local_offer Interview

Interview met Bas van den Berg – FrieslandCampina Branded Netherlands/Belgium

Managing Director  FrieslandCampina Branded Netherlands/Belgium
juni 2014

"Bij twijfel wél oversteken"

 

Hoe kijk je tegen de Nederlandse supermarktsector aan?
De branche zit een beetje in zijn eigen model gevangen. Iedereen praat over dezelfde onderwerpen, maar de ontwikkelingen gaan als je eerlijk bent niet echt snel. Ik ben drie jaar in Azië geweest en heb in China, Hongkong en landen in Zuidoost-Azië gezien hoe snel dingen kunnen gaan. Aan de andere kant zie je ook grote, fundamentele veranderingen. De digitale revolutie, maar eindelijk ook eerste stappen op het gebied van voedselveiligheid en duurzame productie.

Kun je daar een voorbeeld van noemen?
Ja. De manier waarop retailers naar e-commerce kijken; iedereen weet dat de digitalisering van businessmodellen de weg naar de toekomst is. Vooralsnog zitten we gevangen in ons huidige model, maar in tien, vijftien jaar werken we echt met heel ander model, andere manieren van shoppen of boodschappen doen.

En wat zijn jouw ideeën over dat toekomstige model?
Laat ik voorop stellen dat ik geen retailvisionair ben. Ik denk dat als je naar consumentengedrag, internetontwikkelingen en de samenstelling van de bevolking kijkt, je een mooie samenstelling van digitalisering, afhaalpunten, e-commerce en de winkel als sociale factor krijgt. Nu hebben we vooral een supermarkt waar we dingen omheen verzinnen zoals e-commerce en klantenacties door middel van big data. In de toekomst sluit ik niet uit dat de voorkant van je supermarkt in een sociale ontmoetingsplaats met een ‘experiencecentrum’ verandert en de achterkant van de winkel in een afhaalplaats voor voorverpakte artikelen. In elk toekomstig model zullen we de juiste balans moeten vinden tussen waardecreatie en duurzame productie. Dit zijn de grote kwesties, waarvan we nu pas aan het begin staan.

Wat vind je het moeilijkste aan leiderschap?
Ik ben ongeduldig. Dus ik ben in mijn hoofd vaak een paar stappen verder dan de organisatie is of wil zijn. En ik vind het lastig om met mensen om te gaan die niet willen of te weinig ambitie hebben. Of dat nou klanten zijn of medewerkers.

Jij komt uit een middenstandsgezin. Je vader had drie schoenwinkels, die door je broer zijn overgenomen. Heb je overwogen om zelf een onderneming te starten?
Ik ben niet het type om vanuit het niets iets op te gaan bouwen. Ik heb veel respect voor mensen die zelf iets helemaal opstarten, maar ik ben meer het type om bestaande organisaties beter te maken.

Zou je iets over willen doen in je leven?
Ik heb niet veel dingen die ik anders zou doen. Toen ik studeerde, ben ik thuis blijven wonen. Maar ‘een volgende keer’ zou ik gewoon een studentenleven in de grote stad gaan leiden. Ik maak genoeg in mijn leven mee, maar dat stukje had ik anders ingevuld.

Je bent geboren en getogen in Noordwijk. Daar woon je nog steeds. Hoe zit dat?
Ik heb wel een tijdje in Haarlem gewoond, in Roosendaal, in Polen en een tijdje in Maleisië. Ik ben dus een paar keer weggeweest, maar ik kom elke keer weer terug.

Wat trekt jou zo in Noordwijk?
Gewoon, zee en duin en wind. Heerlijk om op zaterdag met mijn gezin en met onze golden retriever over het strand te lopen of om in de duinen te golfen. Dat geeft mij ultieme rust. Dat is die balans die ik zoek, bij een baan die altijd hectiek en druk met zich meebrengt. Wind, ondergaande zon, strand; mijn rustmoment.

Ook water?
Nee, ik ben geen watersporter. Het is het buiten zijn, de wind. Een vriend van mij heeft het wel ‘s omschreven als sunrise energy, sunset relaxation. Dat is het gevoel; ik woon er, mijn sociale leven speelt zich daar af, het is vertrouwd, ik heb het gewoon lekker naar mijn zin.

Hectiek en druk bij FrieslandCampina…
Nou ja, het is niet niks, vijf jaar geleden hebben we Ajax en Feyenoord laten fuseren en een nieuwe onderneming gebouwd. Terugblikkend op de eerste vijf jaar zie je dat er een groeiende onderneming staat met een uitstekende reputatie. We hebben de ambitie om de succesvolste, attractiefste en professioneelste zuivelonderneming ter wereld te worden en daar zitten we mee op koers. En ik mag best met trots zeggen dat de zuivelsector – daar zijn we toch een boegbeeld en een voortrekker van – echt wel op de kaart staat. Ook als het om het imago van Nederland gaat: zuivel is de exportmotor, het omvat 10% van de export van Nederland.

Wat zijn jouw succesfactoren, hoe ben jij op deze positie gekomen?
Een combinatie van talent, doorzettingsvermogen en geluk, geloof ik. Anderen zeggen mij dat ik het talent heb om dingen goed te overzien, om vooruit te kijken en verbanden te leggen. Ik kan ook goed mensen motiveren en teams in de juiste richting krijgen. Ik heb doorzettingsvermogen, maar dat geldt voor iedereen die carrière wil maken: je moet er op een gegeven moment wel voor gaan. Het gaat niet vanzelf. Het is uiteindelijk toch ook hard willen werken, compromissen sluiten… En geluk. Je moet op het juiste moment de juiste stappen kunnen maken. Dat moet dan ook maar net goed vallen. Carrièreplanning vind ik ook belangrijk in de aansturing van mijn teams. Daar moet je voortdurend over nadenken. Dat doen we bij FrieslandCampina heel bewust.

Wat ís die geluksfactor dan, bij jouw carrière?
Dat vind ik heel lastig om te zeggen. Kijk, Tiger Woods heeft ooit in een interview gezegd ‘hoe meer ik oefen, hoe meer geluk ik krijg’. Geluk is uiteindelijk ook op de juiste manier met mensen communiceren om contact te houden en jezelf te profileren. Ik geloof er heilig in dat je carrière maakt door samen te werken en door jouw lichtje iets feller te laten schijnen. Dat is wat anders dan andere lampjes kapotdrukken, zodat er maar één lampje overblijft.

Wat zijn je sterke punten als leider?
Ik kan mensen en teams op een energieke manier samen laten werken. Ik geloof in ‘dream teams’ met ‘team dreams’. Goede mensen om me heen verzamelen, de juiste richting bepalen en daar dan ook heengaan. Ik probeer authentiek te zijn, voor mij is dat mezelf zijn, open en transparant. Mensen mogen zien of ik boos, blij of verdrietig ben. Ik denk dat mensen zich dan aan jou willen binden: ‘jij bent oké, iemand die het meent.’ Dus als ik voor de troepen moet staan omdat er een productielocatie moet sluiten, dan vertel ik oprecht verdrietig wat er moet gebeuren.

Waar moet je op letten in jouw positie?
Ik kom zelfbewust over, want ik weet wat ik wil en de huidige situatie vraagt om daadkracht. Dat vraagt ook om zelfreflectie. Ik leid een groot bedrijf en ben als voorzitter van de FNLI ook zichtbaar in de branche. Dan moet je er altijd voor waken dat daadkracht en zelfbewustzijn als arrogantie worden uitgelegd. Gelukkig hebben we bij FrieslandCampina een nuchtere boerencultuur, die onze managers met beide beentjes op de grond houdt.

Waar moeten jouw mensen jou in aanvullen?
Ik ben van nature minder een man van details. Wat minder van de executie, terwijl executie uiteraard cruciaal is voor elke strategie. Ik heb dus om mij heen mensen nodig die goed zijn en met plezier plannen tot in detail uitvoeren.

Waar zou je je de komende jaren in willen ontwikkelen?
Hoe hoger je in een organisatie komt, hoe groter ook je perspectief zou moeten zijn. Daar wil ik me verder in ontwikkelen. Om echt fundamentele beslissingen te nemen die het verschil maken voor over vijf tot tien jaar.

 

 

Heb je een belangrijk managementprincipe?
Bij twijfel wél oversteken. Mensen op een plek neerzetten die hen uitdaagt en waar ze iets mogen. Ik geloof dat je de kracht en energie uit mensen haalt als je het risico neemt om ze te ‘stretchen’. Dat heeft ooit iemand bij mij ook gedaan, ik mocht ook op jonge leeftijd hoge functies vervullen. Ik geloof daar ook heilig in. Ik heb dat bijna nooit mis zien gaan.

Doet dat iets met jullie cultuur?
Ja. Er heeft lang een cultuur van zekerheid zoeken geheerst. Voordat je mensen fouten liet maken, moest het allemaal getest zijn. Dus dan heb je getest wat je fout gaat doen. Of je hebt een rapport geschreven over wat de consequenties zijn als het niet goed gaat. We proberen echt een cultuur te creëren waarin je mag proberen, fouten mag maken – en zo kun je ook tempo maken. Talentmanagement is een van onze strategische prioriteiten.

Wat is je droom?
Mijn persoonlijke droom is dat we gezond en gelukkig oud worden aan zee en dat het allemaal netjes op z’n plaats komt met onze vier kinderen. En als je een zakelijke droom bedoelt: ik wil me de komende 25 jaar blijven ontwikkelen en verbreden. Ik wil het gevoel hebben dat ik het verschil kan maken. Op de winkel passen is niets voor mij.

2023 Copyright - People Select