hoofd leeg kan maken. Hij kan goed luisteren en ideeën structureren die in mijn hoofd nog onsamenhangend zijn. Bij C1000 heb ik altijd opgekeken tegen Tom Heidman. Met zijn charisma heeft hij veel bereikt en mensen bij elkaar gebracht in een tijd dat er daar veel gebeurde. Een innemende vent die voor iedereen tijd had.
Droomde jij altijd al van het ondernemerschap?
Nee. Sterker, de vraag is of ik ondernemer ben of vooral ondernemend. Ondernemers denken volgens mij altijd in kansen. Die willen bij wijze van spreken elke doos die ze verkopen het liefst zelf uitreiken. Misschien ben ik eerder ondernemend; bezig met de versnelling en naar de volgende stap toewerken. Het is best mogelijk dat ik een volgende keer eerder in een scale-up zou stappen om die naar het volgende niveau te gaan tillen. Met Van Bieren zijn we nu precies op dat punt beland en doe ik wat ik het liefst doe.

