local_offer Interview

Interview met Esther Uijen – Mars

Sales & Category Director Petcare  Mars
mei 2015

"We geven veel feedback aan elkaar."

Zou je binnen Mars naar een andere afdeling willen overstappen?
Ik vind mijn werk als sales- en categoryverantwoordelijke voor petcare ongelooflijk interessant, los van de categorie. Maar het geeft wel een extra lading, meer zingeving om te werken voor een categorie waar je zelf die affiniteit mee hebt. Als ik voor onze chocoladecategorie gevraagd zou worden, dan sta ik daar uiteraard voor open.
Ik vind het alleen niet erg als dat nog even duurt.

Waar en hoe ben je opgegroeid?
Ik kom uit Nuenen, een mooi dorp onder de rook van Eindhoven. Mijn vader had een bedrijf in onderwaterpompen; typisch ondernemersgezin. Ik heb altijd geweten wat hard werken is. Zelf je geld verdienen, zorgen dat je zelfstandig blijft, je eigen boontjes kunnen doppen, dat soort dingen heb ik van huis uit wel meegekregen. Huisdieren waren, op een parkiet en twee konijnen na, in ons gezin onbespreekbaar. Die jeugddroom heb ik later in werkelijkheid omgezet. Toen ben ik me ook bewust geworden van de grote maatschappelijke waarde van huisdieren. Weet je dat in wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat honden en katten een significant positief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen?

Beschrijf jezelf eens in drie woorden.
Gedreven, eerlijk en zorgzaam. Bij eerlijkheid horen ook openheid en transparantie.

Gedrevenheid en zorgzaamheid kunnen wel eens met elkaar conflicteren, lijkt me.
Het is soms lastig om tegelijkertijd gedreven en zorgzaam te zijn. In mijn werk heeft mijn gedrevenheid meer de overhand en in privé-situaties ben ik eerder zorgzaam, bijvoorbeeld als familie, vrienden of kennissen hulp nodig hebben.

Ben je privé anders dan zakelijk?
Ik ben niet helemaal anders. Collega’s komen wel eens bij me thuis, ik denk niet dat ze dan opeens een ander persoon zien. Of andersom. Het is net het accent op het zorgzame of op het gedrevene dat de overhand kan krijgen, waardoor er wel eens een verschil is tussen privé en werk. Maar als iemand hulpbehoevend is, of het nu op het werk is of thuis, dan gaat mijn zorgzame kant altijd prevaleren.

Is het soms ook heftig om transparant te zijn?
Ja, soms wel. Mijn hele team kent mijn functionele doelstellingen en mijn persoonlijke ontwikkelingsplan. Ze weten exact wanneer ik succesvol ben in mijn rol en wanneer niet. En ik weet dat ook van mijn collega’s uit ons management team. Daar zijn we volledig transparant over. Dat lijkt spannend, maar het geeft ook veel ruimte. De wetenschap en de acceptatie dat iedereen, ongeacht functie, sterke punten en ontwikkelpunten heeft en dat niemand zogezegd perfect is, dat werkt bevrijdend. We doen het samen als team en vullen elkaar aan waar nodig. Ik heb dan ook twee mensen uit mijn team gevraagd om mij bij te sturen als ze zien dat ik dingen laat liggen, bijvoorbeeld op mijn ontwikkelpunten. Ik vind het heel fijn dat dat kan. Andersom probeer ik hetzelfde te doen naar mijn collega’s. Voor nieuwe mensen bij Mars is die transparantie soms even wennen. Dat was het voor mij ook. Maar bijna iedereen komt er op enig moment achter hoe verrijkend het is dat niet alleen de resultaten tellen, maar ook de manier waarop je die bereikt hebt, en dat samenwerken hierin cruciaal is en enorm gestimuleerd wordt.

Ben je bewust van human resources naar commercie overgestapt?
Ik heb sociologie en personeelwetenschappen gestudeerd en ben van nature geïnteresseerd in de vraag waarom mensen doen wat ze doen en in hun persoonlijke groei. Daarnaast hebben bedrijven en ondernemerschap me altijd geïnteresseerd. Ik begon als consultant bij McKinsey & Company, maar ben na een paar jaar overgestapt naar Coca-Cola als hr-manager; ik miste het menselijke aspect. Na een paar jaar ben ik binnen Coca-Cola naar sales overgestapt. Daarin vind ik alles wat belangrijk voor mij is: mensen, directe invloed op het resultaat, vrijheid van handelen. Nog steeds vind ik die drie aspecten terug in mijn werk. Elke eventuele volgende baan zal ik op die drie beoordelen, om het beste uit mijzelf en uit de baan te halen. Collega’s bij jou thuis: dat is niet puur zakelijk. Ze komen niet op zaterdagavond gezellig kletsen, maar ik organiseer wel barbecues bij ons thuis.

Komt dat voort uit jezelf of, is dat typisch voor Mars of voor je vorige werkgever Coca-Cola?
Nee, dat is niet typisch voor Mars of voor Coca-Cola. Ik vind het gezellig, leuk. Het persoonlijke combineren met het zakelijke, daar geloof ik in. Dat doe ik ook met teambijeenkomsten. Ik houd niet van die onpersoonlijke locaties zoals Van der Valk-hotels, maar zoek altijd een persoonlijke of relevante toevoeging. Zo waren we vorige maand met mijn petcare sales & category team te gast bij Hulphond Nederland in Herpen, een stichting die hulphonden opleidt om de kwaliteit van leven van mensen met lichamelijke beperkingen, gedragsproblemen of posttraumatische stressstoornissen te verbeteren. Prachtig om te zien hoeveel inspiratie wij als team hieruit halen en hoe we dit in ons werk voor de categorie, onze klanten en consumenten kunnen doorvertalen.

Hoe denk je dat jouw team jou ziet?
Bij Mars heerst een open cultuur en is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. We geven veel feedback aan elkaar en praten vaak over de vraag waar bepaald gedrag vandaan komt. Daardoor hoef ik niet te raden, maar weet ik goed hoe mijn team mij ziet. Ze beschouwen mij als gedreven, resultaatgericht en veeleisend, maar ook als benaderbaar en open. En ze vinden dat ik humor heb, al vind ik zelf van niet. Ja, ik kan heel gemakkelijk lachen, maar ben zeker geen bedenker van de betere grappen.

Wat betreft je vrije tijd, je hebt een paard. Moet je daar dan ook elke dag op rijden?
Dat zou ik graag willen, maar dat is niet haalbaar. Ik werk fulltime, wat in mijn geval niet bij 40 uur per week stopt. Dat is niet erg, maar betekent wat aanpassingen in je privéleven. Doordeweeks wordt mijn paard door een trainer van stal gereden en in het weekend rijd ik zelf. Wel probeer ik elke week minimaal één of twee avonden naar hem toe te gaan. Dan kom ik die stal binnen, zie dertig paardenhoofden vol verwachting kijken, ruik de geur van vers hooi en hoor die typische paardengeluiden… dat is genieten! Paarden zijn, nog veel meer dan honden, een spiegel van je ziel.
Het zijn prooidieren, elke spanning in je lichaam nemen ze waar. Moet ik eens proberen, om vol adrenaline na een drukke dag op kantoor mijn paard te trainen in iets wat hij moeilijk vindt. Als ik niet uitkijk, laat hij me alle hoeken van de rijbaan zien…

En verder? Heb je bijvoorbeeld kinderen?
Ik ben dol op kinderen, maar heb ze zelf niet. Gelukkig heeft mijn man een dochter van bijna 11. Zij is elk weekend bij ons en ik ben gek op haar. We delen dezelfde passie voor dieren en paardrijden en genieten daarnaast samen van typische vrouwendingen als shoppen.

Waar haal jij je inspiratie uit?
Uit mensen en dieren. Ik ga in september de opleiding professionele communicatie volgen, bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Een driejarige met allerlei verschillende werkvormen, waardoor je diepgaand inzicht krijgt in de drijfveren en het functioneren van jezelf en van anderen. Ja, daar haal ik inspiratie uit. En ik hoop het ook in mijn werk te kunnen toepassen.

Het klinkt niet zo resultaatgericht, terwijl je dat wel belangrijk vindt.
Ik ben ongeduldig, dus deze opleiding is een uitdaging. Of een verademing. En in elk geval een mooie leerervaring.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement