local_offer Interview

Interview met Floris Habermehl

Directeur Jumbo Groep Holding & Field Sales
januari 2015

"Tot mijn dertigste ging het allemaal redelijk gemakkelijk."

Wat is jouw uitdaging bij FrieslandCampina?
Die zit in de complexiteit. We spelen een belangrijke rol in acht categorieën, er zijn veel verschillende belangen en uitdagingen. In de samenwerking met de klant zoek ik de uitdaging in bijvoorbeeld de onderhandelingen; al die belangen tot een deal laten samensmelten waar beide partijen zich in kunnen vinden. Het gaat me om het hele spel, ook de voorbereiding. Ik zeg bewust ‘spel’, want zo voel ik het ook, al is het wel een spel met enorme belangen. Mijn rol probeer ik af en toe wel te relativeren, ik ben maar een klein radertje in het grote geheel. Je hebt een team van negen man op Jumbo Groep Holding. Hebben jullie het druk?
Er is dagelijks contact en we zitten elke week bij Jumbo in Veghel en bij C1000 in Amersfoort. Zo werken we samen aan diverse categorievisies en wekelijks doen we meerdere promoties die we geregeld evalueren. Daarnaast spelen er nog vele andere kwesties, van strategisch tot operationeel. We hebben net een aanpassing van de organisatie doorgemaakt. We waren vrij gelaagd en passen nu beter bij de organisatiestructuur van de klant en zijn beter afgestemd op recente marktontwikkelingen. We zijn iets sneller en platter geworden. Je hebt naast het salesteam op Jumbo Groep Holding een fieldsalesteam van 35 mensen. Hoe gaat het leidinggeven je af?
Ik maak een flinke ontwikkeling door. Ik ben hier, na vijf jaar sales bij Unilever, binnengekomen als account manager, als verkoper. Een maand geleden heb ik nog een 360-gradenfeedback gehad in het kader van een management development-programma van FrieslandCampina. Voorheen was ik heel resultaatgericht en minder gericht op de ontwikkeling van mijn teamleden en de menselijke factor. Ik ben best veeleisend voor mijn team en hecht veel waarde aan afspraken nakomen. Ik investeer nu meer tijd in één-op-ééngesprekken met mijn teamleden: waar willen ze naar toe, wat hebben ze nodig om daar te komen en wat voor rol kan ik en de organisatie daar bij spelen? Een sfeer van vertrouwen en openheid creëren. En gelukkig hoor ik uit mijn team ook wel dat ze vinden dat er een open, vrije band is. Heb je een idee waarom juist jij deze positie vervult?
Van nature kan ik mensen gemakkelijk meekrijgen en enthousiasmeren. En als ik een bepaalde doelstelling heb, realiseer ik die wel, of het nu links- of rechtsom is. Daarbij vind ik samenwerken met de klanten heel leuk, wat ook wel van me af zal stralen in de ogen van de klant en van onze organisatie. Wat doe je om fit te blijven en om je te ontspannen?
Fit en scherp blijven is belangrijk; de belangen zijn groot, er wordt wat van me verwacht, dus moet ik ook in mezelf investeren. Ik probeer regelmatig te sporten en ben gezonder gaan eten. Elke ochtend zit ik aan de groene smoothies. En daarnaast zorg ik dat ik voldoende slaap, ook al heb ik van nature maar weinig slaap nodig. Door de reistijd van Amersfoort naar Rotterdam heb ik ook wel momenten van bezinning. En in het weekend laat ik mijn werk los. Vrijdagavond en zaterdag ben ik echt vrij. Op zondag ben ik meestal al weer met mijn gedachten bij maandag.

Wat is voor jou belangrijk?
Op zakelijk gebied wil ik mezelf elke dag verbeteren en samen met het team voor FrieslandCampina iets moois bouwen met de klant op basis van win-win. En uiteindelijk een perfecte balans vinden in de driehoek werk, familie en tijd voor mezelf. Ik vind mijn werk ontzettend leuk, maar het gezin is ook heel belangrijk. Ik ben veel weg, maar mijn rol als vader probeer ik in het weekend heel bewust waar te maken. Dan investeer ik veel tijd in de jongens, ga leuke dingen doen met ze. Een paar jaar geleden was ik daar minder bewust mee bezig en dan merkte ik wel dat de kinderen veel meer naar mijn vrouw toe trokken. Een ander doel waar ik pas de laatste tijd aan denk, is om mijn talenten ook maatschappelijk in te zetten en niet meer alleen voor mezelf. Wellicht is dat typisch voor een dertiger als ik. Zou je iets aan je organisatie willen veranderen?
Ik vind FrieslandCampina een prachtig bedrijf. Wat het voor mij mooi maakt, is dat wij werken voor onze boeren, die ook zeer betrokken zijn. We krijgen wel eens te horen dat we groot en log zijn en dat is deels ook waar. We hebben in 2012 zes bedrijfsonderdelen laten samenkomen in één organisatie, Branded Retail Netherlands, een matrixorganisatie met op de ene as onze klanten en op de andere as de categorieën. We moeten veel intern afstemmen en de besluitvorming gaat niet altijd zo snel als onze klanten zouden willen. De complexiteit is echter geen excuus om niet snel te kunnen beslissen. Bij FrieslandCampina krijg je veel ruimte om zelf te beslissen, die ruimte moet je dan ook pakken.

Waar zou jij samen met je team beter in willen worden?
Samen de business sterker maken en de samenwerking met de klant beter. Dat begint bij mij. Heel basaal: bij richting geven, een goede structuur in het team aanbrengen en duidelijke afspraken maken over de manier van werken. Vervolgens kun je de samenwerking met de klant verbeteren. Dan moet je je goed in de klant kunnen verdiepen en goed kunnen luisteren. In de hele commerciële discipline, aan beide zijden, wordt er eigenlijk slecht geluisterd. Dus als je dat kunt, is dat een pluspunt. En de competenties van mijn team moeten divers zijn, zoals creativiteit en analytische vaardigheden. Heb je managementprincipes?
Goede mensen om je heen hebben is van cruciaal belang, heb ik gemerkt. Je kunt nog zo’n goede structuur hebben, maar zonder goede mensen red je het niet. Verder probeer ik mijn mensen te vertrouwen en kansen te geven om hun talenten te laten zien.

Terugkijkend, zijn er keerpunten in je leven geweest?
Tot mijn dertigste ging het allemaal redelijk gemakkelijk en teerde ik vooral op mijn talenten. Toen kwam er een moment waarop ik mezelf vroeg: wat wil je nu, zo doorgaan of wil je jezelf echt uitdagen? Ik koos voor het laatste en ben een aantal dingen in mijn rol bij Unilever anders gaan doen. De stap naar Campina heeft me daarna geholpen, want toen ging ik voor het eerst leiding geven. Het tweede moment was toen ik vader werd. Sindsdien weet ik dat ik niet alleen voor mezelf bezig ben, voel ik me écht verantwoordelijk en sta ik anders in het leven. Heb je ergens spijt van?
Als ik mijn carrière terug zou kunnen draaien, had ik nog wel een paar jaar binnen marketing willen werken. Tot nu toe heb ik altijd een sales-rol vervuld, wel zowel in foodservice als in retail, maar dan heb je het met de diversiteit ook wel gehad. Dat heeft er natuurlijk wel voor gezorgd dat ik nu op deze positie zit, want ik heb een bepaalde focus gehad, maar een iets bredere basis was ook goed geweest. In mijn studie heb ik wel veel marketing gehad en Unilever is een marketingbedrijf pur sang, dus ik heb er feeling en affiniteit mee, maar ik heb geen echte werkervaring in marketing. Ik beveel starters in commercie aan om ervaring in marketing, sales en shopper marketing op te doen. Wanneer mis je deze ervaring in je werk?
Ik kan prima meedoen aan alle discussies, maar een aantal jaar verbreding helpt altijd. De master of foodmanagement heeft mij die verbreding gegeven en me geleerd een visie te ontwikkelen op diverse zaken zoals de Nederlandse retail. Er was veel ruimte voor groepsdiscussies en aandacht voor het formuleren van standpunten. Daarnaast heb ik aan diverse financiële, logistieke en marketingcases gewerkt. Dus de master sloot goed aan op de praktijk. De toepasbaarheid van de kennis was groot. Kom je uit een commercieel gezin?
Nee. Ik verschil sterk van mijn ouders en mijn broer. Mijn vader is in de geschiedenis gepromoveerd, mijn broer in de archeologie. Ik heb altijd andere interesses gehad dan de rest van het gezin en steeds mijn eigen keuzes gemaakt. Mijn vader heeft me wel gestimuleerd om naar de universiteit te gaan. Hij werkte bij de overheid en zag dat mensen tegen een plafond aan liepen. Maar ik was praktisch ingesteld en na de middelbare school paste een hbo-opleiding meer bij mij. Onlangs heb ik dus de master of foodmanagement gedaan, dus toch een academische studie, maar dan in een totaal andere fase in mijn leven, waarin ik meer interesse in het vak had. De studie naast het werk was pittig, maar je krijgt er veel voor terug. Ik vind het nog steeds jammer dat het klaar is. Ik volgde colleges van interessante sprekers en het heeft me een mooi netwerk opgeleverd. Heb je iemand als inspiratiebron?
Echt geïnspireerd word ik niet zo snel door mensen, maar mijn vader is een uitzondering. Hij heeft een loopbaan gehad, stond altijd klaar voor zijn gezin en is daarnaast maatschappelijk zeer betrokken geweest. Hij is in oktober helaas overleden en het heeft me ontroerd hoe oprecht mensen spraken over wat hij voor hen betekend heeft. Heel mooi als je dat hebt kunnen bereiken.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement