local_offer Interview

Interview met Jaap Frank Dijkveld Stol – Bolton Nederland

Country Manager  Bolton Nederland
oktober 2014

"Het gaat om het verschil dat wij als téam kunnen maken."

Het bedrijf Bolton kent bijna niemand. Wat doen jullie?
De bedrijfsnaam is inderdaad erg onbekend. Mensen denken soms dat wij een distributeur zijn of dat wij private label maken. Maar Bolton is een Italiaans familiebedrijf met uitsluitend merkartikelen voor de consumentenmarkt. We doen dat inmiddels in 125 landen en in vijf categorieën, waarvan food, home care en personal care de belangrijkste zijn. Internationale groei-ambitie heeft onder andere in 2001 geleid tot de acquisitie van de merken WC-Eend en Dubro. Onze strategische uitdaging in Nederland is nu om daar de succesvolste, internationale Bolton-merken aan toe te voegen. Rio Mare is daarvan het beste voorbeeld.

Wat heb je hiervóór gedaan?
Ik heb tien jaar bij Nutricia in marketing en sales gewerkt en daarna zes jaar als interim-manager, onder andere bij PepsiCo, Sara Lee, Red Bull en Mars. Als interim-manager ben je een kleine zelfstandige, ik noem het altijd pootje baden in het ondernemerschap, maar Bolton wakkerde bij mij het echte ondernemerschap aan. Hier ervaar ik voldoende ruimte om met een goed team zichtbaar en beïnvloedbaar te kunnen handelen, met zichtbare resultaten als doel.

Wat is dan precies die uitdaging?
Dat we met onze merken zo opereren dat ze in Nederland aanslaan. Maar in mijn nieuwe rol is het de uitdaging om de mensen met wie ik werk op hetzelfde niveau van ambitie en gedrevenheid te krijgen. Als interim-manager zorgde ik ervoor dat ik zélf het verschil maakte, maar nu gaat het om het verschil dat wij als téam kunnen maken. Nu denk ik veel meer na hoe anderen tegen hun werk aankijken, wat ze nodig hebben en waar ik ze mee kan prikkelen en enthousiasmeren. Resultaten worden uiteindelijk toch voor 80% bepaald door ‘willen’ en voor 20% door ‘kunnen’.

Wie heeft jou geïnspireerd?
Dat zijn veel mensen geweest, maar in de branche, en als manager, is dat misschien wel Jan Smilde van Red Bull geweest. Hij heeft me laten zien dat het ook anders kan en dat ondernemerschap veel meer te maken heeft met inspiratie en doorzettingsvermogen dan met spreadsheet- en voldongenfeitenmanagement. Wat ook meespeelt, is dat we in onze branche met elkaar zo bezig zijn met het managen van problemen. Dat geldt voor veel bedrijven waar ik gewerkt heb. Er zijn maar weinig bedrijven die een sfeer oproepen waarin je gaat denken in termen van kansen zien, in plaats van in termen van problemen oplossen.

Wat zijn jouw sterke punten?
Mijn sportersmentaliteit: prestatiemotivatie en doorzettingsvermogen. Zaken die relevant worden als het moeilijk wordt. When the going gets tough, the tough get going, zeg maar. Ik krijg vanuit Italië wel eens te horen dat ik een winnaarsmentaliteit heb, maar dat is het volgens mij niet, ik wil er gewoon zeker zijn van zijn dat ik maximaal gepresteerd heb. Dan slaap ik goed en neem ik het resultaat voor lief. Daarnaast ben ik ook een denker, iemand van de probleemanalyse. Ik stop veel mentale energie in het doorgronden van commerciële dilemma’s voor onze merken en bij onze klanten. Het gaat er uiteindelijk om dat we de juiste dingen doen.

 

Doorzettingsvermogen… ik hoorde dat je de Elfstedentocht rijdt, de Mont Blanc hebt beklommen en marathons loopt, klopt dat?
Ik sport inderdaad veel. Ik weet alleen niet of ik door het sporten een doorzetter ben geworden of andersom. Het is een eigenschap van mijn vader en mijn opa, die hebben ook beiden de Elfstedentocht gereden, mijn opa zelfs op Friese doorlopers. De sporten die ik beoefen, zijn veelal sporten waar de lol komt uit het buiten je comfort zone treden. Er komt een pijnmoment en dan weet je dat je door moet om verschil te maken. Het blijft wel de kunst om de boel in evenwicht te houden, dat wil zeggen werk, privé, sport. Zo probeer ik efficiënt een sportmoment in te vullen door één dag in de week met mijn racefiets naar het werk te gaan, binnendoor en via de pont, zo’n zestig kilometer heen en terug. Met Hotel Van der Valk tegenover kantoor heb ik de afspraak gemaakt dat ik daar kan douchen. Als ik daarna achter m’n bureau schuif en weer en wind heb doorstaan, is de dag gewoon leuker.

Wat zijn de overeenkomsten met je werk?
Naast ‘inzet loont’, hoe ga je om met spanning, stress en competitie? Heb je veel aandacht voor zaken waar je geen invloed op hebt, door zoiets te zeggen als ‘de klant belde niet terug’ of laat je je niet afleiden en kijk je naar factoren die je wél kunt beïnvloeden? Succesvolle sporters en ondernemers hebben een maximale focus op het laatste, daar richten ze hun energie op. Helemaal gericht op wat zij zelf kunnen doen om het resultaat te beïnvloeden.

Je komt vrij rustig over.
Ja, dat herken ik. En ik beschouw dat inmiddels steeds meer als een compliment. Het is me wel duidelijk dat leidinggeven niets te maken heeft met op de voorgrond treden. Hoe dan ook, als het erom gaat, verbazen mensen zich wel eens over mij. Iemand heeft eens tegen me gezegd: ‘Jij blaft niet, maar je bijt wel en het lastigste is dat je niet loslaat.’

Wat is je belangrijkste leermoment?
Het interimwerk was, na tien jaar Nutricia, voor mij een grote eye opener. Je maakt een groot gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid mee als je in staat bent om te gaan denken in wat jij voor het bedrijf kan betekenen in plaats van in wat het bedrijf voor jou kan betekenen. Klinkt clichématig, maar het inzicht dat het niet gaat om de positie die je hebt, maar om de ruimte die je krijgt om te handelen is een verademing. Het zou voor mij ook een vorm van geslaagd leidinggeven zijn als het me lukt dat mensen die mindshift maken. Bij Bolton krijg je daar overigens de ruimte voor. Ik zeg ook letterlijk tegen de mensen die bij ons komen werken: ‘Jij krijgt morgen de sleutel van het bedrijf, dus handel alsof jij het voor het zeggen hebt en eigenaar bent.’

Jij voelt je onafhankelijk?
Ja, gevoelsmatig zeker. Voor mij is het niet relevant of Bolton op termijn met mij verder wil of niet. Wat relevant is, is de vraag of ik dan in staat ben geweest om zaken in beweging te zetten en resultaten te boeken die aansluiten op de ambitie die wij als bedrijf hebben. Ik ben blij dat ik de ruimte en het vertrouwen krijg. Bolton krijgt daar mijn 100% toewijding en ondernemerschap voor terug.

Hoe zit het met je balans tussen werk privé?
Ik ga om acht uur ‘s ochtends de deur uit en ben vaak om zeven uur thuis zodat ik onze twee zoons van vijf en zeven naar bed kan brengen. Soms regel ik nog van alles via de telefoon. Ik geef er wel de voorkeur aan om liever wat langer door te werken op kantoor, zodat ik dan thuis niet meer al te veel met mijn werk bezig hoef te zijn. Zo kan ik bijvoorbeeld thuis voor de deur nog staan te bellen, maar als ik dan binnenkom,  

2024 Copyright - People Select - Privacy statement