local_offer Interview

Interview met Bas Padberg – Arla Foods

Managing Director  Arla Foods
september 2015

"Ik heb het nu enorm naar mijn zin en kan zo nog wel even doorgaan."

Tot ongeveer een jaar terug was je business unit manager van FrieslandCampina, en toen werd je managing director bij Arla Foods. Waarom?
De challenger rol van Arla past goed bij me. FrieslandCampina is dan wel de grote marktleider, maar een functie daar houdt meer beheer en optimalisatie in. Ik ga dan toch op zoek naar groei en iets wat ik kan veranderen. In die zin past Arla goed bij mij. Onze rol in Nederland is die van de uitdagende partij. Ons bestaansrecht is dat wij dingen anders en beter moeten doen. We redden het niet door met een kopie van Optimel te komen. Ons perspectief is: kijken wat het product toevoegt aan de bestaande markt. Zoals Melkunie Versfilter. Of Skyr, een IJslandse yoghurt die net geïntroduceerd is. We kunnen putten uit de innovatiekracht van Arla wereldwijd en de Nederlandse markt verrijken. De Nederlandse retail wil ons ruimte geven voor innovatie. Juist als die ruimte je gegund wordt, moet je het wel waarmaken.

 

Lig je daar wel eens wakker van?
Ja, natuurlijk wel. Op het moment dat je beloften maakt en je vreest dat je ze niet kunt nakomen. Dat kan ook producttechnische redenen hebben. Juist op het moment dat we het Versfilter introduceerden, werd de productie even lastig. De staatssecretaris zou op bezoek komen om de nieuwe lijn te openen en de eerste leveringen gingen die week de deur uit. Dan komt alles samen en moet het wel werken. Ik kan ook wakker liggen van de melkprijzen die onder druk staan. De boeren hebben het echt heel zwaar. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de melkprijzen hoog, maar nu hebben ze het laagste niveau bereikt van de afgelopen tien jaar.

 

Wat merk je daarvan?
Arla in Nederland maakt deel uit van business groep Consumers Central Europe en ik zit daarvoor iedere week in Duitsland. Daar is de druk van de boeren merkbaarder dan in Nederland. Boeren staken op dit moment vanwege de lage melkprijs in Frankrijk, Duitsland en België. Als ik zie dat boeren zo onder druk staan, voel ik me verantwoordelijk. Zij geven ons hun vertrouwen. Wij mogen geld voor hen investeren. Heel eenvoudig: een boer produceert melk op de beste manier waarop hij dat kan, en vertrouwt het ons als coöperatie toe om die melk tegen de best mogelijke prijs te verkopen. Er wordt heel ingewikkeld over gedaan, maar dat is de essentie. Het is anders in een industrie die van een hoge naar een iets minder hoge winst gaat. Bij mensen die maandelijks geld verliezen en toch investeren, ja, dan voel je de druk wel. En als je dat niet voelt, moet je dit werk niet gaan doen.

 

 

Wat heb je nodig van je management team?
Voor mij is het goed om een management team te hebben dat structuur kan geven en fundamenten legt onder onze ideeën en ambities. Ik raak geïnspireerd over het toekomstbeeld en de visie. Een valkuil voor mij is dan ook dat ik te veel initiatieven tegelijkertijd neem. Ik word niet gehinderd door beperkingen en ik vind het al snel gezeur als mensen daarin niet met mij meegaan. Dat ligt niet aan hen, maar aan mij. Ik begin dat nu wel te accepteren. Ik heb dus een stevig management team nodig met mensen met een eigen visie, een eigen mening en die moeten ze ook uiten. Een management team dat keuzes durft te maken en dit goed in de organisatie wegzet.

 

Waar erger jij je aan?
Ik hou niet van zeuren, mensen die beginnen met uitleggen waarom iets niet kan. Ik ben daar echt allergisch voor. Met dezelfde intelligentie en creativiteit kunnen ze toch ook een reden bedenken waarom het wel kan. Ik houd mezelf maar voor dat dat klagen of zeuren een vorm van toewijding is waarbij ze op dat moment niet het vermogen hebben om zich anders te uiten. Ze zijn eigenlijk gemotiveerd, waarom zou je anders klagen? Ze weten het gewoon even niet anders te zeggen.

 

Je komt van oorsprong uit een hele rijke industrie.
Ja, inderdaad, ik heb 15 jaar in de tabaksindustrie gewerkt voor BAT. De relatie tussen je handelen en het bedrijfsresultaat bij Arla is directer dan bij BAT. Het is vaak zo dat hoe hoger je op de hiërarchische ladder in de organisatie komt, hoe minder je te vertellen hebt, aangezien beslissingen in een bredere context genomen worden. Als vertegenwoordiger bij BAT had ik meer beslissingsvrijheid over hoe de doelstellingen te behalen, dan toen ik verantwoordelijk was voor Griekenland, Malta en Cyprus. Je kan directer het verschil maken. Arla is een ondernemend bedrijf met een groei-agenda en er is ruimte om beslissingen te nemen, ook hoger op de hiërarchische ladder en dat past goed bij me.

 

Kun je iets zeggen over de omvang of het marktaandeel ten opzichte van FrieslandCampina?
Ruim een jaar geleden was het marktaandeel van FrieslandCampina zo’n 3,5 keer groter dan dat van Arla. Nu is dat al gedaald tot onder de 3. Ons doel is niet zozeer dat wij de grootste worden, maar we willen dat cijfer wel omlaag krijgen. Dat is haalbaar. En het lukt. Ons marktaandeel en ons volume groeien, in een markt die onder druk staat.

 

 

Hoe bevalt het je bij Arla?
Echt heel erg goed. Ik ben heel blij met het fantastisch leuke team. Mijn teamleden zijn heel zelfstandig, zitten vol energie en zijn agressief op een gezonde manier. Ik krijg er energie van. Er zijn genoeg mensen bij ons in de organisatie die slimmer zijn dan ik en ik vind dat dat ook zo moet zijn. Jezelf laten uitdagen en scherp blijven. Het leuke van ouder worden is dat je jezelf beter leert kennen en vertrouwen, je kunt daardoor met een bepaalde rust veranderingen doorvoeren. Maar ik ben nog maar 44, hoor. Arla geeft de mensen in de organisatie veel vertrouwen, misschien hoort dit wel bij de Deense cultuur. En je krijgt relatief snel een ‘ja’ op wat je voorstelt.

 

Je krijgt snel een ‘ja’: hoe komt dat?
Ze geven gewoon vertrouwen. Bij mij werkt dat ook zo. Ik heb geen reden om een ander niet te vertrouwen, totdat blijkt dat dit niet kan. Je moet jezelf in deze bedrijfscultuur dus wel waarmaken. Ik denk twee of drie keer na voor ik wat ga vragen, want de kans is groot dat ik een ‘ja’ krijg. En je wilt liever niet terugkomen om te vertellen dat het niet gelukt is. Die houding binnen Arla accelereert dus mijn gevoel voor verantwoordelijkheid. Hoe groter de vrijheid, hoe meer je beseft wat je verantwoordelijkheid is. Ruimte is: verantwoordelijkheid dragen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je moet het ervaren en voelen.

 

Je bent nu bijna een jaar managing director van Arla. Waar wil je het komende jaar aandacht aan geven?
Aan de loyaliteit van onze mensen en iets voor hen terugdoen. Het bedrijf heeft tot de overname door Arla best wat zware jaren gehad. Laatst heeft iemand die in de fabriek werkt in zijn vrije tijd met een drone een prachtige film van Arla Nijkerk gemaakt. Die stuurde hij op en dat raakte me. Hij is heel trots op het bedrijf. In iedere functie kan iemand zich verantwoordelijk voelen voor het bedrijf. Mensen in de fabriek gaan niet naar huis voordat de yoghurt op tijd de deur uit is gegaan. En van zulke mensen moet je het hebben als bedrijf.

 

Heb je genoeg tijd om je te ontspannen?
Daar maak ik tijd voor, want ik merk dat het nodig is. Voor mij is het hardlopen. Dat doe ik lekker alleen, zo’n drie keer per week en hoewel ik nergens bewust aan denk, gebeurt er van alles in mijn hoofd. Na een half uur loop ik automatisch, in een ritme, en dan begint mijn hoofd te werken. Alles wordt geordend en de ideeën komen. Ik woon in Zeist en loop dus zo de bossen in. Verder heb ik twee kinderen en een vriendin waar ik voldoende tijd aan probeer te besteden.

 

Je bent 44, dus zeg, je hebt nog 23 jaar te gaan. Wat wil je de komende jaren?
Ja, goede vraag. Ik weet het eigenlijk niet. Ik heb niet echt een droom. Ik heb het nu enorm naar mijn zin en kan zo nog wel even doorgaan. Ik heb privé een hectische tijd achter de rug, dus ik vind het voorlopig wel fijn zo. En dan zien we wel weer.

2024 Copyright - People Select - Privacy statement