local_offer Interview

Interview met Frank Schuurman – Algemeen Directeur Colgate-Palmolive Nederland

Algemeen Directeur Colgate-Palmolive
januari 2003

"Ik denk dat mensen mij zien als een praktische manager."

Wat wil jij van je mensen?
Dat ze met heel duidelijke doelen kunnen werken en gemotiveerd zijn om het gewoon beter te doen dan anderen. Gedreven en met plezier voor hun verantwoordelijkheden staan, daar gaat het om. Dit moet je wel aanspreken, anders wordt het lastig om bij Colgate goed te functioneren. Je mag hier best met hangende schouders de trap op komen, maar niet vaker dan eens per maand. Met plezier werken blijft heel belangrijk. Een goede sfeer hoort daarbij. Lunchen met elkaar aan een grote tafel in de keuken. Informele communicatie en iedereen in de organisatie kennen. Dat werkt. Ik ben ervan overtuigd dat je in kleinere units tot de beste resultaten komt. Van huis uit ben ik gewend dat ik de business draai alsof het mijn eigen business is. Dat gevoel wil ik op mijn medewerkers over-brengen. En hoe coach je je mensen?
Ik ben een coach tot aan het moment dat iemand niet werkt, of niet oppakt hoe die moet werken. Ik wil dat mensen het in zich hebben om het verschil te maken. Dat ze blijven nadenken hoe ze zaken het beste kunnen aanpakken. Dan ben ik ook bereid in ze te investeren, te helpen en tijd te besteden aan hun begeleiding. Als iemand aan mij komt vragen hoe de dag eruit ziet, dan haak ik af. Bij ons is een zeker zelfstartend vermogen wel een eis. Ze moeten proberen om met nieuwe oplossingen te komen, barrières slechten, goede argumentatie zoeken, creatief zijn. En dan zul je zien dat de wonderen nog steeds de wereld niet uit zijn. Kun je een voorbeeld noemen van het grootste wonder dat jij bij Colgate-Palmolive de laatste jaren hebt gerealiseerd?
Ja, een sterk verbeterde omzet en marktpositie van onze sleutelproducten en daardoor een beter bedrijfsresultaat. Door in een andere structuur te gaan werken, mensen meer verantwoordelijkheid te geven en veel meer als team te opereren. Wij zijn lean & mean georganiseerd. Dat is ook de Colgate-filosofie wereldwijd, geen tussenlagen als het niet nodig is.

Wat is er zo leuk aan jullie bedrijf?
Het internationale karakter. Wij opereren in meer dan 200 landen, dus we zijn wat je noemt een global player. Daar staat echter tegenover dat we in Nederland een relatief kleine onderneming vormen, waarbij ik als directeur meewerk in het team. Je bent dus enerzijds groot, anderzijds klein. Daarom sta je dan midden in de business. Bij internationale reviews presenteer je je eigen land, en de marketeers presenteren hun eigen plannen aan de Europese directie. Dat is ook het beste, want zelf beschik je meer over de lokale kennis en, wat wij noemen, business insight. 

 

Colgate is op zich helemaal geen moeilijk bedrijf. We hebben geen zeer sophisticated en complexe doelstellingen en we willen iets niet moeilijker maken dan het is. Wij hebben een vrij beperkt productportfolio. We opereren in mondverzorging, huishoudproducten en in personal care-producten. En we opereren met maar drie merken: Ajax, Colgate en Palmolive. Dat kleine aantal merken verscherpt je focus en dat doen we gewoon zo goed mogelijk. Voordat wij een nieuwe activiteit opzetten buiten onze dagelijkse business, moet er heel wat gebeuren.Hoe kijken de mensen in de organisatie naar jou?
Moeilijke vraag, zeg. Nou, we hebben sowieso elk jaar een feedback in een draaivan 360 graden. Dat levert voor jezelf een duidelijk inzicht in je functioneren. Ik denk dat mensen mij zien als een praktische manager die hen voldoende ruimte biedt, maar die indien nodig wel de beslissingen neemt. Ik weet dat je zeven jaar in de food hebt gewerkt en nu werk je in de non-food, is dat eenverschil voor jou?
De manier van samenwerken tussen handel en industrie is vergelijkbaar. Het belangrijkste verschil is, denk ik, dat je binnen food de consumptie veel makkelijker kunt sturen. Met de promotie van een zoetwarenartikel heb je echt additionele omzet. Met non-food werkt dat heel anders. Als iemand drie flessen Ajax Allesreiniger in zijn keukenkastje heeft staan, gaat ‘ie niet vaker schoonmaken. Kijk, als iemand één keer zijn tandenpoetst, kun je hem drie keer laten poetsen of veel sterker je merkvoorkeur bouwen. Met non-food kan dit door innovaties te introduceren die ertoe doen. Die kunnen het aantal gebruiksmomenten sterk vergroten. De introductie van Ajax Shower Power is daar een goed voorbeeld van. Wanneer is voor jou het moment dat je echt klaar bent?
Als ik het idee zou hebben dat ik niets meer kan leren en dat het een herhaling van zetten wordt. Dat ik me ga vervelen. Dat is nu niet het geval.

En hoe organiseren jullie het thuis?
Grappig dat je dat zo vraagt. Ik zie het inderdaad ook wel als een bedrijfje op zich.We hebben twee kinderen en mijn vrouw werkt drie dagen. We hebben thuis oppas en er is een gastoudergezin. Eén keer per week breng ik de kinderen naar school. En dat lukt ook. Maar ophalen niet, dat is te vroeg. Ik haal ze wel eens op bij de oppas.

 

2023 Copyright - People Select